Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Абразивні технології древнього Китаю

Сучасні технології дуже просунуті — так думає багато людей. Однак, за словами доктора Пітера Дж. Лу, наукового співробітника Гарвардського університету, китайський народ ще 4500 р. до н. е. вмів полірувати поверхні до такої міри рівно і гладко, як ми не можемо зробити в даний час навіть за допомогою кращих технологій в області полірування різних матеріалів.

Д–р Лу, який працював зі своєю командою над дослідженням чотирьох стародавніх китайських сокир, виявлених у 90–х роках, володіє хорошими знаннями в області полірування різних виробів. Дослідник представив артефакти періоду неоліту. Провівши ряд наукових тестів, він прийшов до висновку, що ці вироби, можливо, були зроблені з використанням передових технологій за допомогою алмазу.

Досліджувані науковцями кілька церемоніальних сокир були виготовлені між 2500 і 4500 р. до н.е. і належать культурам Sanxingcun і Liangzhu. Хоча спочатку вважалося, що матеріал, використовуваний для виготовлення шліфувальних пристосувань, був кварц, але команда Лу показала, що це помилкова теорія.

Церемоніальні сокири були представлені для ультразвукового дослідження, радіографічної дифракції та експертизи з використанням електронного мікроскопа. Тонка робота полірування на артефактах могла бути досягнута тільки за рахунок використання одного матеріалу, який твердіше корунду, і це алмаз, який раніше був, як вважають, вперше застосований у 500 р. до н. е. в Індії.

Для підтвердження гіпотези, Лу взяв зразки з артефактів і використовував сучасні машини з алмазами, альбуміном і діоксидом кремнію, щоб відполірувати їх.

Дослідження, проведене за допомогою електронного мікроскопа підтвердило, що полірування, якому були піддані сокири, було зроблена з використанням тільки одного алмазу. Насправді робота ремісників, яка була проведена з сокирами за багато століть до нашої ери, була більш вправна, ніж робота сучасних точних приладів.

Наші інтереси: 

Це відкриття корисне для розуміння технології шліфування трипільських кам'яних сокир:

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Ельфи – з кінофільму "Володар перстенів"

Шлях Лебедів, або Як увійти в ельфійський простір волі. Світотворча тріада: омолодження, інновації, удача

Для заснування нової цивілізації необхідне поєднання трьох обов’язкових компонентів – керованої молодості, інноваційності та удачі. Щоб стати ельфом (елбедем, лебедем), треба піднестися в ельфійський...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Сірко Крутивус.
0
Ще не підтримано

Розмістіть кам'яний виріб у добрий потічок і будете здивовані роботою води! Просто майте час!

Коментарі

Зображення користувача Сірко Крутивус.
0
Ще не підтримано

Розмістіть кам'яний виріб у добрий потічок і будете здивовані роботою води! Просто майте час!