Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 6
  • Переглядів: 6

Націоналіст Хав'єр Мілей переміг у другому турі президентських виборів в Аргентині

Його суперник, міністр економіки Серхіо Масса вже визнав свою поразку і побажав успіхів новому президентові. "Сьогодні починається відновлення Аргентини", – заявив Мілей. Новообраний президент Аргентини, подібно до Дональда Трампа, є націоналістом. Для позначення ідеології націоналізму також застосовують терміни "правий популізм" (тобто праве народництво) та "національний популізм".

231120-javiergerardomilei.jpg

Хав'єр Герардо Мілей (ісп. Javier Gerardo Milei, нар. 22 жовтня 1970)
Хав'єр Герардо Мілей (ісп. Javier Gerardo Milei, нар. 22 жовтня 1970) – аргентинський політик, бізнесмен і економіст.

В Аргентині у другому турі президентських виборів, що пройшов 19 листопада, переміг націоналіст, кандидат від опозиційної лібертаріанської коаліції «Свобода наступає» Хав’єр Мілей (Javier Milei), пише "Радіо Свобода".

BBC NEWS.Україна у своїй статті називає новообраного президента Аргентини анархо-капіталістом (пише, що він сам себе так називає). 53-річного музиканта, економіста і телеведучого зі скуйовдженим волоссям і густими бакенбардами порівнюють з колишнім президентом США Дональдом Трампом та експрезидентом Бразилії Жаїром Болсонару через його різкий стиль і відверті висловлювання.

До речі, Трамп вже привітав Хав’єра Мілея і побажав йому зробити Аргентину великою знову (Make Argentina great again). "Вітаю Хав'єра Мілея з чудовою боротьбою за посаду президента Аргентини. За вами спостерігав увесь світ! Я дуже пишаюся тобою. Ти зміниш свою країну і по-справжньому зробиш Аргентину знову великою!" написав він у своєму пості в соціальних мережах.

Мілей обіцяє скоротити державні видатки на 15% ВВП та зменшити кількість міністерств в уряді з 18 до 10. В підсумку він планує зменшити роль держави в економічному житті, домогтися зменшення податків, а частину державних функцій передати приватним компаніям.

Хав'єр Мілей підтримує Трампа та Україну, зазначає BBC NEWS.Україна

Мілей каже, що поділяє погляди та цінності експрезидентів США та Бразилії Дональда Трампа і Жаїра Болсонару.

Мілей рішуче підтримує Україну. На початку російської агресії він брав участь в одному із заходів на підтримку українців.

"Я приніс прапор України, тому що, якщо ми захищаємо ідеї свободи, ми не можемо підтримувати та приймати вторгнення Росії в Україну. Позиція уряду є слабкою, є позицією співучасника найгірших диктатур на землі, автократів", – заявив він тоді.

В інтерв'ю Economist Мілей відзначив, що в перші місяці перебування на посаді президента обов'язково зустрінеться з Володимиром Зеленським, а Путіна вважає "автократом". Він відзначив, що йшов на демонстрацію на підтримку України з прапором, який йому передали в Українському посольстві.

Загалом він ставить Росію в один ряд з Китаєм – у перелік автократичних держав, які є ворогами свободи.

"Радіо Свобода" відзначає, що Мілей раніше заявляв, що відмовиться від зв’язків із такими країнами, як Росія, Китай і Бразилія, посилаючись на незгоду з політикою їхніх урядів.

Він також висловив підтримку Україні в її війні з Росією і сказав, що бачить США й Ізраїль головними партнерами Аргентини.

Президент України Володимир Зеленський привітав Мілея з обранням.

The Epoch Times у своїй статті "Argentina Elects Javier Milei as President, Economy Minister Concedes Defeat" пише, що пан Мілей вступить на посаду 10 грудня. За повідомленням Buenos Aires Times, новообраний президент у своїй першій промові після перемоги на виборах заявив своїм прихильникам, що ситуація в південноамериканській країні має глобальне значення. Необхідні радикальні зміни для боротьби зі стрімкою інфляцією та зростанням бідності, повторюючи свої обіцянки, які він давав протягом усієї виборчої кампанії.

