Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 1
  • Переглядів: 1

"Планували голод в Україні". Путін може отримати новий ордер на арешт від Гааги

Категорія:

Спецтема:

Згідно з новими даними, зібраними експертами з прав людини, за кілька місяців до того, як Путін віддав наказ про вторгнення, Росія активно готувалася викрасти запаси українського зерна та заморити українців голодом.

23111801.jpg

Російські окупанти збудовали складську будівлю в Мелітополі для зберігання зерна. Фото: УНІАН

Президенту Росії Владіміру Путіну може загрожувати нове звинувачення у воєнному злочині, оскільки є докази того, що РФ планувала спричинити умисний голод в Україні й готувалася до цього заздалегідь, пише видання The Independent, статтю з якого публікує BBC.News.Україна.

В новому звіті міжнародної юридичної компанії з прав людини Global Rights Compliance (GRC), коли російські танки перетнули український кордон 24 лютого 2022 року, вони буцімто навмисно одразу націлилися на багаті зерном райони та інфраструктуру з виробництва продовольства.

GRC виявила, що російський оборонний підрядник почав закупати вантажівки для перевезення зерна, а також три нові 170-метрові суховантажні судна ще в грудні 2021 року. Це, на думку GRC, свідчить про план розкрадання українського продовольства "у безпрецедентних масштабах".

Росія почала захоплювати українські ферми менш ніж за тиждень після вторгнення й на піку цього експортувала 12 тисяч тонн зерна щодня з усіх окупованих територій.

Мета фахівців GRC полягає в тому, щоб надати Міжнародному кримінальному суду (МКС) докази того, що росіяни хотіли використали голод як інструмент війни. Це дозволить почати перше в історії судове переслідування такого роду.

"Дуже ймовірно", що Росію визнають винною, каже Катріона Мердок, партнерка Global Rights Compliance, і тоді Міжнародний кримінальний суд у Гаазі зможе видати Путіну ще один ордер на арешт – на додачу до того, який МКС вже видав у березні цього року за звинуваченням у насильницькій депортації українських дітей до РФ.

"Росія не лише застосувала багатосторонній підхід, беручи в облогу цивільне населення і руйнуючи критично важливу інфраструктуру, але й заздалегідь спланувала захоплення та розкрадання української сільськогосподарської продукції", – сказала Мердок The Independent.

"Москва спровокувала глобальну продовольчу кризу й атакувала сільськогосподарський сектор України, використавши це як інструмент війни", – додала вона.

Ринкова вартість зерна, викраденого в Україні, становить приблизно 1 мільярд доларів на рік. За даними GRC, численні приватні українські зернові компанії примусово включили до складу російського державного оператора.

Як пише The Independent, через розв'язану в Україні війну Росія спричинила глобальну продовольчу кризу, яка зачепила мільйони людей, оскільки до війни Україна була найбільшим у світі виробником пшениці.

Фермер із Запоріжжя розповів, що його зернове підприємство російські війська захопили через п’ять днів після початку повномасштабного вторгнення.

"Протягом наступних тижнів були помічені кілька автоколон, які везли зерно в напрямку Кримського півострова, і GPS-трекери на викрадених фермерських вантажівках показують, як вони їдуть через Крим до Росії", – заявили фахівці GRC.

На супутникових знімках, які The Independent надали експерти GRC, видно, що зерновози з номерними знаками, зареєстрованими в окупованому Криму, стоять в Мелітополі. На інших зображеннях – вагони з надписом "Зерно" відправляються з вокзалу у Бердянську.

А на знімку, зробленому у березні цього року, видно нещодавно збудовану складську будівлю в Мелітополі, заповнену зерном. У GRC припускають, що, попри наявність плану, росіяни не змогли швидко знайти водіїв вантажівок, щоб перевезти величезну кількість вкраденого українського продовольства.

Розслідування тривало до серпня цього року. У GRC заявили, що, хоча відтоді Росія більше не захопила жодної багатої на зерно території, вона, як і раніше, контролює весь Кримський півострів – один з основних регіонів, з якого зерно транспортується морем до Росії й за кордон.

Старший юрист Global Rights Compliance Юсуф Сайєд Хан назвав використання Росією зерна як зброї, "безпрецедентним у сучасній історії".

Зараз Росія звертається до ООН та інших держав з проханням послабити пов'язані з війною санкції, щоб вона могла відновити експорт зерна з окупованої території в країни, які найбільше постраждали від продовольчої кризи. Зернова пропозиція для дружніх третіх країн також була частиною невдалої спроби Путіна повернутися до Ради ООН з прав людини, пише видання.

"Росія робить це для того, щоб представити себе законним власником українських територій, що, своєю чергою, також послаблює національну економіку України", – зазначив Хан.

Ми неодноразово писали про те, що окупанти вивозять награбоване зерно, техніку та сільгосппродукцію до анексованого Криму.

Вже на початок травня 2022 року агресор вкрав українського зерна на понад сотню мільйонів доларів і вже вивіз 400-500 тисяч тонн в Крим.

Наші інтереси: 

Дуже важливо, що тему крадіжки українського зерна Росією нарешті підняли. Добре, що міжнародні експерти побачили звичні методи нашого споконвічного ворога. Тому маємо знищити цю державу-агресора. Або вони знову і знову прийдуть знищувати нас.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи