Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Російська некомерційна організація отримала 9 млрд рублів з держбюджета РФ на розповсюдження фейків про війну в Україні

Категорія:

Спецтема:

Це – більше за річний бюджет Першого каналу. Очолює пропагандистку організацію  Володимир Табак – один із соратників першого заступника керівника Адміністрації президента РФ Сергія Кирієнка.

23062606.jpg

Ілюстративне фото

Пропагандистська організація "Діалог", що поширює фейки про російське вторгнення в Україну й українців, тільки 2023 року отримала приблизно 9 млрд рублів із бюджету міністерства цифрового розвитку, з'ясували розслідувачі видань "Медуза", "Важные истории" і The Bell, пише Новая газета.

"Нам поставили завдання почати якось реагувати на інфоприводи. І всі почали щось накидати, пропонувати, проводити мозкові штурми... І з'явилася така ідея – робити фейки", – розповів співрозмовник розслідувачів, присутній на нарадах у "Діалозі".

На чолі організації стоїть Володимир Табак – один із соратників першого заступника керівника АП Сергія Кирієнка. Як пишуть журналісти, посилаючись на звіти "Діалогу", організація відповідальна за поширення фейків про те, що:

  •     військовослужбовці ЗСУ продають на Ebay свої нагороди;
  •     українським солдатам дають таблетки, що підвищують агресію;
  •     українська влада виявилася власниками дорогої нерухомості у Швейцарії;
  •     біженцям з України в Польщі пропонують "принизливі" вакансії;
  •     в Україні почали мобілізацію жінок.

Поширенням таких фейків займалися близько 60 осіб, на наради в офіс "Діалогу" приходили представники прокремлівського телеграм-каналу Readovka, а також Mash.

За словами двох співрозмовників, серед підрядників "Діалогу" – канали Володимира Соловйова і "воєнкорів" Бориса Рожина і Данила Безсонова, "Война с фейками" і "Лапша медиа".

У 2022 році "Діалог" перерахувала понад 50 млн рублів компанії "Рокк медіа", яка належить Олені Бердовій – родичці колишнього чоловіка пропагандистки Крістіни Потупчик Антона Бердова, пишуть розслідувачі.

АНО "Діалог" було створено владою Москви наприкінці 2019 року для поліпшення "зворотного зв'язку" з жителями міста.

Однак, за кілька місяців, після того, як почалася пандемія, функції організації розширилися, і вона зайнялася інформуванням про ситуацію з COVID-19. Тоді ж у Росії ввели закон про кримінальну відповідальність за поширення фейків про коронавірус, і "Діалогу" доручили пошук таких фейків.

Коли в розпал пандемії коронавірусу 2020 року влада оголосила про голосування щодо поправок до Конституції, які обнуляють президентські терміни Владіміра Путіна, "Діалог" став закликати народ не боятися COVID-19 і йти на виборчі дільниці.

Згодом у різних регіонах Росії з'явилися аналогічні організації, підконтрольні "Діалогу", – центри управління регіоном (ЦУР). І "Діалог" заснував дочірню структуру – "Діалог регіони".

Як підрахували розслідувачі, 2022 року дочірня структура отримала з бюджету 6,5 млрд рублів, а сам "Діалог" – 1,8 млрд.

Загалом "Діалог регіони" обіцяно з бюджету до 2024 року 24 млрд рублів.

Зараз "Діалог", зокрема, курує пабліки органів влади та держустанов (сторінки губернаторів, міських адміністрацій, регіональних міністерств, шкіл, дитячих садків).

Як зазначається в розслідуванні, сторінки державних органів у соцмережах – чудова база для поширення пропаганди. "Потрібно, наприклад, розпіарити образ героя, який воює в СВО, – спускається в ЦУРи рознарядка: знайдіть своїх героїв, розкажіть про них історії", – розповів колишній співробітник "Діалогу". Зокрема, як стверджується, для цього використовують, зокрема, вчителів у російських регіонах.

Ще одне завдання ЦУРів – створення в регіонах інформаційних мереж для поширення провладної інформації. Журналісти розповіли про паблік "ВКонтакте" "Советы для вас", який брав участь у поширенні інформації про нібито використання Україною заборонених видів зброї та новин про діяльність Кирієнка.

 

Наші інтереси: 

Розуміємо, що ворог приділяє велику увагу інформаційній та гібридній війні. Україні потрібно нарешті приділяти увагу інформаційній війні, діяти симетрично і на випередження. Розуміємо, що держава-агресор поширює брехню і потрібну повістку також і через іноземні західні видання та залучає іноземних агентів впливу для виправдання свого вторгнення в Україну.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи