Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 44
  • Переглядів: 49

Ентоні Блінкен попередив Китай про неприпустимість експорту до Росії зброї та технологій подвійного призначення

Категорія:

Державний секретар США Ентоні Блінкен попередить Китай, що США застосують каральні заходи, якщо той не припинить відправляти до Росії технології, пов'язані зі зброєю. Вашингтон розглядає можливість накласти санкції на китайські фінансові установи.

21012602.jpg

Держсекретар США Ентоні Блінкен

Під час візиту до Китаю наступного тижня Блінкен скаже своїм колегам, що США та їхні союзники стають дедалі більш нетерплячими через відмову Пекіна припинити надавати Москві все – від мікросхем до двигунів для крилатих ракет, щоб допомогти відновити свою промислову базу, пише The Financial Times.

Блінкен не планує розкривати, яких заходів вживатимуть США, але кілька людей, знайомих із ситуацією, повідомили, що США розглядають можливість запровадження санкцій проти китайських фінансових установ та інших організацій.

Один зі співрозмовників сказав, що його повідомлення буде найчіткішим попередженням, яке США зробили особисто китайським чиновникам. Останніми тижнями США посилили свої попередження щодо ситуації, в тому числі на зустрічах з європейськими союзниками та членами G7.

В одному з інтерв'ю заступник держсекретаря США Курт Кемпбелл заявив, що Китай підриває європейську безпеку, постачаючи Росії технології подвійного призначення, водночас намагаючись розвивати тісніші економічні та політичні зв'язки з Європою.

"Ми намагалися підкреслити європейським і китайським співрозмовникам, що такі подвійні цілі є непослідовними, і що ми хочемо, щоб Китай дуже ретельно обміркував свій подальший шлях", – сказав він.

Кемпбелл сказав, що США "дуже прямо висловлюють" свою стурбованість і "притягнуть Китай до відповідальності" за його дії.

Блінкен відвідає Китай з 24 по 26 квітня і проведе зустрічі в Шанхаї та Пекіні. Кемпбелл сказав, що Блінкен порушить це питання з міністром закордонних справ Китаю Ван І.

Один американський чиновник сказав, що інші члени G7 повідомили Вашингтону, що вони порушили або порушать це питання перед Китаєм після зустрічі міністрів закордонних справ G7 на Капрі цього тижня, де Блінкен обговорював це рішення.

Один з них сказав, що Китай дедалі більше занепокоєний можливістю запровадження санкцій проти своїх банків. У грудні президент Джо Байден видав указ, в якому попередив іноземні фінансові установи, що вони "ризикують втратити доступ до фінансової системи США, якщо сприятимуть значним транзакціям, пов'язаним з російською військово-промисловою базою".  

"Китай вже деякий час стурбований тим, що США можуть посилити санкції проти Китаю, особливо, в банківській сфері, через його підтримку Росії під час війни", – сказав Денніс Вайлдер, колишній аналітик ЦРУ з питань Китаю, який зараз працює в Джорджтаунському університеті.

За повідомленнями російських ЗМІ, чотири найбільші китайські кредитори вибірково припинили приймати платежі з Росії минулого місяця, особливо, такі, що стосуються транзакцій з постачання критично важливих електронних компонентів.

Державний департамент США відмовився від коментарів. Міністр фінансів Джанет Єллен порушила це питання під час візиту до Китаю цього місяця, але Блінкен має намір наполягати на цьому більш рішуче. Байден висловив стурбованість президенту Китаю Сі Цзіньпіну під час телефонної розмови три тижні тому.

Кемпбелл сказав, що "ще занадто рано говорити про те, чи переглядає Китай свою позицію щодо Росії та війни в Україні" після низки попереджень з боку Вашингтона.

Хоча США сподіваються, що загроза каральних заходів переконає Китай змінити курс, вони також закликають європейські країни вжити заходів. США вважають, що європейський тиск є критично важливим, оскільки Китай стурбований впливом на його економічні відносини з Європою, оскільки його власна економіка сповільнюється.

Одна особа, знайома з ходом дискусії, повідомила, що з початку російського вторгнення в Україну два роки тому Європа запровадила санкції лише проти трьох китайських груп, у порівнянні зі 100 подібними діями Вашингтона проти китайських підприємств.

Минулого тижня високопосадовці США оприлюднили список технологій, які, за їхніми словами, Китай надсилає до Росії. За їхніми словами, у 2023 році 90% мікросхем, які імпортувала Росія, походили з Китаю і використовувалися для виробництва ракет, танків і літаків.

Вони заявили, що 70% російського імпорту верстатів в останньому кварталі минулого року походили з Китаю і "ймовірно, використовуються" для виробництва балістичних ракет.

Наші інтереси: 

На третій рік війни союзники нарешті зрозуміли, що Китай постачає РФ необхідні матеріали для ведення війни проти України. Про це було відомо ще у 2022 році! Оборонні підприємства Росії та Китаю продовжують співпрацю, писала CNN в березні 2023 р. Зрозуміло, що тоді Білий дім ще вагався, чи знищувати РФ. Але добре, що вже не вагається.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Триває підготовка до ліквідації Мордору. Стратегія економічного та фінансового удушення Росії реалізується поступово, але послідовно та рішуче. 

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Коментарі

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Триває підготовка до ліквідації Мордору. Стратегія економічного та фінансового удушення Росії реалізується поступово, але послідовно та рішуче. 

Все, що робиться з власної волі, – добро!