Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 53
  • Переглядів: 56

Війна Росії в Україні активізувала плани ЄС розширятися на Західні Балкани

Категорія:

Спецтема:

Євросоюз більше готовий до Балкан, ніж Балкани до Євросоюзу, вважає спеціальний представник ЄС із Західних Балкан Мирослав Лайчак. Албанія, Боснія і Герцеговина, Північна Македонія, Чорногорія, Косово і Сербія являють собою помітну прогалину на карті членства в ЄС у Південно-Східній Європі.

Хоча кожна з цих країн подавала заявки на отримання статусу кандидата або потенційного кандидата в члени ЄС протягом останніх двох десятиліть після розпаду соціалістичної федерації Югославії в 1992 році, прогрес у питанні вступу до ЄС був загалом повільним, пише СNBC.

Вступ до блоку – це суворий і часто тривалий процес, що включає кілька етапів переговорів і реформ, щоб забезпечити відповідність держави-кандидата судовим, адміністративним та економічним стандартам ЄС. За словами Лайчака, у минулому країни Західних Балкан не наважувалися на проведення таких реформ, бо "не вірили в справжнє європейське майбутнє" або в те, що вони можуть реально виконати всі вимоги. Але все змінилося з початком військового конфлікту на порозі Європи в лютому 2022 року.

"Україна, Молдова і Грузія привнесли свіжу енергію і прихильність – те, що було майже втрачено на Балканах", – каже Мирослав Лайчак.

Як відомо, Україна, Молдова і Грузія подали заявки на отримання статусу кандидата в члени ЄС. Хоча ці три країни перебувають за межами Західних Балкан, будучи частиною колишнього Східного блоку, Лайчак сказав, що прогрес має просунути регіон вперед у переговорах про вступ.

Прискорене розширення ЄС відбудеться в момент, коли блок прагне посилити свою позицію з огляду на війну в Україні та розкол світового порядку. За словами Лайчака, це призвело до того, що атмосфера в Брюсселі стала "більш політичною".

Крім того, Москва і Пекін прагнуть зміцнити свій економічний і політичний вплив на Західних Балканах, намагаючись дестабілізувати ситуацію в регіоні в цілому. Але Лайчак наполягає, що жодна з цих країн не може конкурувати з Брюсселем у плані інвестиційних і торговельних пропозицій.

"Надійний процес розширення – це найкраща відповідь на втручання третіх сторін", – сказав Лайчак.

Наші інтереси: 

Стежимо за подіями в Європі після повномасштабного вторгнення РФ в Україну.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи