Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

29 серпня в Україні відзначають День пам'яті захисників України. Пам'ятаймо Іловайськ!

Світ:

 29 серпня 2014 року почався відхід Українських військ з Іловайська через підступний «коридор» росіян та їхніх найманців. Тоді ж країна дізналася, що українські військові потрапили у "котел". У Києві 29 серпня 2021 року відкрили Меморіал пам’яті загиблим киянам-учасникам АТО/ООС. 

Головна військова прокуратура офіційно повідомила: збройні сили РФ впритул розстріляли колону українських військових разом із трьома своїми полоненими десантниками. За даними прокурорів, Іловайський котел забрав життя 366 наших воїнів, 429 бійців отримали поранення, ще 300 – потрапили в полон.  

День пам'яті був встановлений Указом Президента України від 23 серпня 2019 року на підтримку ініціатив громадськості та з метою гідного вшанування пам'яті військовослужбовців і учасників добровольчих формувань, які полягли в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України, увічнення їхнього героїзму, зміцнення патріотичного духу в суспільстві.

Бої за важливий стратегічний об’єкт Донбасу місто Іловайськ тривали з середини серпня 2014. Українським військовим майже вдалося відвоювати місто, але тут втрутилася російська армія.

У ніч з 23 на 24 серпня 2014 року відбулося наймасштабніше пряме вторгнення збройних сил країни-агресора на територію України. У плани Москви не входило здавати важливий стратегічний пункт, тому вона кинула проти українців свої регулярні війська. 

Вже 24-25 серпня батальйони МВС України «Дніпро-1», «Миротворець», «Світязь», «Херсон», «Івано-Франківськ», Нацгвардії «Донбас» і сили сектору «Б» потрапили в оточення ворога.

У Києві на розі вулиць Грушевського та Петрівської алеї 29 серпня 2021 року відкрили Меморіал пам’яті загиблим киянам-учасникам АТО/ООС, повідомляє міський голова столиці Віталій Кличко.

Майже 32 тисячі киян пройшли через війну на сході України. 400 з них загинули.

«29 серпня – трагічна дата в новітній історії України. В цей день, 7 років тому, частини збройних сил Росії, що вторглися до України, обстріляли коридор, яким виходили українські бійці з Іловайську. Іловайський котел став пеклом і символом підступності агресора. А також символом героїзму українських захисників. Сьогодні ми згадуємо наших героїв і вшановуємо їх пам’ять та їх подвиг. Та низько вклоняємося всім українським захисникам», — написав Кличко.

 

Наші інтереси: 

Пам'ятати українців, які загинули у війні з РФ. Пам'ятати й робити висновки щодо російсько-українських відносин.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи