Зображення користувача Арсен Дубовик.
Арсен Дубовик
  • Відвідувань: 52
  • Переглядів: 57

Дивергент / Divergent (2014) - фільм

Світ майбутнього, у ньому суспільство поділено на 5 фракцій, виходячи з рис людини: Щирість, Зречення, Безстрашність, Дружелюбність, Ерудиція. Досягнувши 16 років, кожен підліток проходить тест, яким визначається, у якій фракції людина перебуватиме до кінця свого життя.

Беатріс (Тріс) Пріор — шістнадцятирічна дівчина із сім'ї, що належить до фракції Зречення не отримує остаточного результату тесту, тому що вона є Дивергентом — людиною, яка не відноситися лише до однієї фракції і за думкою влади міста зумовлює небезпеку повстання і зрушення побудованої системи Фракцій.

Тріс робить неочікуваний для всіх вибір, який цілковито змінює її майбутнє, її саму і несе за собою нестримний потік пригод.

Вже в найближчому часі в Чикаго розпочнеться вже зовсім інше суспільство, якого ніхто не чекав раніше. Для того, щоб хоч якось упорядкувати все це місцеве божевілля, уряд просто-напросто був змушений розділити населення на п'ять різних фракцій. Кожна людина, якій вже настав 16 років, зобов'язана вибрати одну з цих п'яти фракцій. Можливо, від вибору цієї фракції залежить вся його життя, але це ще досі не доведено.

Кожен з жителів вибирає те, що йому більше підходить, те, що ближче до нього. Він повинен вибрати якість, до якого він тягнеться. Це може бути зречення, щирість, ерудиція, безстрашність і дружелюбність.

Але все зовсім не так, як декому здається. Багато хто думає, що вибрати фракцію дуже просто, але насправді все не так. Переставляти людей по ігровому полю як пішаків, ніяк не можна. Багато хто з жителів наділені добрими якостями, які ніяк не вкладаються в рамки...

Дивергент (англ. Divergent, дослівно укр. Відмінний) — американський пригодницький бойовик режисера Ніла Берґера, що має вийти у березні 2014 року. У головних ролях Шайлін Вудлі, Тео Джеймс, Ансель Елґорт. Стрічку створено на основі роману Обрана Вероніки Рот.

Сценаристами були Еван Доґерті і Ванесса Тейлор, продюсерами — Люсі Фішер, Поуя Шабазін і Дуглас Вік. 

Тривалість фільму - 02:11:40 год.

Герої

Беатріс (Тріс) Пріор - шістнадцятирічна жителька Чикаго, що під впливом війн і негараздів збудувало систему фракцій. Беатріс до 16-ти років належала до фракцій Зречення, живучи у сім'ї альтруїстів — з матір'ю Наталі, батьком Ендрю та братом Калебом. Довгий час вагалася яку фракцію вибрати, ще більше невпевненості їй додав тест, який не визначив остаточного результату, тим самим підтвердивши, що дівчина — Дивергент. Вступає в фракцію Безстрашності, де закохується у свого інструктора Чотири. Рішуча, альтруїстична, відважна, дещо саркастична.

Має 3 татуювання:

  • Три ворони на ключиці, як символ трьох членів її сім'ї, яких вона покинула.
  • Знак фракції Безстрашності на плечі.
  • Знак фракції Зречення на іншому плечі.

Чотири (Four)/Тобіас Ітон - член фракції Безстрашності та інструктор неофітів-перехідників. Мовчазний, рішучий, відважний. Відомий за кличкою «Чотири», яка викликана тим, що у хлопця лише 4 страхи, що зустрічається дуже рідко. Закоханий у Тріс, яка відповідає взаємністю.

Слоган фільму

"Ти небезпечний, якщо ти інший"

Критика

Станом на 2 лютого 2014 року рейтинг очікування фільму на сайті Rotten Tomatoes становив 99% з 19,977 голосів, на Kino-teatr.ua — 100% (2 голоси).

Фільм отримав змішані відгуки: Rotten Tomatoes дав оцінку 48% на основі 189 відгуків від критиків (середня оцінка 5,4/10) і 76% від глядачів із середньою оцінкою 3,9/5 (88,219 голосів). Загалом на сайті фільми має змішаний рейтинг, фільму зарахований «гнилий помідор» від кінокритиків, проте «попкорн» від глядачів, Internet Movie Database — 7,4/10 (57 322 голоси), Metacritic — 48/100 (38 відгуків критиків) і 6,0/10 від глядачів (194 голоси). Загалом на цьому ресурсі від критиків і від глядачів фільм отримав змішані відгуки.

Касові збори

Під час показу в Україні, що розпочався 10 квітня 2014 року, протягом першого тижня фільм був показаний у 82 кінотеатрах і зібрав 114,562$, що на той час дозволило йому зайняти 4 місце серед усіх прем'єр. Станом на 14 травня 2014 року показ стрічки триває 3 тижні і за цей час стрічка зібрала 273,401$. Із цим показником стріка зайняла 27 місце в українському кінопрокаті 2014 року.

Під час показу у США, що розпочався 21 березня 2014 року, протягом першого тижня фільм був показаний у 3,936 кінотеатрах і зібрав 54,607,747$, що на той час дозволило йому зайняти 1 місце серед усіх прем'єр. Станом на 14 травня 2014 року показ фільму триває 55 днів (7,9 тижня) і за цей час фільм зібрав у прокаті у США 145,505,795  доларів США (за іншими даними 145,366,750 $), а у решті світу 112,990,000$ (за іншими даними 117,000,000$), тобто загалом 258,495,795$ (за іншими даними 262,366,750$) при бюджеті 85 млн $.

Нагороди і номінації

Рік Нагорода Категорія Номінант Результат
2014 MTV Movie Awards Улюблений персонаж Шейлін Вудлі (за роль «Тріс») Перемога
 

Музика з фільму

OST - Divergent [Junkie XL] (2014) [MP3 320]

Використано матеріали з сайтів http://uk.wikipedia.orghttp://aburmu4.tv/


Приємного перегляду! 

Якість бажає бути кращою та й "озвучка" московською ;)

 

 


Відгуки з коментарями

Мета Трон:

"Фільм відмінний, порадував. За останній час це, мабуть, найкраще, що я бачив. Фільм-провісник, фільм, що розширює і змінює свідомість, фільм-код.

Земля перейшла до Нової Еру, Нову Епоху свого розвитку. Зміни вже витають у повітрі і поступово осідають, хоча стара порочна система намагається продовжити агонію і ілюзію, чіпляючись за «життя» з останніх сил. Все це не може не знайти свого відображення в кінематографі.

Дивергенти - це по суті діти-індиго, які вже широким потоком приходять на Щільний план Землі для того, щоб перетворити систему. Вони не підкоряються заборонам і догмам, вони мислять незалежно, вони не йдуть за натовпом, вони рушать всі нав'язані стереотипи, правила і традиції.

Таких фільмів вже багато і їх буде все більше. Вони - дзвін, набат, код для дівергентов, вони пробуджують від сну в ілюзії. Це дуже чітко і ясно показано у фільмі. Це також пояснює націленість теми на підліткову аудиторію, на покоління, яке вже протягом кількох років зможе створити новий світ.

Головній героїні не потрібно бути писаною красунею. Це дівчинка - сіра мишка зі своєю незалежною позицією, яка вибирає те, що резонує з нею, з її Вищої Духовної Сутністю. Розкриваючись, вона перетворюється на осередок Сили, Любові і Світла. Все починає обертатися навколо неї і таких як вона. Вона вибирає інший світ і він проявляється. Вона - Творець. Весь стрілялки - лише інструмент для прояву нового Творіння в Щільному плані Землі.

Фільм надзвичайно глибокий, якщо ця глибина відкривається для наглядача, думаючого і бачить.
10 з 10
Хай буде так!"

Julia_vagrant:

"Гучна музика, багато акцентів, яскрава і доречна комп'ютерна графіка - все це показало мені, що упор явно робився не на гру акторів (молодих і невідомих, в більшості своїй), а на сюжетну лінію. Динамічно, звичайно, але відчуття тривалості часу не залишає.

Що абсолютно не дивно! Адже фільм «Дивергент» знятий за однойменним романом Вероніки Рот, у нас більш відомому під назвою «Вибрана» (офіційний переклад). Історію, написану в жанрі антиутопії, відносять до категорії young-adult, для дорослих молодих або вже дорослих молодиків, точного перекладу у нас поки не придумали і грубо все гребуть під «підліткові переживання». Книга вистрілила в США і незабаром підкорила світ. Сьогодні саме підліткові романи все частіше екранізують і все рідше отримують очікуваний результат. Феноменально, враховуючи, що розрахунок кіноіндустрія провела вірний, - в кіно валом валять саме діти від 15 років."

Beezwax: Від Ендера до Беатріс або гри для старшокласників

"Якщо охарактеризувати даний фільм кількома словами, то можна сказати що це тільки розбіг до чогось більш масштабного. Тому глядач спочатку налаштуватися на сприйняття саме «частини» а не «цілого». Треба було з чогось починати, щоб розповісти те, що дійсно хочеться.

Не можна було звільнитися від відчуття аналогії з фільмом «Ender` s Game ». Насамперед, це стосується фабули: відрив від сім'ї, тривалий тренувальний процес, серйозний екшен тільки під завісу. Тренінг «команда на команду» або «захопи прапор» це скоріше з «Starship Troopers» Верховена.

І все-таки більше хочеться розглянути «Divergent» як самостійний фільм, тим більше, що серйозні передумови до цього є.

Потрібно віддати належне творцям в строгості прямування заданої основі - в центр подій поставлена ​​соціальна фракція з її законами та адаптація в ній людини. Приплітати попутно почуття і емоції, виступають лише в якості необхідних дрібних доповнень без претензій на верховенство. Хоча, кілька разів звучали відповідні музичні композиції привносячи якесь моментальне і швидко випаровується присутність романтизму. Великий плюс у тому, що і адаптація має свою тактику самозбереження і в цьому процесі основний інтерес. Героїня Шейлін Вудлі не самотня у своїх прагненнях - в конкуренції недоліку не буде, тим більше ціна невдачі висока. Але вона самотня у своїх особливостях нестандартного мислення.

Ідея поділу суспільства на фракції свіжа, цікава і масштабна, що випливають звідси можливості розвитку подій занадто великі для рамок одного фільму. Це стане ясно в процесі перегляду. Але тут же і закладені небезпеки. Досить неясно висвітлюються причини необхідності поділу суспільства на фракції. Ще більш загадково виглядають «загроза» місту ззовні: патрулі, бетонні загородження, озброєння - проти кого чи чого все це? Про це немає і натяку. Ця недомовленість зяяла на тлі, загалом, доброго задуму.

