Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Ключові висновки після Конференції з відбудови України в Лондоні

Категорія:

У Лондоні відбулася Конференція з відбудови України (Ukraine Recovery Conference). Європейці вже назвали її ще однією з форм контрнаступу, маючи на увазі посилення економіки та стратегічне планування подальшої підтримки. Але мільярди доларів та євро допомоги коштуватимуть серйозних антикорупційних кроків.

23062502.jpg

Фото: Foreign and Commonwealth Office / Flickr

Більш того, низка країн заявили про додаткову допомогу зброєю: Латвія поставить гелікоптери, Німеччина — ракети для Patriot і спецтехніку, Естонія та Ісландія — польовий шпиталь, обладнання для парамедиків і засоби боротьби з безпілотниками, пише у своїй статті на ZN.UA Мартина Богуславець, виконавча директорка Інституту законодавчих ідей.

Проте ключовий висновок із Лондона — Аби отримувати гроші міжнародних партнерів на відбудову, потрібно докласти зусиль у реформах.

Для того, щоб Київ не робив крок вперед — два назад, напередодні конференції в Лондоні G7 зробили заяву з чіткими дедлайнами. До 30 вересня Україна повинна відновити декларування та публічний доступ до реєстру декларацій, звітність політичних партій, а також посилити спроможність НАБУ та САП.

Попри дружній і прихильний тон промов, міжнародні партнери, в тому числі бізнес, кивають на посилення боротьби з корупцією та пришвидшення реформ. Акцент — на судовій.

Разом із тим, якщо підсумком конференції в Лугано (який представники української влади представили 4–5 липня 2022 р. у швейцарському місті Лугано – прим. моя, О.К.) став шокуючий для багатьох 750-мільярдний план відбудови та декларація з засадничими принципами, а після URC в Берліні Україна отримала 18 млрд євро підтримки на 2023 рік, то конференція в Лондоні стала однією з найуспішніших у плані не тільки фінансових гарантій, а й стратегічного відновлення.

Проаналізуємо ключові результати Лондона, які для України є водночас викликами.

Перший. 60 мільярдів євро

Потреби України до 2027 року становитимуть 110 млрд євро. Закриття більшої частини з них — 60 млрд євро — результат конференції в Лондоні. Це гранти, кредити, а також заморожені російські активи.

Зокрема, ЄС надасть Україні 50 млрд євро упродовж наступних чотирьох років.

Озвучуючи цю суму, президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн підкреслила, що Україна стане членом ЄС, а «українські реформи отримають європейські інвестиції». «За кожен крок, який ви робите назустріч нам, Європейський Союз повинен робити крок назустріч Україні. Вам треба забезпечити прозорість», — зауважила вона, назвавши дві ключові умови – реформи та виконання рекомендацій Єврокомісії.

П’ятдесят мільярдів надходитимуть через спеціальний інструмент фінансування — Ukraine Facility. Він матиме європейську систему аудиту і контролю, а спеціальна незалежна Аудиторська комісія перевірятиме використання коштів.

Ресурси Ukraine Facility будуть спрямовані на фінансову стабільність, відбудову та модернізацію інфраструктури, створення інвестиційного середовища. Важливо, що однією з цілей інструменту є зміцнення верховенства права та посилення боротьби з шахрайством і корупцією, сприяння розвитку незалежної судової системи.

Таким чином, кошти ЄС на відбудову та підтримку економіки український уряд зможе отримувати, якщо це відбуватиметься паралельно з антикорупційними заходами.

Крім підтримки ЄС, 1,3 млрд дол. нададуть Україні США на енергетичні та інфраструктурні потреби, 3 млрд дол. – пакет економічної допомоги від Великої Британії, а також ще понад 6 млрд дол. – підтримка низки інших країн і міжнародних фінансових організацій.

На полях Лондонської конференції під час обговорення сум неодноразово звучало «покінчити з кумівством і корупцією».

Другий. Система контролю за відбудовою

«Мрія українців – це також наша мрія», – зазначила Урсула фон дер Ляєн під час виступу. Символічно, цього ж дня Україна презентувала публічний модуль екосистеми управління відбудовою DREAM, що працює за принципом «усі бачать усе».

DREAM дозволить моніторити кожен етап втілення проєктів відбудови — від суми залучених коштів, тендерів до етапу готовності. Умовно, кожен британець чи американець може побачити, які саме об'єкти фінансують їхні країни і на що саме витрачаються кошти.

Дані подано у вигляді графіків, таблиць і схем, можна подивитися інформацію в розрізі громад чи регіонів. Понад те, міжнародники самі можуть обирати проєкти для фінансування та відстежувати їхню реалізацію. Це важливо для розширення можливостей громад і прямого включення їх у процеси відбудови.

До системи вже внесли понад 6 тисяч проєктів. Повноцінно функціонал системи запрацює 2024 року.

Оскільки Захід постійно наголошує на принципах прозорості та підзвітності під час використання коштів відбудови, електронна система може суттєво посилити тут Україну.

Проте важливим залишається питання прозорості розподілу коштів. Адже далеко не завжди діяльність комісій і фондів є публічною, про більшість витрат українці можуть дізнаватися вже за фактом прийняття рішень.

Третій (з натяжкою). Антикорупційні зрушення

Єврокомісія надала усну попередню оцінку щодо виконання Україною рекомендацій на шляху до членства в ЄС, констатувавши «значні кроки вперед» і прогрес у здійсненні реформ.

Хоча цей результат з натяжкою, адже наразі Україні зарахували виконання двох із семи рекомендацій. Це умови щодо реформи судової влади та ЗМІ.

«Хороший прогрес» – реформування Конституційного суду України.

«Деякий прогрес» є в боротьбі з деолігархізацією, ухваленні закону щодо прав нацменшин, а також у боротьбі з корупцією, відмиванням грошей і реформуванням правоохоронних органів, де «необхідно посилити систему боротьби з відмиванням грошей». Нагадаю, що в Державній антикорупційній програмі на 2023 рік передбачено конкурс на керівника Національної поліції як перший крок до реформи поліції. Також Єврокомісія після року повномасштабної війни з низкою корупційних скандалів і звільнень серед топчиновників акцентує на боротьбі з корупцією «на високому рівні».

До результатів Лондона можна додати й низку підписаних угод і меморандумів, створення бізнес-коаліції для відбудови із понад 400 міжнародних компаній, серйозний крок для страхування воєнно-політичних ризиків.

Проте вищезгадані три результати є ключовими щодо одночасного впровадження реформ, протидії корупції та формування довіри до України з боку міжнародних партнерів.

Адже саме корупція може уповільнити відбудову та залучення публічних коштів і приватних інвестицій. Громадськість продовжує адвокатувати інструменти підзвітності, відкриття реєстрів і прозорі закупівлі.

Тому один з пріоритетів української влади навіть під час війни — це боротьба з корупцією і антикорупційні реформи. І це нас кардинально відрізняє від Росії.

 

 

Наші інтереси: 

Міжнародні партнери прекрасно розуміють, як рясно цвіте в Україні корупція і розкрадання державного бюджету попри жорстоку війну.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи