Зображення користувача Ігор Каганець.
Ігор Каганець
  • Відвідувань: 81
  • Переглядів: 90

Як війна в Європі стимулює економіку США – The Wall Street Journal

Категорія:

Спецтема:

Прихильники підтримки України зазвичай посилаються на стратегічні інтереси США або моральні зобов'язання. Останнім часом вони наводять більш розважливі аргументи: Це добре для економіки.

240218pennsylvaniasscrantonarmyammunitionplant.jpg

Скрентонський завод армійських боєприпасів у Пенсильванії
Скрентонський завод армійських боєприпасів у Пенсильванії виробляє військові товари, які використовуються у війні в Україні. Фото: Метт Рурк / Associated Press

За два роки, відколи Росія вдерлася в Україну, американська оборонна промисловість пережила бум замовлень на зброю та боєприпаси. Замовлення надходять від європейських союзників, які намагаються нарощувати свій військовий потенціал, а також від Пентагону, який купує нове обладнання у виробників оборонної промисловості та поповнює військові запаси, виснажені поставками в Україну – повідомляє The Wall Street Journal.

Промислове виробництво в оборонному та космічному секторі США зросло на 17,5% відтоді, як Росія розпочала повномасштабне вторгнення в Україну два роки тому, згідно з даними Федеральної резервної системи.

Представники адміністрації Байдена кажуть, що з $60,7 млрд, виділених Україні в рамках додаткового оборонного законопроекту на суму $95 млрд, 64% фактично повернуться на оборонно-промислову базу США.

"Це одна з речей, яку неправильно розуміють... наскільки важливим є це фінансування для зайнятості та виробництва по всій країні", – сказала в середу в інтерв'ю Лаель Брейнард, директор Національної економічної ради при Білому домі.

Хоча війна часто має економічні побічні ефекти, вони відбуваються без участі США в бойових діях.

Нещодавні витрати європейських урядів на американські винищувачі та іншу військову техніку є "інвестицією на покоління". Останні кілька років дорівнюють попереднім 20 рокам", – сказав Майлз Волтон, аналітик військової промисловості з Wolfe Research.

У той час як пакет допомоги у розмірі 95 мільярдів доларів, який також включає кошти для Ізраїлю і Тайваню, пройшов Сенат 13 лютого, його доля залишається невизначеною в Палаті представників.

Останні гроші, на додаток до попередніх зобов'язань, можуть влити кошти на суму близько 0,5% річного валового внутрішнього продукту в американську промислову оборонну базу протягом кількох років.

Державний департамент нещодавно заявив, що США уклали понад 80 мільярдів доларів у великих угодах з озброєнь за рік до вересня, з яких близько 50 мільярдів доларів пішли європейським союзникам – це більш ніж у п'ять разів перевищує історичну норму, сказав Волтон.

Польща розмістила замовлення на суму близько 30 мільярдів доларів на вертольоти Apache, високомобільні артилерійські ракетні системи, або "Гімари", танки M1A1 Abrams та іншу техніку, повідомили в міністерстві. Німеччина витратила 8,5 мільярда доларів на вертольоти Chinook і супутнє обладнання, а Чеська Республіка придбала винищувачі F-35 і боєприпаси на суму 5,6 мільярда доларів.

Стимулювання американської оборонної промисловості – це лише один зі способів, як фрагментація світової економіки за геополітичними ознаками посилює американо-європейські відносини, часто на користь Сполучених Штатів.

Припинення поставок російського газу призвело до різкого зростання цін на енергоносії та інфляції в Європі, одночасно збільшивши європейський попит на американський скраплений природний газ.

Минулого року США стали найбільшим у світі експортером ЗПГ, і очікується, що до 2030 року їхній експорт ЗПГ майже подвоїться за вже затвердженими проектами. Близько двох третин цього експорту припадає на Європу.

За словами Алекса Мантона, директора з глобальних досліджень у сфері газу та СПГ компанії Rapidan Energy Group, у США будується п'ять нових СПГ-проектів із загальним обсягом інвестицій близько 100 мільярдів доларів. За його словами, більшість з цих проектів почали будувати лише після початку війни в Україні, оскільки перебої з постачанням газу до Європи довели цінність СПГ для потенційних інвесторів і допомогли просунути заплановані проекти вперед. "Економіка США значно виграє від цих масштабних інвестицій", - сказав Мантон.

За даними Організації економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР), що базується в Парижі і є асоціацією країн ринкової демократії, прямі іноземні інвестиції в США зросли майже на 50% за період 12 місяців до червня 2023 року у порівнянні з аналогічним періодом 2021 року. Європейські компанії, зокрема, приваблює доступ до дешевих і багатих енергоресурсів.

Військова допомога сама по собі не є економічною панацеєю. Хоча оборонні компанії створюють нові робочі місця, ті, що пов'язані з Україною, становлять відносно невелику частку національної зайнятості та доходу. "Я не думаю, що можна з упевненістю сказати, що економіка США стала більшою внаслідок війни, але певні сектори економіки, безумовно, стали більшими", - сказав Марк Голдвейн, старший директор з питань політики Комітету за відповідальний федеральний бюджет.

Гроші також потребують часу для надходження. Конгрес має виділити кошти на поповнення запасів Пентагону, а потім Пентагон має підписати контракти на нове обладнання. Продаж основних видів озброєнь за кордон може тривати роками, а іноді й зриватися. Річний військовий бюджет Польщі становить близько 16 мільярдів доларів, тому незрозуміло, як країна зможе найближчим часом оплатити 30 мільярдів доларів нових замовлень на озброєння, сказав Вільям Хартунг, старший науковий співробітник Інституту відповідального державного управління ім. Квінсі.

"Ми знаємо, що є десятки мільярдів потенційних контрактів для американських фірм, які базуються на прямих і непрямих наслідках війни в Україні, але менш зрозуміло, як скоро компанії побачать ці кошти", - сказав він.

У той час як європейські уряди оплачують свої замовлення, значна частина витрат фінансується американськими платниками податків або за рахунок запозичень, що збільшує федеральний дефіцит.

Адміністрація Байдена, однак, бачить переваги. Військові експерти стурбовані тим, що десятиліття деіндустріалізації та скорочення армії призвели до того, що оборонно-промислова база виявилася нездатною постачати зброю і боєприпаси, необхідні для більш небезпечного світу. Багато замовлень на системи озброєнь відкладаються на роки.

Війна в Україні стала попередженням для американських оборонних стратегів, вважає Синтія Кук, експерт з питань оборонної промисловості Центру стратегічних і міжнародних досліджень, вашингтонського аналітичного центру. "Війна Росії відносно швидко виявила недоліки оборонно-промислової бази США, особливо в плані швидкого обслуговування виробництва. Хороша новина полягає в тому, що цей урок був засвоєний навіть тоді, коли США не перебувають у стані війни".

Представники адміністрації Байдена кажуть, що фінансування, виділене Україні, спрямоване на відновлення оборонно-промислової бази Америки, запуск і розширення виробничих ліній для зброї та боєприпасів, а також на підтримку робочих місць у 40 штатах.

Адміністрація також може сподіватися на політичну вигоду, відзначаючи вплив на роботодавців у штатах, що вагаються на виборах, таких як Пенсильванія та Арізона, кожен з яких отримає понад 2 мільярди доларів, згідно з даними Міністерства оборони.

Наші інтереси: 

Досліджуємо вплив війни на економіку. Краще витрачати гроші на зброю, технології та підготовку кваліфікованих кадрів, ніж на підтримку шкідливих лівацьких проектів вакцинації, кліматичної афери чи промивання мізків гендерною маячнею.  

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи