Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Ув'язнені в тюрмах у Фінляндії займаються навчанням моделей штучного інтелекту за непогані гроші

Високий рівень життя та непогана соціальна допомога у Фінляндії, а також концентрація більшості фінномовних громадян у своїй країні змусили фінський стартап Metroc шукати трудові резерви для роботи зі штучним інтелектом у місцевих в'язницях.

23091403.jpg

Фото: Getty Images

Як пише Wired, по всьому світу компанії наймають мільйони «клікерів» для роботи із системами штучного інтелекту (ШІ) та навчання мовних моделей. Як правило, ці працівники живуть на півдні планети, де нижчий рівень життя і заробітна плата. OpenAI, наприклад, використовує аутсорсингову компанію, яка наймає «фахівців з кліків» у Кенії, Уганді та Індії. Це зручно для американських компаній та тих, хто займається розробкою продуктів англійською мовою. Але фінською розмовляють лише близько 5,5 млн осіб і майже всі вони живуть у Фінляндії.

Про це – у статті Markaty на Хабр.

Вирішення цієї проблеми запропонував фінський стартап Metroc, який розробляє пошукову систему для будівельних компаній. Metroc необхідні засоби розмітки даних, які допоможуть її великій мовній моделі розуміти підказки зі статей новин і муніципальних документів про майбутні будівельні проекти. ШІ повинен вміти відрізняти проект, який вже найняв, наприклад, архітектора або установника вікон, від проектів, які все ще шукають фахівців та підрядників.

Спочатку Metroc намагався шукати працівників на низькооплачуваних клікворк-платформах, таких як Mechanical Turk від Amazon. Але там дуже мало фіномовних працівників, а через нерозповсюдженість фінської мови інструменти автоматичного перекладу погано справляються з фінською мовою. Тоді засновник та гендиректор Metroc Юссі Вірнала вирішив залучити до роботи ув'язнених. Стартап отримує дешеву фіномовну робочу силу, а тюремна система підносить цю роботу як частину проекту, який має готувати ув'язнених до цифрового світу після звільнення.

Wired не приховує, що використання ув'язнених для навчання ШІ створює «непрості паралелі» з низькооплачуваною працею та експлуатацією, які досі виявляють у сфері технологій.

Зараз у Фінляндії три в'язниці надають ув'язненим можливість працювати з даними. У кожній встановлено три ноутбуки HP (Hewlett-Packard). Робоча зміна не перевищує трьох годин на день, погодинна оплата – €1,54 євро (на інших тюремних роботах ув'язненим платять €6 за шестигодинну зміну). Люди одержують гроші саме за час. Швидкість та якість їх роботи не враховуються.

Видання описує процес: на екрані ноутбука з'являються короткі фрагменти текстів, що стосуються нерухомості та будівництва, а людина має давати короткі відповіді «так» чи «ні» на запитання, пов'язані з цими текстами.

Metroc щойно оголосив про новий раунд фінансування у розмірі €2 млн – ці гроші стартап хоче використати для розширення бізнесу у країнах Північної Європи. За словами Юссі Вірнали, його інвестори заінтриговані зв'язком компанії з фінськими в'язницями: "Всі були зацікавлені та натхненні тим, наскільки це інноваційний спосіб".

Наші інтереси: 

Цікавий приклад, як технології проникають в усі сфери життя. Пощастило фінським ув'язненим.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи