Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 3
  • Переглядів: 3

Колишній канцлер Німеччини Шрьодер розповів, як у 2022 році був "посередником" між Україною та Росією

Категорія:

Колишній канцлер Німеччини Герхард Шрьодер, відомий дружбою з Владіміром Путіним, заявив, що США нібито зірвали "мирні переговори" між Україною і Росією на початку повномасштабного вторгнення. Київ його запрошував як посередника.

 

23102101.jpg

Герхард Шрьодер

Про це Шредер розповів в інтерв’ю газеті Berliner Zeitung, пише "Європейська правда".

"У 2022 році я отримав запит з України про те, чи можу я бути посередником між Росією та Україною. Питання полягало в тому, чи зможу я передати повідомлення Путіну", – заявив ексканцлер ФРН.

Він також розповів про п’ять пунктів нібито "мирного плану", який тоді начебто обговорювався: відмова членства України в НАТО, "двомовність" України; "автономія" Донбасу; "гарантії безпеки" для України та переговори щодо статусу Криму.

"Єдині, хто міг би врегулювати війну щодо України, – це американці. На мирних переговорах у березні 2022 року в Стамбулі з Рустемом Умеровим українці не погодилися на мир, бо їм не дозволили. Вони повинні були спочатку узгоджувати з американцями все, про що говорили", – заявив Шредер.

Потім він заявив, що говорив з Умеровим і "тет-а-тет з Путіним", не уточнивши, коли, де і в якому статусі.

"Але, зрештою, нічого не сталося. Моє враження: нічого не могло статися, тому що все інше було вирішено у Вашингтоні. Це було фатально. Тому що результатом тепер буде те, що Росія буде тісніше пов'язана з Китаєм, чого Захід не повинен хотіти", – робить висновок Шредер.

На питання, чи можна довірять будь-яким домовленостям із Росією, яка грубо порушила міжнародне право й напала на Україну всупереч власним обіцянкам, колишній канцлер відповів, що Західній Європі "нічого не загрожує", бо Росія не зможе перемогти НАТО.

"Незалежно від того, хто перебуває при владі, в Росії існує переконання, що Захід хоче розширюватися далі разом з НАТО, а саме на пострадянський простір. Ключові слова: Грузія й Україна. Ніхто на чолі Росії цього не допустить. Цей аналіз небезпеки може бути емоційним, але він реальний для Росії. Захід повинен це розуміти та відповідно йти на компроміси, інакше миру буде важко досягти", – додав Шредер.

Нагадаємо, невдовзі після повномасштабного вторгнення Росії наша влада провела декілька переговорів у Білорусі, куди їздили Резніков з Арахамією. Потім, 29 березня, були переговори в Стамбулі, у яких брав участь колишній перший заступник міністра закордонних справ часів Кучми, дипломат Олександр Чалий. Обговорювалися умови припинення війни. Арахамія намагався втюхати українцям "нову систему гарантій безпеки". Тоді він сказав: "Ми сьогодні вийшли з офіційною пропозицією про нову систему гарантій безпеки для України. Ми наполягаємо, щоб це був міжнародний Договір, який будуть підписувати усі гаранти безпеки, які будуть ратифікувати, щоб не повторювали помилку, яка була колись в Будапештському меморандумі". Серед гарантів українські переговорники бачили США, Велику Британію, Китай, Францію, Туреччину, Німеччину, Канаду, Італію, Польщу, Ізраїль і ! Росію. Олександр Чалий сказав, що Україна зафіксує свій статус позаблокової та без'ядерної держави. окремий пункт. Українська делегація пропонувала протягом 15 років проводити двосторонні переговори щодо статусу Криму і Севастополя. Україна і Росія не повинні будуть протягом цього часу використовувати військові сили, щоб "вирішити питання Криму".

Але розмови про припинення війни закінчилися критикою з боку українського суспільства. Тоді ЗСУ завершували звільнення Київської області. Потім ми дізналися про Ірпінь, Бучу і Бородянку. Потім, 9 квітня, до Києва раптом приїхав Боріс Джонсон, який, можливо, вплинув на Зеленського, щоб Україна припинила будь-які переговори з РФ.

Наші інтереси: 

Пам'ятаємо все.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи