Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 126
  • Переглядів: 133

Україна потребує більше військ для боротьби з Росією. Загартовані професіонали з Колумбії допомагають – AP

Категорія:

Професійні солдати з Колумбії поповнюють лави добровольців з усього світу. Деякі відгукнулися на заклик Президента України Володимира Зеленського до іноземних бійців приєднатися до війни його країни з Росією.

24021102.jpg

Оскар Тріана, відставний солдат з Боготи, який приєднався до Української армії в серпні 2023 року

Колумбійські військові десятиліттями ведуть боротьбу з наркокартелями та повстанськими угрупованнями, завдяки чому їхні солдати є одними з найдосвідченіших у світі, йдеться у статті Associated Press.

З армією у 250 тисяч військовослужбовців, Колумбія має другу за чисельністю армію в Латинській Америці після бразильської. Понад 10 тисяч військовослужбовців щороку виходять у відставку. І сотні вирушають воювати в Україну, де багато хто заробляє в чотири рази більше, ніж досвідчені сержанти в Колумбії, а то й більше.

"У Колумбії велика армія з висококваліфікованим особовим складом, але зарплата не дуже висока, якщо порівнювати з іншими арміями", – каже Андрес Масіас з Боготського університету "Екстернадо", який вивчає роботу колумбійців на військових підрядників по всьому світу.

Відставні колумбійські солдати почали виїжджати за кордон на початку 2000-х років, щоб працювати на американських військових підрядників, захищаючи інфраструктуру, в тому числі нафтові свердловини в Іраку. Відставні колумбійські військові також працюють інструкторами в Об'єднаних Арабських Еміратах і беруть участь у боротьбі Ємену проти підтримуваних Іраном повстанців-хуситів.

З наближенням другої річниці повномасштабної війни Українські війська опинилися в патовій ситуації з російськими. Зараз Україна розширює систему, що дозволяє людям з усього світу приєднатися до її армії, сказав Олександр Шахурі, офіцер відділу координації роботи з іноземцями у Збройних силах України.

Гектор Бернал, військовий інструктор. Фото: AP Photo/Ivan Valencia

На початку 2022 року влада заявляла, що в Україні перебувають 20 тисяч осіб з 52 країн. Зараз, відповідно до таємниці, влада не говорить, скільки з них перебуває на полі бою, але вони кажуть, що профіль бійців змінився.

Перші хвилі добровольців були переважно з пострадянських або англомовних країн. Володіння російською або англійською мовами полегшувало їм інтеграцію в Українську армію, каже Шахурі.

Минулого року військові розробили інфраструктуру іспаномовних рекрутерів, інструкторів та молодших оперативних офіцерів, додав він.

Ектор Берналь, колишній військовий медик у відставці, який керує центром тактичної медицини за межами Боготи, каже, що за останні вісім місяців він підготував понад 20 колумбійців, які пішли воювати в Україну.

"Вони схожі на латиноамериканських мігрантів, які їдуть до США в пошуках кращого майбутнього, – каже Бернал. – Це не добровольці, які хочуть захищати прапор іншої країни. Вони просто мотивовані економічними потребами".

У той час як генерали в Колумбії отримують близько $6 000 на місяць у вигляді зарплати та бонусів, що дорівнює зарплаті міністра, рядовий склад задовольняється набагато скромнішими доходами.

Капрали в Колумбії отримують базову зарплату близько 400 доларів на місяць, тоді як досвідчені сержанти можуть заробляти до 900 доларів. Мінімальна заробітна плата в Колумбії наразі становить 330 доларів на місяць.

В Україні будь-який військовослужбовець, незалежно від громадянства, має право на щомісячне грошове утримання в розмірі до $3 300, залежно від звання та виду служби. Вони також мають право на отримання до $28 660 у разі поранення, залежно від тяжкості поранення. Якщо вони загинули під час бойових дій, їхні сім'ї отримують компенсацію в розмірі 400 000 доларів США.

Фотографії 2023 року, надане 32-річним професійним солдатом з Медельїн, Колумбія, з позивним Чечо

Чечо каже, що поїхати до Києва у вересні минулого року його спонукала принциповість. За його оцінками, лише в його підрозділі було близько 100 інших бійців з Колумбії, які здійснили таку ж подорож.

"Я знаю, що нас небагато, але ми намагаємося зробити все, що в наших силах, щоб змусити подіям відбуватися і ми побачили зміни якнайшвидше", – каже він.

У Колумбії інформація про набір до Української армії поширюється переважно через соціальні мережі. Деякі добровольці, які вже воюють в Україні, діляться інформацією про процес набору на таких платформах, як TikTok або WhatsApp.

Але коли щось йде не так, родичам важко отримати інформацію про своїх близьких.

Дієго Еспітія втратив зв'язок зі своїм двоюрідним братом Оскаром Тріаною після того, як Тріана приєднався до української армії в серпні 2023 року. Через шість тижнів відставний солдат з Боготи перестав публікувати оновлення в соціальних мережах.

Оскільки в Боготі нема українського посольства, родина Тріани звернулася за інформацією до посольства України в Перу та консульства Колумбії в Польщі – останньої країни, через яку проїжджав Тріана на шляху до України. Жодна з них не відповіла.

"Ми хочемо, щоб влада обох країн надала нам інформацію про те, що сталося, відповіла на наші листи. Це те, чого ми вимагаємо зараз", – сказав Еспітія.

Associated Press розшукало колумбійського бійця з позивним "Осо Полар" ("Полярний ведмідь"), який стверджує, що він був останньою людиною, яка бачила Тріану живим 8 жовтня 2023 року. За його словами, підрозділ Тріани потрапив у засідку російських військ у Харківській області, після чого його доля була невідома.

Українська військова частина, де служив Тріана, підтвердила агентству Associated Press, що Тріана офіційно вважається зниклим безвісти, але не стала розкривати жодних подробиць щодо обставин його зникнення.

Еспітія, його двоюрідний брат, каже, що не знає, що спонукало Тріану воювати в Україні. Але 43-річний чоловік прослужив у колумбійській армії понад 20 років, і покинути її було "психологічно важко", каже Еспітія.

"Це могло бути через гроші або через те, що він скучив за адреналіном бою. Але він не дуже відкрито говорив про причини свого відходу", – сказав Еспітія.

Наші інтереси: 

Цікавий матеріал. На війні відбувається багато чого, що ми не знаємо і не узнаємо. Тепер ми дізналися, що в Колумбії нема посольства України. Як так? У нас нема дипломатів? Чому Україна не має в Колумбії посольства?

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи