Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 41
  • Переглядів: 41

Історик Тімоті Снайдер: "На території України знаходять підтвердження навіть античні легенди"

Категорія:

Ми не зможемо побачити реальність, якщо не впишемо Україну до глобального античного світу. Всі, хто розмовляє індоєвропейськими мовами, якимось чином пов’язані з нинішнім українським степом.

23120501.jpg

Тімоті Снайдер. Фото: Facebook

Знаменитий історик Тімоті Снайдер долучився до масштабного проєкту Українська історія: глобальна ініціатива. Одне з його завдань — показати, як Україна дотична до знайомих усім тем, зокрема античної Греції, сказав науковець в інтерв'ю NV. Робота українських та закордонних істориків матиме довгостроковий ефект, переконаний Снайдер: йдеться про переосмислення європейської та світової історії, пише NV.

«Англійська, але так само українська, — це індоєвропейські мови. А індоєвропейські мови, як виявилося, беруть початок на території нинішньої південно-східної України й поширюються на захід. Це досить важлива тема, чи не так? І це означає, що всі, хто розмовляє індоєвропейською мовою, а це і Південна Азія, і Близький Схід, і Греція, і так далі, якимось чином пов’язані з нинішнім українським степом або з класичною Грецією», — зауважив він.

За його словами, люди у світі просто не знають, що Афіни часів Арістотеля чи Сократа були в симбіотичних відносинах з північним узбережжям Чорного моря, активно торгували з населенням сучасних українських земель.

«На території України знаходять підтвердження навіть античні легенди. Всі чули про плем’я амазонок, але зараз, завдяки археологічним знахідкам та іншим джерелам, ми знаємо, що у скіфів насправді були жінки-воїни, — розповів історик. — Тож ідея про те, що Ахілл, а також Геракл і Тезей колись билися з жінками-воїнами, амазонками, є частиною грецької легенди чи міфу, але вона базується на реальній дійсності. Втім, ми не зможемо побачити цю реальність, якщо не впишемо Україну до глобального античного світу».

27 листопада стало відомо, що всесвітньо відомі історики Тімоті Снайдер, Сергій Плохій та Ярослав Грицак приєднуються до проєкту Українська історія: глобальна ініціатива. Він об'єднає близько 50 українських та 40 іноземних науковців. Упродовж трьох років вони розроблятимуть майже 70 тем, досліджуючи їх зв’язки та взаємозалежність.

Наші інтереси: 

Те, про що ми писали ще на початку 2000-их про Україну та її давню історію і походження європейських народів, нарешті починає обговорюватися гучно і відкрито і наша історія стає трендом. Про підтвердження античних легенд на території України ми писали ще у 2003 році, а про історію індоєвропейських народів ми писали у журналі Перехід-IV ще у 2001 році, зокрема, подаючи переклад книги "Марш титанів. Історія білої раси".

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача В'ячеслав Пачевський.
0
Ще не підтримано

Нічого доброго очікувати не слід від цієї ініціативи, оскільки все це відбувається на гроші Пінчука.

Коментарі

Зображення користувача В'ячеслав Пачевський.
0
Ще не підтримано

Нічого доброго очікувати не слід від цієї ініціативи, оскільки все це відбувається на гроші Пінчука.