Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 42
  • Переглядів: 46

У новому пакеті військової допомоги Україні від Швеції – 10 бойових катерів Stridsbåt 90

Категорія:

Катер Stridsbåt 90 призначений для швидкої доставки десантних груп, проведення ударних операцій, берегової охорони та патрулювання і спецоперацій. Черговий і  найбільший на сьогодні пакет військової допомоги Україні складає €630 млн.

24022801.jpg

Катер Stridsbåt 90 (CB90). Фото: Arco Ardon

"Швидкохідні та малопомітні десантно-штурмові катери можуть успішно застосовуватися для вирішення широкого кола завдань, що покладаються на військовий флот у воєнний час. Саме ця обставина сприяла появі даного підкласу бойових катерів у низці зарубіжних флотів", – таку думку щодо Stridsbåt 90 та його аналогів висловили експерти оборонного порталу Defense Express, пише АрміяІнформ.

Це швидкісний (розганяється до 40 вузлів, по сухопутному це 74 км/год) алюмінієвий катер завдовжки майже 16 м. Повна водотоннажність становить 20,5 т. Силова установка – пара восьмициліндрових дизелів «Сканія» потужністю по 625 к.с. з приводом на водомети «КаМеВа».

Штурмовий катер Combat Boat 90 є одним з ідеальних втілень концепції «москітного флоту», коли малий за розміром корабель, наділений видатними характеристиками (в даному випадку – катер водозаміщенням до 16 тонн бере на борт до 21 морського піхотинця з повним спорядженням).

„Москітний флот“ є ефективним лише за рахунок масованого застосування: завдяки наявності майже 150 штурмових катерів CB90 збройні сили Швеції можуть висадити одразу до 3 тисяч морських піхотинців у першій хвилі десанту.

Цей катер призначений для швидкої доставки десантних груп, проведення ударних операцій, берегової охорони та патрулювання, підтримки спеціальних операцій. Його також можна використовувати для розвідки, мінування акваторій, спостереження та збору розвідданих. Для останнього на борту встановлена локаційна РЛС. Завдяки малій осадці катер може виходити на непідготовлений берег.

Як ми писали раніше, Швеція надасть Україні 15-й та найбільший пакет безпекової допомоги вартістю 7,1 мільярда шведських крон, у який входять 10 десантно-штурмових катерів класу Stridsbåt 90.

Наші інтереси: 

Швеція – надійний союзник України. ЦІ десантно-штурмові катери будуть ідеальними для наших бійців, що воюють у Херсонській області, там де Дніпро має багато заплав і островів.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи