Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

США підтвердили прихильність до України по всіх ключових позиціях

Візит Петра Порошенка до Вашингтона та його перша зустріч з Дональдом Трампом, а також переговори з ключовими фігурами в адміністрації вже встигли викликати масу обговорень в Україні та нову істерію в Москві. Розширені санкції США проти Росії лише додали впевненості, що нова команда Білого дому не збирається залишати Україну на самоті.

poroh-tramp.jpg

Петро Порошенко і Дональд Трамп під час зустрічі в Білому домі, Вашингтон, 20 червня 2017 року

На додаток до цього – домовленості в оборонній сфері, посилення енергетичної безпеки, підтримка позиції України по Голодомору, запевнення в допомозі у поверненні українських заручників із Росії. І це - далеко не повний список досягнень кількох днів візиту Президента України і кількох місяців роботи над ним. Надзвичайний і Повноважний Посол України в США Валерій Чалий в інтерв'ю Укрїнформу сказав, що:

Американський президент отримав "із перших вуст" інформацію про ситуацію в Україні від Президента України;

віце-президент США Майк Пенс дуже позитивно ставиться як до України, так і до важливості українського питання в контексті національних інтересів Сполучених Штатів у регіоні. Тому його зустріч з українським президентом під час Мюнхенської конференції в лютому, і зустріч з міністром закордонних справ Клімкіним минулого місяця, і зараз - з президентом Порошенком, так само як і участь у переговорах разом з Дональдом Трампом - це свідчення, що Майк Пенс дійсно серйозно залучений до українського питання;

під час розмови в Овальному кабінеті президент США Дональд Трамп дав реальний сигнал, що хоче сам долучитися до питань, пов'язаних з вирішенням російсько-українського конфлікту;

міністр торгівлі Уілбур Росс, державний секретар Рекс Тіллерсон, міністр оборони Джеймс Меттіс і міністр енергетики Рік Перрі підтвердили, що бачать Україну в якості важливого партнера.

Питання енергетичної безпеки є одним із ключових у двосторонніх відносинах України і США, яке охоплює різні формати. Серед них – диверсифікація поставок енергоносіїв в Україну. Конкретно йдеться про заміну джерел постачання антрациту, який ми отримували з Росії. На думку Чалого, Америка була би найкращим рішенням. Зараз тут працює делегація із "Центренерго", яка спілкується з конкретними компаніями про параметри й ціни транспортування, а також можливості забезпечення цих контрактів. Якщо не буде протидії української бюрократії, то такі домовленості могли би стати не тільки вдалою диверсифікацією, але також гарним сигналом для розвитку українсько-американської торгівлі, яка має колосальний потенціал.

Крім того, розглядалися наміри американської сторони збільшити поставки LNG-газу в Європу. Це питання є дещо складнішим, оскільки йдеться про економічне обгрунтування ціни, а також про фактично закритий для цього прохід через Босфор. Але сам процес диверсифікації поставок газу в Європу є корисним і для України. При цьому чітко прозвучала позиція обох сторін проти будівництва росіянами Nord Stream 2.

Посол України в США також відзначив, що домовленості з американською стороною про підписання двох угод в оборонній сфері сприятимуть політичному рішенню Білого дому про надання Україні летальної зброї. 

 

Наші інтереси: 

Піддтримка США дуже важлива для України.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Визначаємо формування прекрасних світів! (Джерело Повноти)

Перехід-IV, або палінгенезія: сім кроків до Homo triplex і універсальної нації нового циклу

Добра Новина дає дороговказ для заснування нового світу та переходу в режим керованої молодості – «вічного життя», по-науковому – біологічного безсмертя. Починати треба вже сьогодні, а діяти...

Останні записи