Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 3
  • Переглядів: 4

Найкоротший день у році, що триває 8 годин. Це – зимове сонцестояння

У 2022 році зимове сонцестояння відбудеться 21 грудня о 23:47. Тривалість світлового дня під час зимового сонцестояння складає лише 8 годин, а ніч – найдовша.

bozhych-kolyada.jpg

Зображення Віталія Креслава

День зимового сонцестояння відбувається у той період, коли північна півкуля Землі нахиляється у протилежний від Сонця бік. У цей момент планета візуально досягає найнижчої точки на небі.

У Північній півкулі розпочнеться астрономічна зима, а у Південній – астрономічне літо.

В давні часи у багатьох культурах світу цей день вважався магічним і містичним. Цього дня завершували важливі справи та залишали все погане у минулому.

Зимове сонцестояння наші предки святкували як свято народження Сонця – Різдво Божича Коляди (звідки й походить назва "колядки"). "Радуйся, ой радуйся, земле, Ясен Світ народився".

В давніх арійських текстах Рігведи описано, що Бог Індра в цей день покотив колесо Сур’ї, а наші пращури вважали, що Сварог запалив і пустив у хід Сонячне колесо – народився Божич, Син Бога Неба – нове коло Сварога-Зодіака.

Сонячне колесо, символ зимового сонцевороту, досі присутнє на різдвяних святах у Карпатах: колесо вкривають горючим матеріалом, підпалюють і пускають з гори.

Разом із житнім снопом, Дідухом, входять до оселі Духи Роду. На столі дванадцять страв – за числом місяців року. Першу ложку куті старійшина Роду підкидає до стелі й промовляє: "Дідів кутею пом'яніть і чаркою не обминіть".

З народженням молодого Сонця закінчується Корочун – найтемніша частина року. Після цього день почне прибувати.

Виконує вокально-інструментальний ансамбль "Кобза" під керуванням Євгена Коваленка:

 

 

Наші інтереси: 

Пам'ятаємо астрономічні події та традиції предків.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи