Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Панди, фентаніл і Тайвань. Про що говорили на довгоочікуваній зустрічі Байдена з Сі

Категорія:

Байден сказав, що зустріч мала "одні з найбільш конструктивних і продуктивних дискусій, які ми коли-небудь проводили", що вони "триматимуть лінії зв'язку відкритими", і Сі "готовий підняти слухавку". Байден також наполягав на тому, щоб Сі продовжував утримуватися від військової підтримки російського вторгнення в Україну.

sipanda-2.jpg

Всіх вітаємо! – Сі Цзіньпін та його улюблена панда
Всіх вітаємо! – Сі Цзіньпін та його улюблена панда

Ще однією потенційною ознакою потепління стосунків є те, що Сі пообіцяв надіслати до США нових панд, пише The Associated Press і нагадує, що на початку цього місяця було повернуто трьох панд зі Смітсонівського національного зоопарку у Вашингтоні.

Сі також сказав, що дізнався, що американці, особливо діти, "дуже неохоче" прощалися з рідкісними та популярними тваринами. У своїй промові Сі сказав, що хоче "поглибити дружні зв'язки між двома народами".

Сі погодився допомогти обмежити виробництво нелегального фентанілу, який є смертельним компонентом наркотиків, що продаються в США. Високопоставлений чиновник адміністрації, який на умовах анонімності розповів про приватну зустріч, сказав, що ця зміна стане ударом для латиноамериканських наркодилерів.

"Це врятує життя, і я високо ціную прихильність президента Сі до цього питання", – сказав Байден на прес-конференції після зустрічі.

Крім того, Байден і Сі досягли домовленості про відновлення військових зв'язків. Це означає, що міністр оборони США Ллойд Остін поговорить зі своїм китайським колегою, як тільки буде призначено когось на цю посаду. Подібні зустрічі відбудуться по всій вертикалі військового командування.

Байден сказав, що США і Китай будуть більше обговорювати питання штучного інтелекту.

"Ми збираємося зібрати наших експертів разом і обговорити питання ризику і безпеки", – сказав він.

Досягнуті домовленості допомогли виконати мету зустрічі – довести виборцям, що відданість Байдена особистій дипломатії приносить свої плоди, йдеться у статті The Associated Press.

У неділю радник з національної безпеки Джейк Салліван сказав CNN, що Байден хотів "практичними способами" показати, що зустріч з Сі може допомогти "захистити американські інтереси, а також досягти прогресу в пріоритетах американського народу".

БАЙДЕН ВИМАГАЄ ВІД КИТАЮ ДІЯТИ ЯК НАДДЕРЖАВА ДЛЯ ЗНИЖЕННЯ ГЛОБАЛЬНОЇ НАПРУЖЕНОСТІ

Пекін давно прагне, щоб Вашингтон ставився до нього як до рівного, і Байден намагався використати ці амбіції Сі для розв'язання двох руйнівних воєн.

Під час їхньої приватної зустрічі Байден закликав Сі використати свій вплив для того, щоб спробувати заспокоїти глобальну напруженість, зокрема, спробувати натиснути на Іран, щоб він не розширював конфлікт між Ізраїлем і ХАМАСом.

Байден також наполягав на тому, щоб Сі продовжував утримуватися від військової підтримки російського вторгнення в Україну.

Байден і Сі провели "холоднокровну" і "не гарячу" дискусію щодо Тайваню – це найбільш чутлива тема у двосторонніх відносинах. Байден заявив, що він підтвердив політику "одного Китаю" і переконання Сполучених Штатів, що будь-яке врегулювання має бути мирним.

Однак він повторив, що США продовжуватимуть озброювати Тайвань як стримуючий фактор проти будь-якої спроби Китаю застосувати силу для возз'єднання самоврядного острова з материком.

Згідно з описом зустрічі, зробленим Пекіном, Сі закликав Байдена скасувати санкції та змінити політику щодо контролю за експортом чутливого обладнання.

"Придушення технологічного прогресу Китаю – це не що інше, як крок, спрямований на стримування високоякісного розвитку Китаю і позбавлення китайського народу права на розвиток", – йдеться в повідомленні.

Нема жодних ознак того, що Байден погодиться на такі кроки. Але навіть сама зустріч може заспокоїти нерви в Китаї, де з'явилися ознаки скорочення іноземних інвестицій.

Байден і Сі знають один одного багато років, і Байден часто повторює історію їхніх зустрічей, коли вони обидва були віцепрезидентами.

Наші інтереси: 

Виглядає, що російсько-українська війна тимчасово відійшла на другий план у глобальній політиці. Проте може бути навпаки: ця тема настільки важлива, що до неї воліють  не привертати уваги, тож напускають туману.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Олександр Зубченко.
0
Ще не підтримано

Про що? Про розподіл світу! Про те, як вони будуть вести третю світову!

Радіймо!

Коментарі

Зображення користувача Олександр Зубченко.
0
Ще не підтримано

Про що? Про розподіл світу! Про те, як вони будуть вести третю світову!

Радіймо!

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Схоже, що ділили шкуру російської гієни.

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Зображення користувача Олександр Зубченко.
0
Ще не підтримано

Можливо й ділили! Але скоро за цю рос гієну будуть воювати українці. Бо коли НАТО зіткнеться з Китаєм за Урал - Україна вже буде вже її членом!

Радіймо!