Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 92
  • Переглядів: 100

Владі України відправили відкритого листа із закликом направити виділені на кінемограф гроші на потреби Сил Оборони

Категорія:

Світ:

Відкритий лист підписали режисери, продюсери, лідери громадських кіноорганізацій та інші представники кіноіндустрії. Також його можуть підписати інші українці до 26 січня. Причиною такого кроку стала недовіра до Держкіно, яке буде розпоряджатися виділеними грошами (а це 589,6 мільйона гривень).

24012401.jpg

Ілюстративне фото

Відкритий лист представників української кіноспільноти Президенту України, Голові Верховної Ради, Прем‘єр-міністру України

Зважаючи на  системний непрофесіоналізм, недоброчесність у роботі Держкіно та провалену роботу з міжнародними партнерами, ми висловлюємо свою недовіру керівництву Державного агентства України з питань кіно та закликаємо відповідальні органи перенаправити рекордний цьогорічний бюджет відомства (589,6 млн грн на «підтримку кінематографії, в тому числі документування воєнних злочинів») на потреби Сил Оборони, йдеться у відкритому листі.

Безумовно, українське кіно, як і вся культура загалом, потребує великої уваги та бюджетної підтримки для розвитку та репрезентації України в світі і є потужним елементом культурної дипломатії. На превеликий жаль, роки некомпетентної та недоброчесної роботи керівництва Держкіно переконують нас, що виділені кошти будуть використані неефективно та з численними порушеннями.

1)  Кіноспільнота неодноразово закликала до відставки з посади голови Держкіно Марини Кудерчук, яка своїми діями та вчинками руйнує систему державного регулювання галузі, дискредитує посаду державного службовця, завдає шкоди українському суспільству та іміджу України в світі, особливо під час повномасштабного вторгнення Російської Федерації. Протягом останніх чотирьох років на ім‘я Президента України, Прем‘єр-міністра та Міністра культури та інформаційної політики було  направлено щонайменше три відкритих звернення, що підписали основні кіноорганізації країни й сотні кінематографістів.  В цих зверненнях були детально викладені факти порушень законодавства та неефективного використання бюджетних коштів.

2)  Повноваження Ради з державної підтримки кінематографії, що за законом має обиратися кожні два роки, 7 березня 2023 року були подовжені постановою Кабінету Міністрів. Це стало результатом звернення Держкіно щодо неспроможності  нібито  через воєнний стан провести конкурс для оновлення Ради. 2 листопада 2023 Київський окружний адміністративний суд задовольнив позов Національної спілки кінематографістів України і визнав рішення про продовження повноважень Ради з державної підтримки кінематографії незаконним.

3)  Стратегія розвитку кіно до 2027 року, яку Держкіно неодноразово намагалося затвердити на засіданнях Кабінету Міністрів, так і не була прийнята через незадовільну оцінку галузі і порушення процедур.

4)  Державне агентство України з питань кіно не  має права чи повноваження здійснювати документування воєнних злочинів.

У той час як багато кінематографістів стали військовослужбовцями й потребують адекватного забезпечення – від грілок для ніг до дронів, уряд планує виділити рекордне фінансування Державному агентству з питань кіно, яке функціонує без затвердженої стратегії, керується некомпетентною Головою, а рішення про ефективне використання коштів приймає Рада з підтримки кінематографії, яка мала за законом скласти свої повноваження в березні 2023 року.

Закликаємо Президента України, Голову Верховної Ради та Прем‘єр-міністра України проявити державницьку позицію, а саме:

1)    Перенаправити заплановані на 2024 рік на підтримку кінематографії  бюджетні кошти на потреби Сил Оборони, окрім визначених законодавством зобов'язань Держкіно.

2)    Звільнити керівництво Держкіно, чиї дії руйнують кіногалузь та завдають репутаційної шкоди на міжнародному рівні.

3)    Провести прозорий конкурс на посаду нового очільника Держкіно і членів Ради з державної підтримки кінематографії в установленому порядку і під контролем громадськості.

4)    Розробити у прозорому процесі новий проєкт Стратегії розвитку кіно за участі громадськості.

Виділення в тексті моє, О.К.

Наші інтереси: 

Розуміємо, що зараз, під час війни, усі державні витрати, не пов'язані з обороною, потрібно урізати. Зрозуміло, що ці кошти, які  виділені в державному бюджеті на кіно, підуть друзям Зеленського або Єрмака.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Володимир Самотий.
5
Середнє: 5 (1 голос)

Листа на жаль можуть підписати лише працівники кіноіндустрії

Коментарі

Зображення користувача Володимир Самотий.
5
Середнє: 5 (1 голос)

Листа на жаль можуть підписати лише працівники кіноіндустрії