Зображення користувача Чарльз Бейл.
Чарльз Бейл
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Найпоширеніші схеми кредитного шахрайства у 2023 році

Українські експерти з кібербезпеки фіксують сплеск випадків кредитного шахрайства. Хоч як не парадоксально, але українці самі розкривають усі свої фінансові секрети зловмисникам.

Чомусь правило, якому всіх нас навчали з дитинства: «не довіряй незнайомим людям», - при користуванні телефоном чи інтернетом перестало застосовуватися. Фахівці з кредитної безпеки ТОВ «Бізнес Позика» сформулювали ТОП-5 найпоширеніших шахрайських схем в галузі онлайн кредитування:

  • Очищення кредитної історії.
  • Пропозиції від імені компанії.
  • Оренда картки із нульовим балансом.
  • Посередництво у кредитуванні.
  • Співбесіда з «подвійним дном».

кредити і шахрайства

Очищення кредитної історії

Нерідко тим, хто часто шукає в інтернеті способи не сплачувати кредит, можуть відображатися оголошення з пропозицією повністю очистити кредитну історію. Як правило, це дуже невеликі суми, порівняно з сумами, які вимагають банки та МФО зі своїх боржників. Здійснити таку послугу неможливо, тому що кожен банк чи МФО надійно зберігають та захищають свої бази даних. Кожна кредитна організація має власне сховище інформації, доступ до якого зашифровано.

Пропозиції від імені компанії

Той факт, що представники банків або МФО іноді торгують базами своїх клієнтів, багато разів ставало приводом для скандалу. Будь-хто, хто хоча б раз брав кредит онлайн на картку, може опинитися в групі ризику. Якщо ви числитеся серед боржників, то вам можуть зателефонувати з невідомого номера та запропонувати вигідні пільгові умови погашення. Вам пообіцяють повністю списати борг при оплаті певної суми та строго обмежать дедлайн. Скажімо, до 16 години п'ятниці. При цьому вкажуть реквізити для оплати, які відрізняються від офіційного розрахункового рахунку компанії. Якщо так сталося, рекомендуємо звіряти реквізити з даними на офіційному сайті кредитної організації.

Оренда картки з нульовим балансом

Здавалося б, кому спаде думка, що банківська карта з нульовим балансом може завдати неприємностей своєму власнику. А можливо! Існує схема оренди банківської картки нібито для підтвердження проведення платежів. Насправді надаючи фінансову інформацію про свою банківську картку, ви сприяєте шахраям в оформленні на вас кредиту з підтвердженням через картку.

Посередництво у кредитуванні

Ви можете зустріти привабливі пропозиції щодо отримання щомісячної вигоди за сприяння в отриманні кредиту. Нічого робити не потрібно, лише оформити на себе кредит і щомісяця отримувати перекази від вдячної третьої особи за допомогу. Сама третя особа з різних причин чомусь не може оформити онлайн-кредит на себе. Гарантом всього виступає якийсь відомий світовий холдинг, який провів не одну подібну угоду і бере на себе всі юридичні формальності. Зрештою кредит виплачуватимете ви, а не хтось інший, тому що оформлятися він буде на вас.

Співбесіда з «подвійним дном»

Нерідко навіть на авторитетних сайтах із вакансіями можна зустріти пропозиції високооплачуваної роботи із заниженнями вимогами. Саме на це і клюють претенденти, надсилаючи свої резюме. Найчастіше назва вакансії звучить як менеджер електронних платежів або оператор грошових переказів. А в описі вказані прості вимоги: повноліття, наявність банківської картки, комп'ютер чи ноутбук з доступом до Інтернету. На першому етапі співбесіди, яка відбувається дистанційно, вам у яскравих фарбах опишуть ваші перспективи та під будь-якими приводом намагатимуться отримати від вас дані банківської картки (перевірка особи, оформлення у відділі кадрів, авансовий платіж тощо). Далі запропонують перейти на другий етап співбесіди, але просять трохи прибрехати, щоби вже напевно прийняли на роботу. Ви й не здогадаєтеся, що насправді це не другий етап співбесіди, а вам дзвонитимуть із банку чи МФО, щоб провести перевірку перед видачею кредиту. А на вас шахраї вже оформлюють онлайн кредит, використовуючи дані банківської картки.

Будьте уважні!!! У жодному разі не надавайте третім особам повної інформації щодо своїх банківських карток, не беріть кредити для когось і не здійснюйте платежі на неперевірені реквізити.

Наші інтереси: 

.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Метафора колективного розуму

Шукачі перлів: надлюдський розум «Народного Оглядача», його практичні прояви та перспективи

У цій статті ознайомимось з трьома реальними історіями дії надлюдського розуму, розглянемо наш досвід його застосування і сформулюємо три найближчі завдання нашого проекту.

Останні записи