Оскільки зовнішній ворог рішуче відмовлявся виходити на сцену, його місце зайняв ворог внутрішній. В принципі, такий поворот подій напрошувався всім поведінкою ключових персонажів. Однак, навіщо однієї фракції віднімати влада в іншої? У реальності потреба захоплення влади викликана необхідністю проведення політики відмінною від нинішнього володаря. Що саме не влаштовувало бунтівну фракцію і які принципові особливості вони хотіли привнести в існуючу систему - не сказано. У підсумку, притягнутий політичний аспект виглядає вже дуже поверхневим.

Для оцінки фільму, перш за все, потрібно відповісти чи підходить роман Вероніки Рот для екранізації? Можливості літератури та кінематографа досить різні; не заглиблюючись у суть питання можна укласти, що у Ніл Бергера вийде схоже в цілому і різне в дрібницях. Дорогоцінний камінь має безліч способів огранення, все питання в перевазі виконавця."

Арсен Дубовик:

"Мені фільм одразу нагадав поділ людей на 16 соціотипів :) (наша недавня дискусія з паном Альбертом). Хтось навіть може побачити поділ (правда досить штучний) суспільства на касти. Фракційне суспільство Чикаго майбутнього також має поділ на кшатріїв/Безстрашних, господарників/Дружелюбників, вайш'їв/вигнанців, брахманів/Зреченців тощо. Але це вже як кому до вподоби. Основне - не можна однозначно казати, що ти логіко-інтуїтивний інтроверт і все тут! Дивергент тому доказ. ;)"

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Визначаємо формування прекрасних світів! (Джерело Повноти)

Перехід-IV, або палінгенезія: сім кроків до Homo triplex і універсальної нації нового циклу

Добра Новина дає дороговказ для заснування нового світу та переходу в режим керованої молодості – «вічного життя», по-науковому – біологічного безсмертя. Починати треба вже сьогодні, а діяти...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Арсен Дубовик.
0
Ще не підтримано

Цитата:
...То хто ж таки там чудовиська?...

Думаю, це скоріше страхи тієї Безстрашної/неофіта. Боязнь перед незвіданим.

Цитата:
...виховали фракцію Безтрашних яка їх колись давно і справді могла рятувати від чудовисьок мутантів...

Ваша версія мені подобається. Такий захист міг бути. Давні події часто обростають легендами і те, що було природним перетворюється на загадкове, а тому незрозуміле, а тому часто лякає - звідси "чудовиська". Зверніть увагу на емоції тієї неофітки, коли вона про них говорила... Кого боїшся, той і на думці, того і хочеш бачити.

І (тільки що подумалося) скоріше Дружелюбів можна прирівняти до брахманів. !!!Якщо їх ніхто не чіпає, значить вони в просторі Волі!!! Своєю поведінкою вони (Дружелюбні) ніби показують "Все гаразд! Виходьте ви вже із-за тієї Стіни!"
Хоча брахмани, все таки мають якості усіх згаданих фракцій, вони не обмежені чимось одним... Але, головне перебувати у просторі Волі!

"Є десь, у якійсь далекій землі, таке дерево, що шумить верховіттям у самому небі, і Бог сходить ним на землю вночі..." (М. В. Гоголь)

Коментарі

Зображення користувача Олена Каганець.
0
Ще не підтримано

Дякую, пане Арсене, що написали про цей фільм. Подивилася. Дуже сподобалося. Але це фільм не про соціотипи, а про різні варни. Хоча соціотипи героїв також добре проглядаються.

Зображення користувача Арсен Дубовик.
0
Ще не підтримано

Ух! Дякую, пані Олено за відгук на статтю! ;) Не часто Ви мене старого цим радуєте ;).
Мабуть, Ви праві, хоча мені відкрилася саме ця сторона - соціотипи. Можливо, це наслідок недавнього зацікавлення цією темою.
Ще раз дякую і чекаю на Ваші подальші відгуки ;)
РаДіймо!

"Є десь, у якійсь далекій землі, таке дерево, що шумить верховіттям у самому небі, і Бог сходить ним на землю вночі..." (М. В. Гоголь)

Зображення користувача Альберт Саїн.
0
Ще не підтримано

1. Вчора переглянув фільм, фільм сподобався, власне через що сьогодні вранці, я виходив із кризової ситуації (як у фільмі зі симулятором) спершу якось по безстрашному пробував діяти, а потім через безвигідь таки вчинив по дивергенськи.
Якщо цікаво, то можу розповсти більш детальніше.

2. Я чогось у тому фільмі не зрозумів, від кого саме Безстрашні захищали мешканців Чикаго, коли як вони казали, що поза межами стін міста у всьому світі людства НЕ існувало?? О_о

3. Ваша назва публікації не відповідає дійсності, по тій простій причині, як вже вище мене випередили були у цьому фільм має ратше більше відношення до індійських каст, у яких крім 4 каст. був ще прошарок людей без каст, тобто Недоторканих яких до людей не вдносили, аніж як до соціотипів..

4. Я ще також так толкому і не зрозумів яку саме роль у суспільстві виконувало братсво: Щирість. Якщо зречені це майже всі диверсанти. то безстрашні захищали людей суспільства для мене невідомо від кого саме, А ерудити і дружелюби відповідно одні займалися інтелектуальним розвитком, то другі вирощуванням їжі. А ось яку роль щирі виконували то я там чомусь про це нічого не зрозумів.

Зображення користувача Арсен Дубовик.
0
Ще не підтримано

Цитата:
...вчинив по дивергенськи.
Якщо цікаво, то можу розповісти більш детальніше.

...
Розкажіть. Дуже цікаво.

Цитата:
...Ваша назва публікації не відповідає дійсності...

Я написав, те що побачив.
А назвімо її разом! ;) Пані Олено і пане Альберте, чекаю від Вас влучнішої назви.

Цитата:
...яку роль щирі виконували...

Наскільки я зрозумів вони вміли говорити правду. А от що це давало їм і суспільству, то також не второпав...

Цитата:
...був ще прошарок людей без каст, тобто Недоторканих яких до людей не відносили...

Суспільство не сприймало Отвєржених, щось типу бомжів у фільмі, вигнанці, які не прижилися у фракції яку обрав (не виправдав сподівань, не показав, що членство у фракції "силою береться")...

Цитата:
...від кого саме Безстрашні захищали мешканців...

мені імпонувало те, що навіть без явної зовнішньої загрози суспільство мало ким і чим захищатися. Таке собі дотримання принципу "хочеш миру, готуйся до війни".

"Є десь, у якійсь далекій землі, таке дерево, що шумить верховіттям у самому небі, і Бог сходить ним на землю вночі..." (М. В. Гоголь)

Зображення користувача Альберт Саїн.
0
Ще не підтримано

1. Діло було так, одна деталька яка накриває різьбу на колисі мого велосипеда (у сні) через незграбність одного хлопака випала з рук і впала з п"ятого поверху аж на самий низ підзїда, ну а так як у моїх снах рідко коли буває логіка, то я будучи на п"ятому поверсі помітив ту маленьку круглу і булу детальку аж на самому дні під"їзда, через що я й пішов з роздратуванням по неї. Прийшовши на 1-ий поверх. я зрозумів. що вона покотилася аж у підвальне приміщення. тож пішов туди, а там дуже темно но білу маленьку детальку було видно, тож я до неї, аж раптом як вирішує зупинитися і пробувати далі ногою обережніші протоптувати далі собі дорогу у цілковитій темноті, внаслідок чого я відчув що піді мною не просто підтоплений підвал, а реально затоплений, тож я немаючи за що учипитися аби як небудь добратися до тієї детальки віршую розвирнутися аби піти щось пошукати чим можна було ту детальку дістати з води, аж раптом як помічаю, що та перемичка на якій я стою є збита з дошок яка у свою черегу прикріплена до більш мічнішої дерев"яної перемички, і тут я розумію все капець, потрібно дуже обрежено вибратися з цього підвала, аж як раптом та дошка відламлюється від тієї перемички і внаслідок чого я намагючиь перейти на ту більш мічнішу дерев"яну конструкцію провалююся у ту воду, но заледве вибравишсь на ту більш міцнішу дерев"яну перемичку. я помічаю як ті дерев"яні сходи які ведуть у підвал також відламлюються від вже тієї бетонної перемички 1-го поверха, і все хана! Я бовтузюся у воді, і вже бачу що капець таки приходить, і починаю миттю думати, якби у цьому випадку діяв би безтрашний.. Тож знайшовши там у воді якусь більш менш довгу дошку я нею миттю беру і зіпляюся за бетонну перемичку, і так тримаючись за неї декілька секунд. я починаю розуміти, що це далеко не вихід, а перебувати у тій воді заледве там тримаючись за ту дошку і відповідно захльобуючись у воді, вирішую що так біло не піде, треба зробити як та дівчина у фільмі з тією трубою, но поки я над тим роздумував, то вода вже почала зпадати, аж поки не зникла взагалі і я зумів нормально повноцінно стати на ноги.. Після чого я пішов по той ковпачок роздивляючись що там і до чого з тією водою, внаслідок чого я помітив, що та вода просто напросто зійшла у якусь труба немов як у стічну трубу.. Та й і прокинувся після того.
Ну певно воно надто все так і вийшло як я себе був у попередньому повідомлення похвалив:) але мене наприклад такий вихід із ситуації цілком був задовільнив якщо враховувати той факт. що я там залдве не втопився і відповідно протримавс у сні до виходу з ситуації, а не під час самої ситуації..))

2. щодо влучнішої назви. то я її не бачу, так як до кінця толком і не зрозумів їхнього розподілу суспільних обов"язків. про що далі вам опишу.

3. якщо у фільмі відчужені були тими як ви їх описали, то у такому випадку у мене знову ж таки виникає чергове запитання. а яку ж тоді роль виконували зречені? невже вони опікувалися відчуженими? якщо все це так, то у такому разі цей фільм навіть і не про касти, якщо вже і взагалі не згадувати про ті соціотипи.

4. тож виходить. що якщо ерудити бажаючи миру готувалися до війни діяли у такому випадку куди мудріше і вірніше аніж зречені. чи не так??=)

Зображення користувача Арсен Дубовик.
0
Ще не підтримано

Мені подобається Ваша манера розкласти питання "по поличках" :). Сам так роблю і я. Так справді легше зорієнтувати і спонукати читача до відповіді на коментар, а отже підтримувати дискусію/спілкування.
Так от:

1. Історія дійсно захоплююча!! Цікаво, з Вами це відбулося до чи після перегляду фільму?
У нічних снах/видіннях підказки-ключі (такі собі "маркери") виходу з неприємної/кошмарної/ ситуації також не один раз спостерігав. Тепер я знаю, що коли доходжу до цього маркера - потрібно прокинутися. Отже, маю таку собі власну синю таблетку ;) ...чи червону?... :)

2. У фільмі також не помітив цього детального розподілу. Можливо у книзі вони є (як це часто буває). І про зовнішню загрозу незрозуміло від кого вона була, але це ж не важливо - головне бути до неї готовим!
Як вже писав, подібність фракцій і варн бачу досить штучною. У варнах можливий неодноразовий перехід з одно у іншу, а тут якась безповоротність... Саме тому виділено і Відкинутих, бо вони не мають можливості долучитися/повернутися до фракцій і їх творча енергія згорає даремно - в собі. Суспільство само створило для себе баласт.
З цікавістю читатиму Ваш опис.

3. Як я зрозумів, Зречені допомагали всім відмовившись від честолюбства. Це ніби брахмани, які врешті-решт розслабилися, і це призвело б все суспільство до краху, але добре, що вони здогадалися зберегти дивергентів у суспільстві.

4. Думаю, тут не так. Бо, навіть не готувалася, а підтримувала готовність до війни керуюча фракція - Зречені.
І, знаєте, мабуть таки була та каста Недоторканих (позафракційна), яку Ви згадували вище... Бо саме та "мадам" була поза фракціями (як я зрозумів), яка й влаштувала переворот використавши Ерудитів для зомбування Безстрашних.

"Є десь, у якійсь далекій землі, таке дерево, що шумить верховіттям у самому небі, і Бог сходить ним на землю вночі..." (М. В. Гоголь)

Зображення користувача Альберт Саїн.
0
Ще не підтримано

А тепер я спробую по вашому=))

Арсен Дубовик каже:
Мені подобається Ваша манера розкласти питання "по поличках" :). Сам так роблю і я. Так справді легше зорієнтувати і спонукати читача до відповіді на коментар, а отже підтримувати дискусію/спілкування.
Так от:

Я також, так що взаємно:)

Арсен Дубовик каже:
1. Історія дійсно захоплююча!! Цікаво, з Вами це відбулося до чи після перегляду фільму?
У нічних снах/видіннях підказки-ключі (такі собі "маркери") виходу з неприємної/кошмарної/ ситуації також не один раз спостерігав. Тепер я знаю, що коли доходжу до цього маркера - потрібно прокинутися. Отже, маю таку собі власну синю таблетку ;) ...чи червону?... :)

Шкода. що я одразу не пояснив про те що цей сон був після перегляду фільму який я вечером перед сном переглянув, а вже на другий день зранку буі і побачив такий собі чимось подібний до того фільму сон який і був у мене пов"язаним із вибором виходу з тієї так би мовити безвиіхдної ситуації.
Стосовно маркера про вихід зі сну, то я наприклад напрочуд. намагаюся усіма силами затриматися уві сні, через що власне і починаю за лічені секудни вигадувати будь що аби хоч ще на пару хвилин там затриматися. адже за звичай мене у таких ситаціях просто напрросто вибиває зі сна. а особливо тоді коли я розумію. що то є сон. то там вже ніщо не допомагає аби хоч на хвильку у ньому затриматися.. там буквально лічені секунди і все, зе енд. Хоча останні два місяці мені таки вдається утриматися у сні трішки довше аніж за звичай, но щоправда без самоусвідомлення того що я перебуваю у сні, хоча коли і усвідомлюю, то мене тоді просто напросто миттю( переносять в іншу серію сна=((

Арсен Дубовик каже:
2. У фільмі також не помітив цього детального розподілу. Можливо у книзі вони є (як це часто буває). І про зовнішню загрозу незрозуміло від кого вона була, але це ж не важливо - головне бути до неї готовим!
Як вже писав, подібність фракцій і варн бачу досить штучною. У варнах можливий неодноразовий перехід з одно у іншу, а тут якась безповоротність... Саме тому виділено і Відкинутих, бо вони не мають можливості долучитися/повернутися до фракцій і їх творча енергія згорає даремно - в собі. Суспільство само створило для себе баласт.

Ось лишень зараз я вже зрозумів, чого ви не писали про варни, а про соціотипи=))
Та проте попри фільм, якщо я не помиляюся, то у Індії наче кастові переходи також були заборонені, тобто зі шудри перейти у вищі касти була така невеличка можливість за певні заслуги, но так аби вже будучи у касті і переходити не одноразово у інші касти, то я у такому випадку десь читав. що в Індії у ті далекі часи такого НЕможливо було зробити. Точно так же само як я і читав про те що там насправді ніяких кастових розподілів насправді і не було..XDD

Арсен Дубовик каже:
3. Як я зрозумів, Зречені допомагали всім відмовившись від честолюбства. Це ніби брахмани, які врешті-решт розслабилися, і це призвело б все суспільство до краху, але добре, що вони здогадалися зберегти дивергентів у суспільстві.

Я теж щось на зразок цього і подумав під час перегляду фільма)

Арсен Дубовик каже:
4. Думаю, тут не так. Бо, навіть не готувалася, а підтримувала готовність до війни керуюча фракція - Зречені.

Якось важко зрозуміти цю позицію. Адже Ерудити прагнули усунити Зречених. через що власне і готувалися до війни через острах краху інтелектуально довершеної моделі розподілу суспільних обов"язків. Адже Ерудити піклувалися про всіх у тому числі як Ерудити і подозрювали також і про дивергентів, якими у свою ж чергу і були в більшості випадктів самі Ерудити. Так принаймні я чомусь собі про це подумав стосовно Зречиних.

Арсен Дубовик каже:
І, знаєте, мабуть таки була та каста Недоторканих (позафракційна), яку Ви згадували вище... Бо саме та "мадам" була поза фракціями (як я зрозумів), яка й влаштувала переворот використавши Ерудитів для зомбування Безстрашних.

А на мій погляд та мадам, не факт що і сама була частково Дивергентом з касти Зречиних, яка у свою чергу і перейшла до Ерудитів, внаслідок чого і помітила увесь сенс безглуздя у руйнуванні інтелектуально доверної форми розподілу суспільних обов"язків у місті що вижило після руйнування усьго світу.

І ще одно таке у мене питання з приводу фільму, можливо хтось мені допоможе у ньому розібратися.. А саме, там коли Безтрашні ішли на стіну, то вони за стіною бачили як фермери до яких як я вважаю і відносяться Дружелюбні, промивили таке речення, що мовляв поза межами стіни життя НЕ існує.. І тут мене дещо накрило по логіці.. О_0 Не існує у всьому світі, чи в буквальному розумінні саме поза межами стіни де як вони і показали ж були отих щасливих фермерів які поза стіною і були такою собі формою життя=)) Ну я маю на увазі. що за межами стіни на фермеських полях працювали ж не роботи, а живі люди=) А одже то де є гарантія у тому, що за мені невідомо який період часу опісля світого краху, з меж тієї стіни деякі люди і не пішли у далекі походи і тим самим заселюючи безмежні простори спустошених земель. Ну прям точно як нам пишуть про те як мавпи мовляв заселили усю планету=)
--------------
О я теж ледве завдяки редагуванням повідомлення навчився правильно виділяти потрібні мені цитати. Тож тепер я буду старатися далі вести діалог так як і ви цитатами) що насправді є куди краще аніж ділити пунтками..

Зображення користувача Миро Продум.
0
Ще не підтримано

Подивлюсь, коли з’явиться українська озвучка.

Освячуйся! Озброюйся! Плодися!

Зображення користувача Світ Зелений.
0
Ще не підтримано

української озвучки ще немає, але вже є українською Інсургент

Миро Продум каже:
Подивлюсь, коли з’явиться українська озвучка.

#ВсеБудеДобре!
Бойовик, з'їдаючи в кущах смажену яєшню, вгледів профіль ґрунтознавця.

Зображення користувача Олена Каганець.
0
Ще не підтримано

Та нормальна назва! Саме назва мене й зацікавила! Це вже після перегляду виникає запитання, чому фільм про соціотипи. Але таким чином спонукає до роздумів. Фільм тому і хороший, що після перегляду постійно про нього думаєш.... Поганенькі фільми одразу забуваєш. Навіть назву.

Зображення користувача Арсен Дубовик.
0
Ще не підтримано

Цитата:
...Стосовно маркера про вихід зі сну, то я наприклад напрочуд. намагаюся усіма силами затриматися уві сні...

Свій маркер я обрав сам! ;) Він мені служить в скрутні моменти "вірою і правдою". Було кілька "осічок" поки я його приручив ;). А так кожен сон це гарне видиво і тому я також намагаюся там затриматися. Ще треба навчитися замовляти собі сон. ;)

Цитата:
...Якось важко зрозуміти цю позицію...

Думаю, ясності Вам і мені має додати прочитання книги.

Цитата:
...Не існує у всьому світі, чи в буквальному розумінні саме поза межами стіни де як вони і показали ж були отих щасливих фермерів які поза стіною і були такою собі формою життя=))...

Ось саме цей діалог з фільму:
-Що там далі?
-Чудовиська.
-Ферма Дружелюбних
-Так я знаю, а далі?
-Землі не відновилися після війни.
-А ти знаєш?
-Стіну не просто так побудували

Мене зацікавило ще й таке (на додачу до Вашої здогадки) - (?)а чому фермерів/Дружелюбців ніхто не охороняв поза Стіною? Загроза - примарна? Пейжаж за Стіною значно кращий ніж у місті. То від кого все таки Стіна, може від фракційного суспільства? Може воно противне гармонії Природи?

"Є десь, у якійсь далекій землі, таке дерево, що шумить верховіттям у самому небі, і Бог сходить ним на землю вночі..." (М. В. Гоголь)

Зображення користувача Альберт Саїн.
0
Ще не підтримано

Арсен Дубовик каже:
Ось саме цей діалог з фільму:-Що там далі?
-Чудовиська.
-Ферма Дружелюбних
-Так я знаю, а далі?
-Землі не відновилися після війни.
-А ти знаєш?
-Стіну не просто так побудували

Дякую, саме про цей діалог я і мав на увазі..
То хто ж таки там чудовиська? Ось чого я тоді не збагнув, фермери чи ті що далі?

Арсен Дубовик каже:
Мене зацікавило ще й таке (на додачу до Вашої здогадки) - (?)а чому фермерів/Дружелюбців ніхто не охороняв поза Стіною? Загроза - примарна? Пейжаж за Стіною значно кращий ніж у місті. То від кого все таки Стіна, може від фракційного суспільства? Може воно противне гармонії Природи?

Та ото ж бо й воно, що я з самого початку все роздумував над тим від кого ж таки ті Безтрашні захищали людей у місті, коли вони навіть не виходили за межі стіни, на відмінно від Дружелюбних фермерів.. Коли як ви доцільно що помітили про те що фермери були поза стіною. Отож виходить, що Безтрашні знаючи про те що у світі не залишилося людства відповідно й не думали захищати Дружелюбних поза стіною, бо вони всі і так дружелюбні. А тому відповідно вони все ж таки скоріж за все були апаратом для Ерудитів. Но тоді питання полягає знову ж таки у наступному, то про яких же тоді чудовисьок йшла мова у тому діалозі? Невже про Дружелюбів???
Стосовно стіни, то ваші роздуми також є доцільними:)
У мене наприклад щодо стіни є такі версії:
1. у світі не було вже аж такої всесвітньої катастрофи. що все людство вимерло окрім них. завдяки стіни яка не зрозуміло яким чином їх могла врятувати від катастрофи, адже по логіці подій вони не могли її завчасно побудувати до всесвітньої катастрофи у якій все людсвто загинуло.
2. та стіна все ж таки була побудованою опісля всесвітньої катастрофи завдяки якій вони і справді були вижили у межах стіни, через власне чіткий суспільний розподіл обов"язків між 5-ма фракціями. власне через що вони і виховали фракцію Безтрашних яка їх колись давно і справді могла рятувати від чудовисьок мутантів.

Ну якось отак все взаємопозаплутувано у мене все склалося із роздумами про той фільм..=(

Зображення користувача Арсен Дубовик.
0
Ще не підтримано

Цитата:
...То хто ж таки там чудовиська?...

Думаю, це скоріше страхи тієї Безстрашної/неофіта. Боязнь перед незвіданим.

Цитата:
...виховали фракцію Безтрашних яка їх колись давно і справді могла рятувати від чудовисьок мутантів...

Ваша версія мені подобається. Такий захист міг бути. Давні події часто обростають легендами і те, що було природним перетворюється на загадкове, а тому незрозуміле, а тому часто лякає - звідси "чудовиська". Зверніть увагу на емоції тієї неофітки, коли вона про них говорила... Кого боїшся, той і на думці, того і хочеш бачити.

І (тільки що подумалося) скоріше Дружелюбів можна прирівняти до брахманів. !!!Якщо їх ніхто не чіпає, значить вони в просторі Волі!!! Своєю поведінкою вони (Дружелюбні) ніби показують "Все гаразд! Виходьте ви вже із-за тієї Стіни!"
Хоча брахмани, все таки мають якості усіх згаданих фракцій, вони не обмежені чимось одним... Але, головне перебувати у просторі Волі!

"Є десь, у якійсь далекій землі, таке дерево, що шумить верховіттям у самому небі, і Бог сходить ним на землю вночі..." (М. В. Гоголь)

Зображення користувача Альберт Саїн.
0
Ще не підтримано

Йо!=)

Зображення користувача Арсен Дубовик.
0
Ще не підтримано

Що, сподобалося? ;)

"Є десь, у якійсь далекій землі, таке дерево, що шумить верховіттям у самому небі, і Бог сходить ним на землю вночі..." (М. В. Гоголь)

Зображення користувача Альберт Саїн.
0
Ще не підтримано

Саме так!)

Зображення користувача Олена Каганець.
0
Ще не підтримано

Щойно розмістила статтю Березовського, у якій найбільше вразила така фраза: Наш світ ми отримуємо, перш за все, від батьків - це те, що індуси називають "кармою". Оскільки у духа, що увійшов в щільні шари майї, немає поки своїх уявлень про життя, світ для нього творять його наставники. Чим світ був для батьків - святом або каторгою, - тим він стане і для дитини. Потім, дорослішаючи, нам дуже важко переламати свою "карму".

У фільмі діти мають можливість обирати собі подальший шлях у житті. Вони можуть залишитися у своїй фракції, якщо вони бояться невідомого (це - для слабаків), а можуть піти туди, куди тягне... Це, на мій погляд, правильно. Тобто таке правило в показаному у фільмі суспільстві, мені подобається. Також важливо, що показано, як правило "Фракція - вище крові" не спрацьовує... І це правда. Якими б поганими не були твої кровні зв'язки, раніше чи пізніше (частіше, пізніше, коли ти проходиш якийсь відрізок свого життєвого шляху) ти повертаєшся до тих, з ким у тебе кровні зв'язки... і цей зв'язок часто має вже іншу (як правило, кращу) якість. Якби мені в 16 років довелося обирати собі фракцію, як у фільмі, я б мала зовсім інше життя... і менше фобій і закладок в голові...

Так що раджу всім подивитися. Бо, як мені здається, кожний побачить у фільмі якусь свою ідею і зміст.

Зображення користувача Арсен Дубовик.
0
Ще не підтримано

Дякую за гарний коментар, пані Олено!

Цитата:
...повертаєшся до тих, з ким у тебе кровні зв'язки...

Я це вже кілька разів проходив. Правду мовите - повертаєшся, але в кращій якості, і тоді "кровники" сприймають як білу ворону :)

"Є десь, у якійсь далекій землі, таке дерево, що шумить верховіттям у самому небі, і Бог сходить ним на землю вночі..." (М. В. Гоголь)

Зображення користувача Альберт Саїн.
0
Ще не підтримано

Олена Каганець каже:
Щойно розмістила статтю Березовського, у якій найбільше вразила така фраза: Наш світ ми отримуємо, перш за все, від батьків - це те, що індуси називають "кармою". Оскільки у духа, що увійшов в щільні шари майї, немає поки своїх уявлень про життя, світ для нього творять його наставники. Чим світ був для батьків - святом або каторгою, - тим він стане і для дитини. Потім, дорослішаючи, нам дуже важко переламати свою "карму".
У фільмі діти мають можливість обирати собі подальший шлях у житті. Вони можуть залишитися у своїй фракції, якщо вони бояться невідомого (це - для слабаків), а можуть піти туди, куди тягне... Це, на мій погляд, правильно. Тобто таке правило в показаному у фільмі суспільстві, мені подобається. ...