"Сьогодні починається відновлення Аргентини", – сказав Мілей. – Ситуація в Аргентині критична. Зміни, яких потребує наша країна, є радикальними. Нема місця для поступовості, нема місця для м'яких заходів".

Він також пообіцяв, що під його керівництвом "Аргентина повернеться на те місце у світі, яке вона ніколи не повинна була втратити". Одна з найбагатших країн світу сто років тому, Аргентина стала однією з найбідніших після десятиліть високих державних витрат і стагнації.

Протягом виборчої кампанії Хав’єр Мілей, який очолює коаліцію "Свобода наступає", обіцяв "покласти край паразитичній і марній політичній касті, яка руйнує цю країну".

Телеграм-канал "Свобода в дії" ще в серпні писав про Хав’єра Мілея та його програму як кандитата в президенти.

В першому турі виборів він отримав 30% голосів (очікувалося, що він отримає близько 20%). Є підстави вважати, що він більш конкурентоспроможний, ніж показують опитування, оскільки вони не враховують рівень енергії кожної групи виборців та їхньої готовності прийти в кабінку для голосування, коли настане день голосування. Загалом перемога Мілея на загальних виборах зараз є найімовірнішим сценарієм, писала "Свобода в дії".

2 серпня Мілей представив докладний план реформ. Основними питаннями, на які спрямований план, є економіка та злочинність. Аргентина страждає від непосильного державного тягаря та розгулу злочинності. Близько половини населення країни перебуває за межею бідності.

Перший захід полягає в організаційній реформі зі скорочення уряду – з 18 до 8 міністерств. Спочатку звільнення кар'єрних чиновників не планується, але їх буде переведено на інші посади. Політичні призначенці не оновлюватимуться і будуть зведені до мінімуму. Усі привілеї державних службовців, такі як охоронці та водії, будуть скасовані, за винятком тих випадків, коли вони абсолютно необхідні з міркувань безпеки. Цей захід також передбачає початок процесу приватизації чи закриття всіх державних компаній.

Другий захід полягає у значному скороченні державних витрат. У новому бюджеті передбачається виключити статті видатків у розмірі 15% ВВП, перевівши його з дефіциту на профіцит. Що стосується доходів, то передбачається скасувати 90% податків, які мають деформуючий вплив на економіку. Також передбачається знизити податки, що залишилися.

Третій захід полягає у гнучкості трудового законодавства. Нині звільнення працівника Аргентині пов'язані з великими судовими витратами і компенсаціями. Цей захід спрямовано зниження цих витрат з допомогою спрощення процедури звільнення нових співробітників. Балансуючою стороною цього заходу є запровадження приватної системи страхування від безробіття. За допомогою цього заходу планується збільшити офіційну зайнятість у приватному секторі з 6 до 14 млн осіб.

Четвертий захід полягає у лібералізації торгівлі. Мета цього заходу – одностороння вільна торгівля у стилі Чилі. Це включає скасування всіх імпортних і експортних тарифів і зниження регулюючих обмежень.

П'ята міра – грошова реформа. Цей захід передбачає дозвіл на використання будь-якого товару або іноземної валюти як законного платіжного засобу, а також ліквідацію центрального банку, що призведе до ліквідації аргентинського песо. Існують і альтернативні плани реалізації цього заходу, але провідним є план, розроблений Еміліо Окампо та Ніколасом Качаноскі. За термінами це триватиме від 9 до 24 місяців. Конвертація здійснюватиметься за ринковим курсом. Після того, як буде конвертовано дві третини грошової бази, розпочнеться зворотний відлік часу до останньої дати конвертації.

Додатковою проблемою для цього заходу є те, що центральний банк має винагороджувані зобов'язання, що втричі перевищують розмір грошової бази. Це схоже на програму Федеральної резервної системи США щодо виплати відсотків за резервами з метою стерилізації збільшення кількості грошей. Центральний банк має у резервах деякі сировинні товари та іноземну валюту, але основна частина активів складається з державних облігацій, які нині торгуються за ціною, що становить третину від їхньої номінальної вартості. Для отримання ліквідності, необхідної для ліквідації центрального банку, облігації будуть передані до фонду, який набуде необхідної кредитної лінії, використовуючи облігації як заставу. Угода про надання кредитної лінії вже конфіденційно узгоджена. Облігації гарантовано зростуть у ціні, якщо дефіцит бюджету буде ліквідовано, як це передбачено другим заходом.

Шостий захід полягає у реформі енергетики. Цей захід передбачає скасування всіх субсидій постачальникам енергії шляхом перебудови фінансової рівноваги у бік зниження витрат, щоб зберегти рентабельність компаній та мінімізувати вплив на вартість для споживачів. Цей захід відкриває можливість для субсидування попиту з боку вразливих домогосподарств. Крім того, вони спрямовані на вдосконалення енергетичної інфраструктури через схему декларування суспільних інтересів для проектів, які фінансуватимуться та здійснюватимуться приватним сектором, але для яких держава може надати мінімальну гарантію доходу.

Сьомий захід полягає у стимулюванні інвестицій. Для цього буде створено спеціальний правовий механізм для довгострокових інвестицій, орієнтований на гірничодобувну промисловість, викопне паливо, відновлювані джерела енергії, лісове господарство та інші галузі. З метою стимулювання інвестицій планується також скасувати валютні обмеження та експортні мита.

Восьмий захід полягає у проведенні аграрної реформи. Вона включає ліквідацію валютного спреду між офіційним і ринковим курсом шляхом ліквідації центрального банку, скасування всіх експортних мит та утримань, скасування податку на валовий дохід, скасування всіх обмежень на зовнішню торгівлю, включаючи квоти та необхідність отримання дозволів, прийняття нового закону про насіння, покращення дорожньої інфраструктури за допомогою приватного підприємництва.

Дев'ятий захід – судова реформа. Вона включає призначення міністра юстиції з урахуванням думки судової влади, а також призначення судді Верховного суду без політичних уподобань на вакантне місце, заборона членам судової влади займатися ангажованою політикою та забезпечення бюджетної незалежності судової влади. Крім того, вони домагатимуться впровадження по всій країні судів присяжних та усного судочинства.

Десятий захід полягає у реформі системи соціального забезпечення. На початковому етапі буде збережено існуючу соціальну допомогу. У довгостроковій перспективі планується перехід до приватної системи, в якій користувачі платять за послуги охорони здоров'я та освіти, які вони споживають. У короткостроковій перспективі передбачаються програми захисту доходів, спрямовані на пом'якшення крайньої бідності, програми харчування, освітні програми для батьків з когнітивної стимуляції, розширення охоплення дошкільною освітою, стимулювання закінчення школи, програми інтеграції інвалідів, розширення доступу до приватних кредитів та усунення всіх посередників у наданні соціальних послуг.

Одинадцятий захід полягає у реформі освіти. Вона спрямована на забезпечення більшої свободи вибору навчальних програм, методик та викладачів. У рамках цього заходу планується запустити пілотну програму шкільних ваучерів. Крім того, будуть встановлені критерії оцінки шкіл, щоб вони могли конкурувати за отримання пільг.

Дванадцятий захід включає реформу охорони здоров'я. Вона спрямована на перенесення субсидування охорони здоров'я з пропозиції на попит, щоб забезпечити більшу свободу вибору та конкуренцію. Цей захід передбачає надання існуючих медичних послуг у вигляді ваучерів, щоб не було обмежень щодо вибору конкретного постачальника.

Тринадцятий захід – реформа системи безпеки. Цей захід включає реформу законів про національну безпеку, національну оборону та розвідку, а також реформу пенітенціарної системи, що передбачає створення гібридів державного та приватного секторів та посилення переслідування за незаконний обіг наркотиків.

Наші інтереси: 

Приклад для України. Наступний Президент України має розуміти, що прийшов час відмовлятися від усього того, що Україна має зараз (потрібно змінювати цю ганебну політику та економіку). Можна просто взяти цю програму з 13 заходів, окрім грошової реформи. Це буде чудова програма з 12 пунктів для майбутнього президента України.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Зірка Вітошинська.
5
Середнє: 5 (1 голос)

Так, аргентинцям уже набридла теперішня, широко розповсюджена система. Тому вони вибрали оновлення, незважаючи на крики псевдодемократів усіх мастей ! :)) І якщо Мілей відкрито виступав за Україну, і дружить з Трампом, це означає, що мають однакові погляди на відбудову їхніх країн.

Творимо разом Вільну Українську Державу Гартленд !

Коментарі

Зображення користувача Зірка Вітошинська.
5
Середнє: 5 (1 голос)

Так, аргентинцям уже набридла теперішня, широко розповсюджена система. Тому вони вибрали оновлення, незважаючи на крики псевдодемократів усіх мастей ! :)) І якщо Мілей відкрито виступав за Україну, і дружить з Трампом, це означає, що мають однакові погляди на відбудову їхніх країн.

Творимо разом Вільну Українську Державу Гартленд !

Зображення користувача Ігор Каганець.
5
Середнє: 5 (1 голос)

Мілей виступав проти абортів, за носіння вогнепальної зброї, обіцяв розірвати зв'язки із ключовими торговими партнерами Аргентини – Китаєм та Бразилією,  а також ставив під сумнів кількість жертв військової диктатури та заперечував, що причиною зміни клімату є діяльність людини.

Перед другим туром він зменшив оберти своєї риторики, щоб залучити більш поміркованих виборців. Але на початку передвиборчої кампанії вийшов на сцену з включеною бензопилою. Це символізувало радикальні зміни, які він планує провести в державі, що страждає від економічних проблем.

Про це розповідає Бі-бі-сі.

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Зображення користувача Алекс Гун.
0
Ще не підтримано

Цікаво, а якою мовою розмовляють в Аргентині?

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Державною мовою Аргентини є місцева говірка іспанської мови.

Алекс Гун wrote: Цікаво, а якою мовою розмовляють в Аргентині?

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Зображення користувача Алекс Гун.
0
Ще не підтримано

А що - говірки бувають державними мовами? Вперше чую.

Зображення користувача Алекс Гун.
0
Ще не підтримано

І взагалі: як може націоналіст розмовляти мовою колонізаторів?

Зображення користувача Олег Тонюк.
0
Ще не підтримано

Цитата з Вікіпедії:
Іспанська мова, а точніше її місцевий діалект (ісп. rioplatense), є єдиною мовою, яка використовується в органах державного управління та діловодства, у державних закладах освіти, науки, культури, зв'язку тощо, хоча законодавчо її статус як державної мови жодним чином не закріплено. Місцеве значення мають мови кечуа, ґуарані, мапудунґун, а також валлійська, які отримали статус офіційних в окремих провінціях.

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Іспанські колонізатори (точніше, цивілізатори) зробили Аргентину процвітаючою країною, тож іспанська мова цілком доречна. 

Алекс Гун wrote: І взагалі: як може націоналіст розмовляти мовою колонізаторів?

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Олексій Откидач, експерт із країн Латинської Америки, на Radio NV про те, хто став новим президентом Аргентини, що пропонує Мілей для своєї країни, чому він відмовляється співпрацювати з Китаєм, як налаштований щодо України та чи готовий постачати Україні зброю – відео: «Він підтримував Україну, коли ніхто в нас не вірив. Відправить зброю в Україну? – Олексій Откидач».

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Тут непогана стаття про Хав'єра Міллея: 5 Things to Know About Argentina's New President

Все, що робиться з власної волі, – добро!