Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Рівень патерналістських очікувань серед громадян України знизився

Світ:

Але на сьогодні тільки 15% українців виступають проти втручання держави в ціни та тарифи. Майже третина (32%) респондентів дали позитивну відповідь на запитання "Чи є важливим для успішного розвитку України зведення до мінімуму втручання держави в економічні процеси?" 

Соціологи зазначають, що в цілому рівень надії українців на державу повільно, але знижується, про що свідчать результати соціологічного дослідження, проведеного Центром Разумкова за фінансової підтримки "Фонду Фрідріха Науманна за свободу" 21-26 травня.

Частка тих, хто дотримується думки, що важливим є зведення до мінімуму втручання держави в економічні процеси, у порівнянні з 2005 ром зменшилася з 41% до 32%.

Відповідаючи на питання «У розвитку української економіки ключову роль повинна відігравати держава чи активізація і стимулювання приватної ініціативи?» найчастіше (57%) респонденти відповідають «і те, і інше рівною мірою», 21% опитаних відповідають, що ключову роль повинна відігравати держава, а 14% — активізація і стимулювання приватної ініціативи.

Обираючи між двома судженнями: «Люди самі повинні нести більшу відповідальність за те, щоб себе забезпечити» і «Держава повинна нести більшу відповідальність за те, щоб усі громадяни були забезпеченими», друге з цих суджень вибрали 51% опитаних, перше — 47%. Частка тих, хто більше схиляється до того, що держава повинна нести більшу відповідальність за те, щоб усі громадяни були забезпеченими, все ж таки стала помітно меншою у порівнянні з 2010 роком, коли цю позицію підтримували 68% респондентів.

57% опитаних підтримують стримування споживчих цін і комунальних тарифів за рахунок підвищення оподаткування великого бізнесу, «олігархів», і лише 15% підтримують обмеження втручання держави в утворення цін і тарифів, виступають за те, щоб вони регулювалися ринком. 

Вибираючи між необхідністю захисту інтересів громадян з низькими доходами та захистом інтересів середнього класу, 45% респондентів віддають перевагу захисту інтересів людей з низькими доходами й лише 23% — захисту інтересів середнього класу (у 2020р. ці позиції поділяли відповідно 50% і 23%).

Наші інтереси: 

Стежити за настроями суспільства, знати, скільки українців готові до справжніх змін і які в них пріоритети.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Метафора колективного розуму

Шукачі перлів: надлюдський розум «Народного Оглядача», його практичні прояви та перспективи

У цій статті ознайомимось з трьома реальними історіями дії надлюдського розуму, розглянемо наш досвід його застосування і сформулюємо три найближчі завдання нашого проекту.

Останні записи