Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 2
  • Переглядів: 2

Ленд-ліз для України. Він мертвий чи просто призупинений?

Оскільки на тлі двопартійних суперечок в американському Конгресі згортаються програми допомоги Україні, увагу привертає невикористаний Закон про ленд-ліз, підписаний Байденом ще в травні 2022 року.

9 травня 2022 року президент США Джо Байден підписав Акт про надання Україні позики на захист демократії – відомий нам як ленд-ліз, щоб підтримати Україну в її боротьбі з російським вторгненням. Це був дуже урочистий і символічний жест, оскільки 9 травня – день, коли росіяни відзначають перемогу у Другій світовій війні.

Однак Закон про ленд-ліз зрештою втратив чинність 3 жовтня 2023 року, що збіглося із завершенням фінансового року в США, так і не призвівши до жодної військової допомоги Україні.

Ленд-ліз вперше був застосований під час Другої світової війни. США постачали військове обладнання, нафту і продовольство Великобританії, СРСР, Франції, Китаю та іншим країнам-союзникам з 1941 по 1945 рік. Допомога надавалася безплатно і визналася життєво важливою в обороні Сполучених Штатів.

"Припустимо, у мого сусіда загорівся будинок, і я можу позичити йому шланг, щоб допомогти загасити пожежу. Я не кажу, що хочу 15 доларів за шланг, я кажу, що хочу отримати його назад, коли він загасить пожежу", – пояснював президент США Франклін Д. Рузвельт у 1940 році.

Значна американська допомога суттєво вплинула на хід Другої світової війни, хоча в СРСР її роль у перемозі над нацизмом применшували. Тому, коли Байден підписав Акт про надання Україні ленд-лізу у 2022 році, це принесло величезну радість Києву.

"Я впевнений, що тепер ленд-ліз допоможе Україні та всьому вільному світу перемогти ідеологічних спадкоємців нацистів, які розв'язали війну проти нас на нашій землі", – заявив президент України Володимир Зеленський у 2022 році.

Проте через деякий час це питання зникло з радарів високої політики. А тепер, у зв'язку з турбулентним періодом в американській політиці, військова допомога Україні в принципі опинилася під питанням. Як таке могло статися?

Пояснення і виправдання

Українці часто запитували, чому не працює програма ленд-лізу. У Вашингтоні пояснили, що Україна отримує військову допомогу в рамках трьох інших американських бюджетних програм: Ініціатива сприяння безпеці України (USAI), Іноземне військове фінансування (FMF) та Поповнення запасів озброєнь США (PDA). На відміну від ленд-лізу, який передбачає передачу озброєнь в оренду або позику, ці програми надають Україні безоплатну допомогу, що робить їх ще більш вигідними для Києва.

Саме тому американські та українські високопосадовці почали публічно говорити про ленд-ліз як про "запасний варіант". Йшлося про те, що якщо Конгрес США відмовиться виділяти кошти на ці бюджетні програми, то ленд-ліз може стати в нагоді.

"Допомога, яку ми отримуємо зараз – це подарунки. Подарунки не будуть замінені кредитами", – сказав міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба в інтерв'ю Forbes-Україна у 2022 році.

За словами речника МЗС України Олега Ніколенка, однією з переваг ленд-лізу є те, що рішення про надання допомоги ухвалюватимуться швидше. Вони ухвалюватимуться Адміністрацією США за спрощеною процедурою, без необхідності голосування за кожен пакет допомоги в Конгресі, що є значною перевагою з огляду на нинішній глухий кут у роботі Конгресу.

Однак, ця програма також вимагатиме від України відшкодування витрат на озброєння, військову техніку та боєприпаси в майбутньому:

"Будь-яка позика або оренда оборонних товарів для Уряду України відповідно до пункту (1) регулюється всіма чинними законами, що стосуються повернення, відшкодування та погашення вартості оборонних товарів, наданих у позику або оренду іноземним урядам", йдеться в Законі про ленд-ліз на захист демократії в Україні від 2022 року.

Чи вигідний ленд-ліз для України, чи ні, дуже важко оцінити, сказав ВВС колишній посол України в США Валерій Чалий.

"У мене питання – чому всі вважають, що ми повинні будемо платити [за зброю]? Справа в тому, що все це має бути прописано в угоді. Чи платити, чи не платити, чи просто мати умову повернути неушкоджену техніку [після війни], ми не знаємо, тому що ще немає навіть проекту такої угоди", – зауважив дипломат.

За словами джерел ВВС, ленд-ліз не набув чинності через те, що адміністрація Байдена віддавала перевагу виділенню коштів безпосередньо Україні, а не наданню військової техніки. За такого підходу Конгрес виділяє кошти, а Пентагон у координації з Білим домом вирішує, як їх використати на конкретне озброєння і контракти з американськими виробниками, що вважалося більш гнучким, ніж варіант ленд-лізу.

Що відбувається з американською допомогою Україні зараз?

В умовах гострої політичної кризи міжпартійні розбіжності щодо військової допомоги Україні завадили американським законодавцям досягти довгострокової бюджетної угоди. Щоб запобігти потенційному закриттю уряду до 1 жовтня, 30 вересня Конгрес поспіхом ухвалив законопроект про тимчасове фінансування. Цей короткий 45-денний захід не передбачав допомоги Україні, попри прохання адміністрації Байдена виділити додаткові 24 мільярди доларів.

Президент Байден підписав його вчасно, закликавши спікера Палати представників Кевіна Маккарті прискорити надання додаткової допомоги Україні.

"Ми за жодних обставин не можемо допустити, щоб американська підтримка України була перервана. Я цілком очікую, що спікер збереже свою відданість народу України та забезпечить прийняття підтримки, необхідної для допомоги Україні в цей критичний момент", – сказав Байден.

Однак 3 жовтня республіканець Маккарті став першим спікером Палати представників в історії США, якого усунули з посади. Під час цих політичних баталій фраза "Lend-Lease для України" жодного разу не прозвучала.

Чи мертвий закон про ленд-ліз для України?

На думку Валерія Чалого, говорити про повну відмову від ленд-лізу поки що передчасно.

"Є ймовірність, що ленд-ліз буде продовжений через поправку до оборонного бюджету на 2024 рік [Закон про бюджет США на потреби національної оборони на 2024 фінансовий рік]. І це було б правильно, тому що цей інструмент, на мою думку, має бути "під рукою", тобто доступним, щоб його можна було використовувати в нинішніх умовах", – каже дипломат.

Нинішній посол України в США Оксана Маркарова активно працює над тим, щоб переконати Конгрес продовжити дію закону про ленд-ліз.

"У Палаті представників вже пройшла поправка про продовження Lend-Lease на весь 2024 рік. Вона внесена до Сенату, і ми чекаємо на конференцію між Палатою представників і Сенатом, де буде вирішуватися питання синхронізації двох законопроектів", – розповіла Маркарова в інтерв'ю "Суспільному".

Нещодавні проблеми з фінансуванням не змусили Білий дім переглянути майбутнє американської підтримки військових зусиль в Україні.

"Ніхто не натискає тривожну кнопку", – сказав один американський чиновник в інтерв'ю WSJ.

У Пентагоні на постачання зброї та іншої допомоги у сфері безпеки Україні досі виділено 5,2 мільярда доларів. Ця сума приблизно дорівнює вартості зброї, яку адміністрація Байдена відправила Україні за останні шість місяців у зв'язку війни з Росією.

Крім того, Сполучені Штати планують оголосити про новий пакет допомоги Україні найближчим часом.

"За Україною стоїть сильна, дуже сильна міжнародна коаліція. І якщо Путін думає, що він може пережити нас, він помиляється. І тому ми незабаром отримаємо ще один пакет допомоги для України, щоб продемонструвати нашу незмінну підтримку хороброго народу України", – заявила прес-секретарка Білого дому Карін Жан-П'єр.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба зазначив, що тривають дискусії як з республіканцями, так і з демократами, і охарактеризував упущення як поодинокий інцидент.

"Ми зараз працюємо з обома частинами Конгресу, щоб це не повторилося за жодних обставин. Тому ми не вважаємо, що підтримка США похитнулася", – сказав Кулеба.

WSJ зазначає, що республіканці в Конгресі, перешкоджаючи наданню допомоги Україні, завдають шкоди як американському виробництву зброї, так і ширшій модернізації американських озброєнь. Це викликає занепокоєння з огляду на низку геополітичних викликів, насамперед – загрозу з боку Китаю.

"Чим більше зброї зможе виробляти Америка, тим більше Сі Цзіньпінам у світі доведеться довго і наполегливо думати про те, як спровокувати США", пише WSJ.

Тим часом полковник армії США у відставці Джонатан Свит і економіст Марк Тот у своїй статті в The Hill застерігають, що поки Україна бореться за своє виживання, її допомога перетворилася на політичний футбол. Автори закликають адміністрацію Байдена пояснити громадськості, чому підтримка України відповідає інтересам національної безпеки Америки.

"Україна тримає Путіна і його генералів на мотузках. Для США відступити в цей момент – це недобросовісно. Просто дайте можливість Україні завершити роботу", – заявили Свит і Тот.

Ми можемо лише сподіватися, що Білому дому вдасться це зробити.

Цей текст є перекладом статті "Lend-Lease for Ukraine: Is it dead or just on hold?" , опублікованій 6 жовтня Euromaidan Press.

Наші інтереси: 

Розбираємо, що сталося з американською допомогою Україні.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи