Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 191
  • Переглядів: 197

Українські семитонні ударні безпілотники знову в строю. Ту-143 атакують територію ворога

Категорія:

Україна копає глибше у своїх запасах зброї часів холодної війни, щоб знайти зброю – будь-яку зброю, яка може вразити військові та промислові об'єкти в глибині Росії.

24031701.jpg

A Ukrainian Tu-143.Wikimedia Commons

Десь, якось, хтось, здається, знайшов додаткову партію вінтажних безпілотників Ту-141/143 1970-х років – грубих, громіздких, але, тим не менш, потенційно ефективних машин, які українці востаннє використовували рік тому, через чотири десятиліття після того, як вони були зняті з озброєння в Радянському Союзі, пише журналіст Девід Екс (David Axe) у своїй статті на Forbes.

Користувачі соціальних мереж звернули увагу на нещодавні фотографії, на яких, ймовірно, зображені уламки Ту-143 в Брянській області Росії. Схоже, що безпілотник був частиною триваючої кампанії України з нанесення глибоких ударів по російській інфраструктурі, в тому числі по нафтових об'єктах в регіонах поблизу України.

У порівнянні з розвідувальними дронами першого покоління, які ВПС США використовували під час війни у В'єтнамі, реактивні Ту-141 і подібні до них Ту-143 не є дуже складними.

Але вони прості, швидкісні й – при вазі в сім тонн і довжині 47 футів – достатньо великі, щоб нести боєголовку у сотні фунтів. Це робить їх набагато більш руйнівними, ніж, скажімо, український клон російського безпілотника "Шахед" вагою 440 фунтів.

Ту-141/143 вперше піднявся в повітря в 1974 році. Туполєв побудував 142 екземпляри 47-футового Ту-141 на заводі в Харкові. Літаки цього типу експлуатувалися до 1989 року.

Деякі Ту-141 і Ту-143 перебували на зберіганні в Україні, коли російські війська вперше вторглися в Україну у 2014 році. Українські технічні фахівці почали витягувати зі складів застарілі літаки та відновлювати їх. Підтримувані Росією сепаратисти збили щонайменше два Ту-143 над східною Україною у 2014 році.

Українські військово-повітряні сили мають на озброєнні кілька пілотованих бомбардувальників Су-24, що стріляють крилатими ракетами Storm Shadow і SCALP-EG дальністю 190 миль, але ракет не вистачає, а бомбардувальники занадто цінні, щоб ризикувати ними під час небезпечних рейдів за сотні миль вглиб російської території.

Ту-141/143 є швидким – 600 миль на годину – і, якщо він схожий на модель 147, може літати і на висоті 20 тисяч футів, і на висоті верхівок дерев. Його інерційна навігаційна система може утримувати його в межах кількох миль від запланованого курсу на відстані понад тисячу миль. Він повертається, вимикаючи двигун і розкриваючи парашут.

Приберіть камери й додайте вибухівки, і Ту-141/143 стане крилатою ракетою, а не розвідувальним безпілотником, зауважує автор статті.

Ще в березні 2022 року було очевидно, що українські військово-повітряні сили модифікували деякі зі своїх Ту-141/143 для польотів в один кінець. Ту-141, який збився з курсу і розбився в Хорватії 10 березня того ж року, мав на борту бомбу.

Того літа українці відправили щонайменше два Ту-143 на рейди в Курськ або поблизу нього. Російські засоби ППО збили обидва безпілотники. 5 грудня 2022 року дрони нарешті прорвалися і завдали удару по двох російських бомбардувальних базах за 300 миль на території Росії.

Через два місяці Україна витратила, як здавалося на той час, останній придатний до польотів літак Ту-141/143. Загалом, 14 Ту-141 і Ту-143 розбилися або були збиті протягом першого року широкомасштабної війни Росії проти України.

Ту-141, що розбився в лютому 2023 року, насправді не був останнім придатним до польотів, як доводить нещодавній рейд. Зараз так само важко, як і рік тому, визначити, скільки Ту-141 і Ту-143 залишилося в Україні. Якщо вони залишилися, слід очікувати більш глибоких ударів по російській промисловості в прикордонних областях.

Наші інтереси: 

За нашою війною спостерігає весь світ. Від нестачі зброї українцям доводиться вигадувати або модернізувати зброю, щоб вона літала на ворожу територію.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи