Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 142
  • Переглядів: 148

Учені знайшли спосіб подвоїти потужність комп'ютерів без додавання нового заліза

Категорія:

Дослідники з Каліфорнійського університету в Ріверсайді розробили новий підхід до паралельної обробки даних, який потенційно здатний подвоїти швидкість обчислень і вдвічі знизити енергоспоживання комп’ютерів.

24022804.jpg

Ілюстративне фото

Цей метод, названий одночасною і гетерогенною багатопотоковістю (SHMT), дає змогу задіяти для опрацювання одних і тих самих даних одразу кілька різних компонентів комп’ютерної системи, пише SUNDRIES.

У чому революційність SHMT?

На відміну від наявних підходів, цей метод об’єднує обчислювальні потужності центрального процесора, графічного процесора, тензорних ядер та інших компонентів. Кожен з них працює паралельно над одними й тими ж даними.

Згідно з дослідженням, проведеним вченими, SHMT дає змогу прискорити обробку даних майже у 2 рази порівняно з використанням тільки графічного процесора. При цьому енергоспоживання знижується на 51%. Таких результатів вдалося досягти без додавання нових компонентів у комп’ютерну систему – просто шляхом більш ефективного використання вже наявних.

У своїх експериментах автори відкриття Хунг-Вей Ценг і Куан-Чьє Сюй змогли змусити працювати спільно центральний процесор, відеокарту Nvidia і AI-процесор на одній системній платформі. За словами розробників, сучасні комп’ютери не повною мірою використовують свій потенціал через обмеженість традиційних підходів до паралельних обчислень.

SHMT ліквідує ці обмеження, відкриваючи шлях до істотного підвищення продуктивності. Звичайно, для практичного застосування SHMT необхідне доопрацювання у вигляді оптимізації коду та апаратних засобів.

Але потенціал цієї технології колосальний. Її впровадження може принести вигоду як великим IT-компаніям, так і рядовим користувачам. Зокрема, SHMT дасть змогу прискорити розробку штучного інтелекту, знизити вартість і підвищити продуктивність комп’ютерів, скоротити витрату електроенергії дата-центрами, а також поліпшити характеристики мобільних пристроїв і багато іншого.

Дослідження вчених з Каліфорнії, пов’язане з паралельними обчисленнями, може започаткувати новий підхід розвитку комп’ютерних технологій.

Наші інтереси: 

Розвиток технологій триває. Різке збільшення потужності шляхом оптимізації процесів без додаткових матеріальних затрат – це просто чудово! 

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи