Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 116
  • Переглядів: 126

Допомога США Україні: Білий дім працює над новою стратегією – The Washington Post

Категорія:

Спецтема:

Адміністрація президента США Джо Байдена працює над довгостроковою стратегією підтримки України, яка зменшить акцент на деокупації територій й зосередиться на допомозі відбивати нові російські наступи, одночасно рухаючись до довгострокової мети – а це зміцнення Збройних сил та економіки України.

24012702.jpg

Зустріч в Овальному кабінеті Білого дому 12 грудня. Фото: Bill O'Leary/The Washington Post

Новий план є різкою зміною порівняно з минулим роком, коли США та їхні союзники спрямували до Києва тренерів і сучасну техніку в надії, що це допоможе швидко відтіснити російські війська, які окупували східну і південну Україну. Ці зусилля наштовхнулися, в основному, на добре укріплені російські мінні поля і траншеї на передовій, йдеться у публікації The Washington Post.

"Цілком очевидно, що їм буде важко здійснити такий же масштабний наступ на всіх фронтах, який вони намагалися здійснити минулого року", – сказав високопоставлений представник адміністрації.

Ідея зараз полягає в тому, щоб утримувати позиції України на полі бою, але "вивести їх на іншу траєкторію, аби бути набагато сильнішими до кінця 2024 року ... і вивести їх на більш стійкий шлях", – сказав високопоставлений чиновник, один з кількох, хто описав внутрішню політику на умовах анонімності.

Наразі ідея полягає в тому, щоб Україна утримувала свої позиції на полі бої, але стала набагато сильнішою до кінця 2024 року.

Плани США є частиною багатосторонніх зусиль майже трьох десятків країн, які підтримують Україну, обіцяючи їй довгострокову безпекову та економічну підтримку – як з огляду на необхідність, враховуючи "невтішні результати торішнього контрнаступу і переконання, що аналогічні зусилля цього року, ймовірно, принесуть такий самий результат, так і як демонстрація непохитної рішучості російському президенту Владіміру Путіну".

Кожна сторона готує документ, в якому викладені її конкретні зобов'язання на період до десяти років у майбутньому. Минулого тижня Британія оприлюднила свою 10-річну угоду з Україною, підписану прем'єр-міністром Ріші Сунаком і президентом України Володимиром Зеленським у Києві. Вона передбачає внесок у "морську безпеку, повітряний простір, протиповітряну оборону, артилерію і бронетехніку", а також фіскальну підтримку і доступ до її фінансового сектору. Очікується, що наступною буде Франція, президент якої Еммануель Макрон здійснить візит до України.

Але успіх стратегії майже повністю залежить від Сполучених Штатів, які на сьогодні є найбільшим донором України у вигляді грошей та обладнання, а також координатором багатосторонніх зусиль. Цієї весни адміністрація сподівається оприлюднити свої власні 10-річні зобов'язання, які зараз складаються Державним департаментом з благословення Білого дому – за умови, що запит президента Байдена на додаткове фінансування України в розмірі 61 мільярд доларів буде схвалений непохитним Конгресом.

"Безумовно, лідерство та участь США в довгостроковій перспективі, а також на цьому дуже важливому етапі, має першорядне значення, – сказав високопоставлений європейський чиновник. – Необхідно продовжувати надавати допомогу... не тільки на фронті, але і як демонстрацію рішучості Заходу ... щоб дати [Путіну] зрозуміти, що він не переможе".

"Ми б не вижили без підтримки США, це реальний факт", – сказав Зеленський в телевізійному інтерв'ю минулого тижня.

За словами американських офіційних осіб, американський документ гарантуватиме підтримку короткострокових військових операцій, а також розбудову майбутніх Українських збройних сил, здатних стримувати російську агресію. Він міститиме конкретні обіцянки та програми, які допоможуть захистити, відновити та розширити промислову та експортну базу України, а також сприятимуть проведенню політичних реформ, необхідних для повної інтеграції в західні інституції.

Другий високопосадовець адміністрації підкреслив, що стратегія не означає, що українці просто побудують власні оборонні окопи "і відсиджуватимуться за ними" цілий рік.

"Все ще буде обмін територіями" в невеликих містах і селах з мінімальною стратегічною цінністю, "запуски ракет і безпілотників" з обох сторін, а також російські "атаки на цивільну інфраструктуру", – сказав цей чиновник.

Замість масованих артилерійських дуелей, які домінували у другій половині 2022 і більшій частині 2023 року, Захід сподівається, що у 2024 році Україна не втратить більше території, ніж одна п'ята частина країни, яка зараз окупована Росією.

Крім того, західні уряди хочуть, щоб Київ зосередився на тактиці, в якій його війська останнім часом досягли більшого успіху – обстріли на великі відстані, зокрема, французькими крилатими ракетами, які обіцяють доставити протягом наступних кількох місяців; стримування Чорноморського флоту Росії для захисту морського транзиту з українських портів і сковування російських сил у Криму за допомогою ракетних ударів і диверсійних спецоперацій.

Зеленський наполягає на тому, що Україна залишається в наступі. Плани на 2024 рік – це "не лише оборона", сказав він у нещодавньому відеозверненні. "Ми хочемо, щоб ініціатива залишалася за нашою країною, а не за ворогом".

Але американські політики, які нещодавно зустрічалися з ним наодинці, кажуть, що Зеленський має сумніви щодо того, наскільки амбітними будуть його плани в наступному році без ясності щодо американської допомоги.

Автори статті пишуть, що уздовж лінії фронту українські військові розпочали відповідну підготовку, прагнучи повторити російську багатошарову оборону з окопів і мінних полів на південному сході Запорізької області, яка перешкоджала торішньому контрнаступу.

"Звичайні солдати не дуже цікавляться [українською] політикою і зовнішньою політикою, – сказав український командир на сході Донецької області, який не мав дозволу говорити публічно. – Але коли ви самі відчуваєте, що цього недостатньо, як зараз з боєприпасами, мінометами, снарядами, це відразу викликає занепокоєння. Ви можете воювати, але ви повинні мати, чим воювати".

Американські політики кажуть, що вони очікують, що війна врешті-решт закінчиться шляхом переговорів, йдеться у статті.

Довгострокова стратегія трансформації України в майбутньому бере свій початок у декларації підтримки G-7, в якій західні лідери пообіцяли створити "стійкі" збройні сили, сумісні із Заходом, а також зміцнити "економічну стабільність і стійкість" України.

Попри це, така політика містить ризики, в тому числі політичні, якщо українці почнуть звинувачувати свій уряд у стагнації на фронті. Так само і в західних столицях чиновники добре розуміють, що терпіння їхніх громадян щодо фінансування війни в Україні не є безмежним.

У процесі планування Вашингтон, схоже, також готує аргумент, що, навіть якщо Україна не збирається повертати всю свою територію в найближчій перспективі, вона потребує значної постійної допомоги, щоб мати змогу захистити себе і стати невіддільною частиною Заходу.

"Ми бачимо, яким може і повинно бути майбутнє України, незалежно від того, де саме будуть проведені лінії розмежування", – заявив Блінкен на Всесвітньому економічному форумі в Давосі, Швейцарія. "І це майбутнє, в якому вона міцно стоїть на власних двох ногах у військовому, економічному, демократичному плані".

"Срібної кулі" для озброєння України нема

У розмовах із законодавцями представники адміністрації підкреслювали, що лише близько половини із запитуваних 61 мільярда доларів спрямовані на поточні бойові дії.

Американський документ, за словами американських чиновників, які беруть безпосередню участь у плануванні, складається з чотирьох етапів: воювати, будувати, відновлювати та реформувати.

Для фази "боротьба" негайно потрібні "артилерійські боєприпаси, деяка заміна транспортних засобів", втрачених у контрнаступі, "набагато більше безпілотників", – сказав Ерік Чіарамелла, колишній аналітик розвідки ЦРУ, а нині старший науковий співробітник програми "Росія і Євразія" Фонду Карнегі, який консультувався з чиновниками адміністрації. "Багато радіоелектронної боротьби та технологій боротьби з безпілотниками – це те, де росіяни досягли переваги. Їм потрібно більше систем протиповітряної оборони, щоб покрити більше міст".

Він зазначив: "Я думаю, що українці усвідомлюють, що срібної кулі не існує, побачивши танк вартістю в мільйон доларів, знищений міною вартістю в 10 тисяч доларів" під час контрнаступу.

Фаза "розбудови" стратегії зосереджена на зобов'язаннях щодо майбутніх сил безпеки України на суші, морі та в повітрі, щоб українці "могли побачити, що вони отримують від світової спільноти протягом 10-річного періоду, і ... вийти з 2024 року з дорожньою картою для створення збройних сил з високим рівнем стримування", – сказав високопоставлений представник адміністрації. Водночас частина запитуваних додаткових коштів спрямована на розвиток української промислової бази для виробництва озброєнь, яка, разом зі збільшенням виробництва США та союзників, може "принаймні не відставати від російського" виробництва.

План також передбачає додаткову протиповітряну оборону для створення захисних "оболонок" навколо українських міст за межами Києва та Одеси, що дозволить відновити ключові галузі української економіки та експорту, в тому числі металургію та сільське господарство. Минулої осені Байден призначив колишнього міністра торгівлі Пенні Пріцкер посланником США, яка очолить зусилля з відновлення економіки України та мобілізації державних і приватних інвестицій.

Залучення іноземних інвестицій в Україну також потребуватиме додаткових зусиль для подолання корупції, визнають американські чиновники.

Але поки тривають розмови та планування на майбутнє, не всі прихильники України вважають, що це – правильний момент, щоб змістити акцент з надання Україні того, що необхідно для якнайшвидшого і рішучого протистояння росіянам на полі бою в цьому році.

"Яку б стратегію ви не використовували, вам потрібна вся зброя, яку ви можете собі уявити", – заявив колишній генеральний секретар НАТО Андерс Фог Расмуссен під час візиту минулого тижня, щоб переконати республіканських законодавців схвалити фінансування України.

"Ви не можете виграти війну, застосовуючи поетапний підхід, "крок за кроком", – сказав він. – Ви повинні здивувати та ошелешити свого супротивника".

Наші інтереси: 

Готуємося до тимчасового замороження активної фази війни – до літа 2024 року. Воєнна пауза необхідна для проведення в Україні весняних виборів та зміни суспільно-політичного ладу.  

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи