Зображення користувача Ігор Каганець.
Ігор Каганець
  • Відвідувань: 17
  • Переглядів: 19

Андрій Назаренко. У променях ранкового сонця. Японський націоналізм та його погляд на історію – передмова до книги

Категорія:

Взаємна повага традицій України і Японії, спільна позиція зі спірних історичних питань і культурний обмін спроможні перетворити просто дружні стосунки на повноцінний союз.

Нам часто підносять Євросоюз як зразок для наслідування, нав’язуючи ідею, що процвітання неможливе без відмови від традиційних цінностей і прийняття ліволіберальних імперативів. Однак ці теоретики вперто ігнорують приклад Японії – країни, яка змогла стати третьою економікою світу, успішно поєднуючи технологічний прогрес і збереження самобутньої національної культури.

У своїй книзі Андрій Назаренко на підставі особистого досвіду спілкування з японськими консерваторами розповідає про основні принципи і передумови японського націоналізму, розкриває секрети успіху японського економічного дива, висвітлює японську точку зору на спірні події Другої світової війни, розкриває незручні для Росії історичні факти щодо Курильських островів, а також аналізує подальші перспективи українсько-японського співробітництва.

Передмова

Образ Японії обрамовують сотні міфів та стереотипів. Деякі з них підживлюються самими японцями, деякі є наслідком небажання іноземців глибоко занурюватися в культуру цієї далекосхідної країни, вийти за рамки свого мислення та поглянути на неї очима японського народу.

Більшість краєзнавчих досліджень пронизує ідея, наче «Японія – інший світ», зовсім інша, незрозуміла цивілізація. Цей підхід хороший для залучення охочих до екзотики туристів, проте коли його переносять у політику, він створює бар’єри для побудови взаємовигідних дипломатичних відносин.

Японія – це насамперед третя економіка світу, потужний гравець на геополітичній арені, що стоїть на порозі відродження як військової держави і вже нині надає Україні величезну фінансову та політичну підтримку.

Попри географічну віддаленість, існує багато факторів, що природним чином підштовхують наші держави до співробітництва.

Досить сказати, що лише дві країни мають офіційні територіальні претензії до РФ – це Україна та Японія.

Обидві країни пережили страшні ядерні катастрофи – Чорнобиль і Фукусіму. У становленні обох культур ключову роль відіграли воїни – козаки та самураї.

Японцям і українцям іноземні загарбники насаджували уявлення, що їхні національні герої, які поклали своє життя на олтар боротьби за батьківщину – фашисти і злочинці (ОУН-УПА та Імператорська армія Японії). Процес звільнення від саморуйнівного погляду на історію, відродження національної гордості йде паралельно в обох країнах.

І я переконаний, що взаємна повага традицій, спільна позиція по спірним історичним питанням і поглиблення культурного обміну між нашими народами спроможні перетворити просто дружні стосунки на повноцінний союз. А що може виразити культуру Нації більше, ніж націоналізм – найчистіша квінтесенція її душі?

Керуючись цією ідеєю, я вирішив написати книгу, в якій, на основі особистого досвіду співпраці з місцевими націонал-консервативними організаціями, постарався висвітлити не ту рафіновану Японію, якою її бачать туристи, а Країну Ранкового Сонця, якою її бачать істинні патріоти цієї країни.

Весь час, коли я живу в Японії, в мене було три емоції – біла заздрість, гордість і впевненість.

Я заздрив тим вершинам, яких досягли японці в побудові процвітаючої високотехнологічної держави – не всупереч, а завдяки своїм традиціям.

Я пишався, виступаючи з лекціями про Революцію Гідності, тим, що у 2014 році патріоти України змогли скинути гніт прокремлівської необільшовицької банди, відкривши нову віху національно-визвольної боротьби, результатом якої буде сильна та незалежна Українська держава.

І я впевнений, саме націоналісти – сила, здатна створити в нашій країні своє економічне диво та піднести Україну до тих самих висот, яких досягла Японія.

Сподіваюся, що ця праця стане однією з цеглинок, яка ляже у фундамент якісно нового формату співпраці між двома державами. І одного разу, коли на просторах Інтермаріуму пролунає і відіб’ється від кримських гір клич «Слава Україні!», з далеких берегів японського моря йому відгукнеться триразове «Банзай!»


Паперовий варіант книги російською мовою можна придбати на сайті видавництва «Орієнтир»: В лучах восходящего солнца. Японский национализм и его взгляд на историю (2018).

Про автора книги

Андрій Назаренко – уродженець Харкова, з 2014 року постійно проживає в Японії.

Експерт Інституту соціально-політичних досліджень, активіст японського правоконсервативного руху «Ніппон Кайгі» (Японська конференція). Провів безліч лекцій по всій Японії, зокрема – перед японськими парламентаріями про події Революції Гідності та російської агресії на сході України.

Публікувався в японських політичних виданнях як експерт зі Східної Європи.

Викладає англійську мову, займається перекладами з японської на українську, російську та англійську.

Виступав на українській державній військовій радіостанції «АрміяFM» як фахівець зі Східної Азії.

За суспільно-політичну діяльність у Японії відзначений премією фонду «Ніппон Кайгі».

Наші інтереси: 

Українсько-японський союз.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Роман Давидюк.
5
Середнє: 5 (1 голос)

Хороший приклад! Хай буде!

Коментарі

Зображення користувача Роман Давидюк.
5
Середнє: 5 (1 голос)

Хороший приклад! Хай буде!

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Зараз Андрій Назаренко є чи не найвідомішим іноземцем у японських політичних дебатах. Багато разів його запрошували на зібрання місцевих патріотичних партій, він виступав на ТБ, відомий в інтернеті.

На відео Андрій розповідає про прагнення японських лівих протягнути закон про скорочення армії та подовжити "мирну конституцію". Андрій розповідає про приклад України, яка віддала ядерну зброю та скоротила армію з мільйона до двохсот тисяч через затратність, і через те залишилася беззахисною перед агресором.

"Тих, хто вважає що роззброєння — це шлях до миру, я хочу запросити на нашу передову зараз" – говорить він і зал зривається оплесками.

Далі він розповідає, що переконання українців в тому, що війни ніколи не буде, — це була одна з ефективних тактик ворога.

У коментарях, які відображаються, видно, як у японських глядачів реакція змінюється з "це ще хто такий?" на початку, на "Так, вірно каже!", "В нього японська гарніша за деяких політиків!", "Він має рацію!"

Розумний, не по місцевому сміливий у виразах, Андрій швидко став популярним.

За станом на грудень 2021 року твіттер Андрія читає майже 90 тисяч японців і його твіти набирають сотні ретвітів та тисячі оцінок. У твіттері він критикує японських та західних лівих політиків, розповідає японцям про боротьбу України за незалежність та перекладає японською західний контент та меми.

В інтерв'ю Андрій часто розповідає про поведінку деяких росіян в Україні та їхню ненависть до української мови та культури, але бажання отримувати українські пенсії та жалітися на пригнічення. Він порівнює їх з китайськими та корейськими мігрантами у Японії, що також зневажають місцеву культуру, але жаліються на недостатній захист їхніх прав.

Про це повідомляє телеграм-канал Останній Капіталіст.

Твіттер Андрія (япономовний) https://twitter.com/nippon_ukuraina

Відео виступу https://youtu.be/zYB2y70o3lU

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Зображення користувача Валерій Швець.
0
Ще не підтримано

Яких розумних і успішних людей народжує наша Земля!

Зображення користувача Валерій Швець.
5
Середнє: 5 (1 голос)

Щасливе майбутнє України несумісне з ліволіберальним політичним вибором, але можливе лише за умови правоконсервативного націоналістичного вибору.