Ну якщо ми вже назвали цю статтю фільм про соціотипи, з чим важко погодитися точно так же само як і з тим що цей фільм про касти. Тоо якби там не було, але все ж таки якщо про соціотипи. касти і карми вести мову далі, то я чомусь не зовсім розумію вашого відношення стовно того, що якщо дитина залишаючись у фракції є слабаком.
Наприклад якщо з точку зору соціоніки + карми або як я це називаю (користуючись працею Еріка Берна) трансактним аналізом, то якщо така сім"я є дуальною та ще й + уявіть собі що вона приналежить до відповідної касти (у даному випадку фракції), то значить така сім"я вже по аналогії карми заклала усе найкраще для своїх дітей + врахуйте той факт, що у дуальних сім"ях діти народжуються дулами.. власне з чим я у цьому випадку із вами не погоджуюся.
Інша річ. коли сім"я з точки зору соціоніки є НЕ дуальною, та ще й і справді з нахилом до різних каст (фракцій) та проте через певні обставини хтось із подружжя поступившись перевагою іншої касти (у фільми колись давно ще коли формувалися фракції) то у цьому випадку дійсно така дитина отримала реальну карму (через трансактний аналіз) неблагополучного свого МОЖЛИВОГО життя. за умов якщо така дитина і справді дійсно побоялася зробити свій вибір на користь того що вона внутрішньо відчувала перед вибором по відношенню фракцій (каст). З чим тут я з вами вже погоджуюся.

Зображення користувача Олена Каганець.
0
Ще не підтримано

А головне не боятися бути білою вороною! Біла ворона - це дивиргент. Як головна героїня фільму, можна (і навіть часто варто) приховати свою відмінність від загалу...

Зображення користувача Арсен Дубовик.
0
Ще не підтримано

Погоджуюся! Таким стабільно був і поводжуся часто (але не завжди) як Ви рекомендуєте :)

Цитата:
приховати свою відмінність від загалу...

А тепер скажіть но мені, будь ласка, чи на НО я біла ворона? ;)

"Є десь, у якійсь далекій землі, таке дерево, що шумить верховіттям у самому небі, і Бог сходить ним на землю вночі..." (М. В. Гоголь)

Зображення користувача Альберт Саїн.
0
Ще не підтримано

Арсен Дубовик каже:
А тепер скажіть но мені, будь ласка, чи на НО я біла ворона? ;)

Ратше сіра чим біла=))) жартую звісно що))

Зображення користувача Дзвінка Сопілкарка.
0
Ще не підтримано

Як завжди Голівуд повністю зіпсував ідеї закладені в книжці.http://www.youtube.com/watch?v=0CXJrWBzvvE
Може хтось вже читав книжку? Підкажіть, де її можна скачати.

Зображення користувача Альберт Саїн.
0
Ще не підтримано

В такому разі виходить що Відречені це насправді Альтруїсти, Безтрашні - Лихі. що вже багато чого про них пояснює, Правдолюби то є Щирі, а Дружелюби є Товарищами.
Ну а так в усьому решту, воно й не дивно чого фільм так перекроїв ту книгу. адже режисерам насправді не так то і легко все в деталях при явно аби як скороченому варіанті зізняти бодай будь який фільм по будь якій книзі.

А тепер дещо для себе любимого. щодо ляпаса стосовно того фільма.. Ото там кажуть, що діти роблять вибір у 16 років. Ну і я такий дивлюся дівчинка в 16 років, на вигляд досить нічого так.. Потім дивлюся далі фільм і не розумію, чи то їх на протязі одного року навчають. а чи то вже декілька років, так як та симпатяга явно на малу не змахує, внаслідок чого я вже почав роздумувати над тим а чи то я педофіл О_о а чи то актори такі вже нині у молодому віці аж занадто є привабливими як на постарших чим 16 років. А тут нате вам. слава богу, їй таки виявиляється в дійсності зараз десь так приблизно 23 роки є=)
Но але знову ж таки я, то як я, а як герой 4 будучи як я гадаю явно вже десь під 30-ти років таки має сексуальний потяг до 16-ти річної героїні... О_о Тим не менш не важливо) просто зачіпило трішки=))

Зображення користувача Арсен Дубовик.
0
Ще не підтримано

1) Лихость (моск.) - Хвацькість, відважність, зухвалість (укр.)
2) Оце копанули!!! ;)

Цитата:
...режисерам насправді не так то і легко все в деталях при явно аби як скороченому варіанті зізняти бодай будь який фільм по будь якій книзі...

Справді так!
А уявіть но, як би був знятий фільм Василя Шкляра "Залишенець. Чорний Ворон" (1, 2, 3).... О-о, як Ви сказали б...

"Є десь, у якійсь далекій землі, таке дерево, що шумить верховіттям у самому небі, і Бог сходить ним на землю вночі..." (М. В. Гоголь)

Зображення користувача Арсен Дубовик.
0
Ще не підтримано

Ось знайшов на Ваш запит наступне Вероніка Рот Трилогія:
«Обрана» («Divergent») — 2011 | «Буремна» або "Повстанка" («Insurgent») — 2012 | «Віддана» («Allegiant») — 2013
За наведеними посиланнями можна скачати книги у форматі fb2 та інших.
Або ж тут і інші книги серії - ТИЦЬ.
Нажаль, лише московською.... :(

"Є десь, у якійсь далекій землі, таке дерево, що шумить верховіттям у самому небі, і Бог сходить ним на землю вночі..." (М. В. Гоголь)

Зображення користувача Арсен Дубовик.
0
Ще не підтримано

Після прочитання книг - "стає все на свої місця".
І стіна та, огороджує Експеримент(!) в якому й були задіяні нічого не відаючі члени поділеного суспільства (крім дуже малого кола посвячених, у тому числі матері головної героїні).
Кому цікаво розібратися в переплетеннях відносин "каст" рекомендую таки прочитати книги. Не пошкодуєте! Цікаво. ))

"Є десь, у якійсь далекій землі, таке дерево, що шумить верховіттям у самому небі, і Бог сходить ним на землю вночі..." (М. В. Гоголь)