Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Україна представить прозору систему звітності для проектів відновлення на URC 2023 – Кубраков

На міжнародній конференції з відновлення України Ukraine Recovery Conference 2023 в Лондоні міністерство інфраструктури, розвитку громад і територій (Мінвідновлення) представить 45 проєктів з міжнародними структурами, а також план уніфікації процедур, цифровізації процесів та більшого залучення приватного бізнесу до процесів відновлення.

23062003.jpg

Олександр Кубраков. Фото: Фейсбук Олександра Кубракова

"Успішне відновлення у ключових сферах вимагає продовження реформ. Так, для планомірного відновлення енергетичної галузі необхідно забезпечити умови для конкурентного ринку. Відповідна Концепція, Меморандум і конкретні проєкти будуть презентовані в Лондоні", – написав у колонці для видання "НВ.Бізнес" віцепрем’єр, голова Мінвідновлення Олександр Кубраков.

За його словами, критичне відновлення сфокусовано на трьох секторах – енергетика, житло й експортна логістика.

Він також додав, що критично важливим є посилення антикорупційної архітектури в Україні.

"Корупція є у всьому світі, але важлива реакція, забезпечення невідворотності покарань та створення діючої системи запобігання корупційним ризикам. Саме тому ми розробляємо цифрові рішення, які забезпечують повну прозорість і підзвітність управління проєктами", – написав Кубраков.

Крім того, спільно з Мінекономіки розробляються зміни до Закону Про публічні закупівлі, щоб гармонізувати його з правилами закупівель Світового банку та дозволити легшу реалізацію експортно-фінансових проєктів.

"Також впроваджуємо міжнародні форми контрактів на будівництво й відповідні послуги разом із встановленням міжнародних стандартів систем ціноутворення, нагляду, прозорого механізму правового захисту тощо", – написав він.

За словами віцепрем’єр, управління проектами відбудови буде здійснюватися за підтримки міжнародних фінансових інститутів через Офіси підтримки реформ при міністерствах і Офіси підтримки громад Мінвідновлення. Кубраков додав, що такий багаторівневий дизайн дозволить підтримати як відновлення в розрізі секторів економіки, так і в регіональному розрізі – для громад і територій.

Він також додав, що Мінвідновлення розробило механізм, який вже допомагає визначати пріоритетність проєктів відновлення в рамках Державного фонду ліквідації наслідків збройної агресії РФ.

"Пріоритетність розраховується за формулою, заснованою на оцінках кількості населення, яке отримує доступ до базових послуг, економічного та екологічного впливу проєкту тощо. На базі міжнародної методології пріоритизації інвестицій в інфраструктуру спільно зі Світовим банком розробляємо державну Методологію, яка після затвердження Урядом буде інтегрована в цифрову систему управління відновленням DREAM (Digital Restoration Ecosystem for Accountable Management), а отже стане обов’язковою", – запевняє міністр.

Громади вже внесли до системи понад 5 тис. проектів. Під час конференції в Лондоні буде презентовано публічну частину DREAM, а отже всі партнери зможуть побачити дані по цих проєктах – в розрізі секторів, громад та регіонів.

"Крім того, Міністерство також розробляє нову Геоінформаційну систему (ГІС) регіонального розвитку спільно з Європейською антикорупційною ініціативою за проєктом USAID SACCI", – додав Кубраков.

За його словами, це – цифровий інструмент державної регіональної політики, який допомагає громадам оцифрувати комплексні програми та ефективно керувати їх реалізацією, посилюючи процеси децентралізації.

"Відновлення України – це насамперед відновлення життя в постраждалих громадах, а також відновлення публічних інституцій, переосмислення звʼязків людина – держава, людина – громада. Це – створення умов для повернення вимушено переміщених громадян. Це – забезпечення розвитку бізнесу і створення робочих місць. Саме тому підтримка українського бізнесу є критичною умовою відновлення країни. Бізнес має отримати доступ до фінансів і технологій, ресурсів і комунікацій, та мати змогу планувати свій розвиток, – резюмував Кубраков.

Нагадаємо, минулого року, 4–5 липня 2022 року, представники української влади представили у швейцарському місті Лугано План оновлення України (ПОУ), аналіз якого ми публікували.

Наші інтереси: 

Гарні слова. Прекрасні наміри. Але я їм не вірю. Тільки зовнішнє управління грошима, що будуть призначені для відновлення України! Ані копійки не давати в руки топчиновників різних міністерств і відомств!

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи