Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 66
  • Переглядів: 71

Росія й надалі намагатиметься дестабілізувати Фінляндію та Європу – глава МЗС Фінляндії Еліна Валтонен

Категорія:

Світ:

Попри закриті пункти пропуску на кордоні Росії та Фінляндії, мігранти продовжують спроби його перетнути. Росія спеціально мобілізує людей із третіх країн і відправляє їх до Фінляндії та ЄС.

24012502.png

скріншот відео

Глава МЗС Фінляндії Еліна Валтонен заявила 25 січня в інтерв'ю виданню RND, що минулого тижня в її країну з боку РФ проникли 15 іноземців. "Це не лише незаконно. За температури в мінус 20 градусів і глибокого снігу це ще й украй небезпечно", – зазначила вона.

Як пише DW, посилаючись на Валтонен, уже кілька тижнів Фінляндія відчуває проблеми на своєму східному кордоні, "тому що Росія спеціально мобілізує людей із третіх країн і відправляє їх до Фінляндії та ЄС". "Нам варто очікувати, що Росія й надалі намагатиметься дестабілізувати Фінляндію та Європу", – вважає очільниця фінської дипломатії.

Поточну ситуацію з безпекою вона назвала серйозною і закликала шукати шляхи її вирішення на європейському рівні. "Ми охороняємо не лише фінський кордон, а й кордони ЄС і НАТО. Коли така держава, як Росія, використовує людей для ведення гібридної війни, наших нинішніх законів недостатньо, щоб протистояти цьому відповідно до Конвенції про права людини", – попередила міністр.

Еліна Валтонен нагадала, що Європейське агентство прикордонної та берегової охорони Frontex не має мандата на те, щоб перешкоджати перетину кордонів ЄС мігрантами. "Frontex займається тим, що впускає всіх, і тому не надає нам реальної допомоги в захисті від гібридної війни Росії. Тому необхідно надати Frontex можливість запобігати нелегальному в'їзду в країну", закликала дипломатка. Як приклад вона навела Норвегію, яка не є членом ЄС, але "широко відома тим, що дотримується прав людини". Норвегія може зупиняти нелегальних мігрантів на кордоні, "цього хочемо і ми теж", – заявила Валтонен.

11 січня Фінляндія оголосила про рішення з міркувань безпеки залишити кордон із Росією закритим до 11 лютого.

За словами Валтонен, уряд Фінляндії має дані стосовно того, що серед мігрантів, які перебираються в її країну з боку Росії, багато людей із кримінальним минулим. "Росіяни навіть надсилають нам людей, які були замішані у воєнних злочинах. Ми не знаємо, які угоди уклали ці люди з російською владою. Але деякі з них заявили фінській владі, що займається питаннями біженців, що Росія відправила б їх воювати в Україну, якби вони не перетнули кордон", – розповіла Валтонен.

За її оцінкою, є серйозний ризик того, що мігранти, які потрапили з РФ до Фінляндії, а потім загубилися в країні, можуть бути задіяні Москвою для шпигунства або вчинення диверсій у ЄС.

Коментуючи вихід фінських компаній з російського ринку після початку війни в Україні, Еліна Валтонен підкреслила: "Війні в Україні не видно кінця, і фінські компанії не повернуться в Росію для ведення бізнесу ні наступного місяця, ні наступного року. Ніхто не знає, що станеться через кілька років. Але фінські компанії, ймовірно, будуть не першими, хто повернеться в Росію".

Відповідаючи на запитання про те, чи вважає вона достатніми заходи зі збільшення оборонних витрат в ЄС, дипломатка вказала: "Росія розуміє тільки силу. Нам потрібна надійна стратегія стримування, як на європейському рівні, так і на рівні НАТО. Ми ще не наблизилися до цього. Нам потрібно зробити набагато, набагато більше. Незалежно від результату виборів у США".

Наші інтереси: 

Розуміємо, що Росія вміло веде гібридні війни. Фінляндія це також добре розуміє. Потрібно, щоб це добре зрозуміли чиновники ЄС і вжили жорсткіших заходів до держави-агресорки.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи