Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 3
  • Переглядів: 4

Китайці приборкують росіян. Серйозний удар для Москви

Категорія:

Пекін припиняє фінансування газопроводу, який мав би компенсувати Росії втрату європейського ринку. Китайці також змушують "Газпром" різко знизити ціну на газ, що, безумовно, вдарить по військовому потенціалу Москви.

23112903.jpeg

Xi Jinping i Władimir Putin. Фото: PAP/EPA

Після зустрічі Сі з Джо Байденом і напередодні саміту Китай-ЄС азійська наддержава демонструє, що нібито "безмежна дружба" з Путіним має свої межі., пише Якуб Мельник (Jakub Mielnik) на „Wprost”.

Китай демонструє Західному світу, що він має всі інструменти, а також політичну волю, щоб стримувати Росію. Це цікавий урок для всіх тих, хто стверджує, що Москва перемагає у війні та що треба змиритися з неминучим розвитком подій у несприятливому для України напрямку.

Витоки в китайській та російській пресі свідчать про те, що Пекін виходить з фінансування російського газопроводу для постачання газу до Китаю. Водночас китайці тиснуть на Москву з вимогою продавати їм сировину ще дешевше, ніж зараз. "Газпром" наразі застосовує 50-відсоткові знижки для Китаю, радіючи, що сировина, яку Європа не купує через війну в Україні, приносить хоч якийсь дохід.

Для Росії призупинення китайського фінансування Сибірського газопроводу є серйозним ударом. Передбачалося, що проект дозволить щорічно постачати на Далекий Схід 50 мільярдів кубометрів газу, який раніше йшов до Європи.

Однак російські плани замінити втрачений європейський ринок Китаєм опинилися під загрозою, оскільки Пекін нещадно експлуатує свою сильну позицію у відносинах з Росією.

Китайці не лише оголосили, що припинять платити за сибірський газопровід, на який Росія, яка розпалює війну в Україні, просто не має грошей, аби побудувати його самостійно, але й зажадали подальших знижок на паливо.

Наразі вони купують російський газ за ціною вдвічі нижчою, ніж Німеччина та європейські споживачі.

Витоки з гонконзької щоденної газети South China Morning Post, свідчать про те, що китайські перемовники вирішили скористатися тим, що Кремлю приставили ніж до горла і він відчайдушно потребує збуту своїх паливних ресурсів для фінансування війни.

Це закономірний наслідок кардинальної зміни у відносинах Росії з Китаєм, що була закріплена візитом Сі Цзіньпіна до Москви. Тоді було підписано низку угод, які закріпили відведення Росії ролі китайського васала, залежного від доброї волі Пекіна. Серед цих угод була підписана Путіним угода про постачання до Китаю майже 100 мільярдів кубометрів газу на рік.

Пекін пообіцяв профінансувати будівництво газопроводів для таких величезних обсягів, знаючи, що росіяни наразі здатні постачати лише трохи більш ніж половина цього обсягу. Проте тепер Китай робить ставку на уповільнення проекту і подальше зниження цін на газ, що вдарить по життєво важливих інтересах Москви. Паливо є основним джерелом доходів Кремля, яке живить його військову машину, що діє проти України.

Дії Китаю мають стати серйозним попередженням для Кремля, показуючи, що Пекін зовсім не став однозначно на бік Москви.

Після нещодавньої зустрічі Сі Цзіньпіна та Джо Байдена в американсько-китайських відносинах спостерігається певне потепління. Сильний удар по економічних і стратегічних планах Росії виглядає як один з перших наслідків цього потепління. І якщо розуміти, що ретельно контрольовані витоки про те, що Москва замикається в газовому питанні, відбуваються якраз напередодні саміту ЄС-Китай, це означає, що чутки про перспективу російського успіху в зіткненні із Заходом можуть виявитися цілком безпідставними.

Наші інтереси: 

Ще один важливий аналітичний матеріал, що колективний Захід остаточно вирішив "поставити хрест" на Росії.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи