Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

«Чому платники податків інших країн мають вас утримувати»: міністр розповів, які питання є до України у партнерів

Міністр фінансів України Сергій Марченко каже, що американці не розуміють, чому Сполучені Штати мають утримувати наших пенсіонерів, лікарів, учителів. І чиновників! Про чиновників міністр забув сказати. Ні, їх не скорочують під час війни, їм справно виплачують зарплати, які фінансуються західними партнерами. Щомісяця CША і країни Європи платять 6 млрд доларів на їхнє утримання.

23072003.jpg

Сергій Марченко

Україна вже отримала від партнерів 23,6 млрд доларів. Планова цифра 42,4 млрд доларів, розповів в інтерв’ю "Економічній правді" міністр фінансів Сергій Марченко.

Про 6 млрд щомісячних виплат розказав в одному з інтерв'ю на Youtube Борис Пінкус, політик-республіканець, керівник окружного відділення Республіканської партії, Нью-Йорк.

Сергій Марченко каже, що вони звітують за кожен витрачений долар. В Україні діє спеціальний офіс інспекторів США. Вони взаємодіють з аудиторами, які працюють на спільний проєкт USAID та Deloitte.

Також, за його словами, програма МВФ з’явилася тому, що це комфортно країнам, які дають нам допомогу: "Для них МВФ – це експерти та аудитори, які моніторять усі процеси, що у нас відбуваються. Експерти МВФ взаємодіють з усіма: Нацбанк, представники влади, громадянського суспільства. Вони знають усе".

Сергій Марченко також зауважив, що бюджет України наразі «штучний»:

"Наш бюджет зараз штучний. Тому що ситуація, при якій половина вашого бюджету фінансується зовні, вона штучна. Ми прожили так минулий рік, цей рік і проживемо наступний. Але довго так тривати не може. Нам бажано знайти спосіб, як увійти в режим, коли ми самостійно забезпечуємо себе за рахунок податків. І тут мова має йти про розвиток бізнесу, розвиток бізнес-середовища, бізнес-клімату, інвестицій. Це те, що Україна потребує найбільше.

Зараз ситуація така, що ми отримуємо мільярди доларів щомісяця. Ці кошти одразу підвищують наш рівень споживання. Але це споживання генерує шалений імпорт. Ці кошти мінімально йдуть на внутрішній ринок. Тобто, ми отримали кошти від наших партнерів, після чого вони одразу ж пішли у товари й послуги, які ми купили у цих партнерів. У них є робочі місця, вони сплачують податки, у них розвивається бізнес, інтелектуальний потенціал. А ми, на жаль, просто все проїдаємо".

Єдиний ризик – бюджет сектору безпеки й оборони. "Не можу вам сказати, на жаль, скільки непокритих видатків там є. Це – найбільша зона ризику. Не можу сказати, яка може виникнути додаткова потреба щодо видатків у цих секторах", – сказав Марченко.

Марченко сказав, що наших західних партнерів цікавлять усі видатки України. Зокрема ті, які фінансуються з наших податків.

Щодо заморожених російських активів.

Є рішення ООН про те, що будь-які втрати активів мають бути компенсовані. Був створений механізм, яким займається Мінʼюст: реєстр збитків, завданих агресією РФ Україні. У межах його формування був створений компенсаційний фонд, у який мають бути залучені всі вилучені активи Російської Федерації.

Реальність така, що більшість суверенних активів Росії зберігаються на території Європейського Союзу. Вони перебувають у формі цінних паперів. Ці цінні папери приносять прибутки. З цих прибутків сплачуються податки в тих країнах, де ці прибутки генеруються. Прибутки та суверенні активи заморожені.

Марченко каже, що хочуть знайти політичний спосіб вилучення цих активів на відновлення України. Однак до вилучення активів найбільш можливим рішенням є податки на прибутки.

Наші інтереси: 

Стежимо за топ-чиновниками України: що говорять, що роблять, зіставляємо дії та слова.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи