Зображення користувача Андрій Гарас.
Андрій Гарас
  • Відвідувань: 223
  • Переглядів: 251

Чому Олександр Македонський не пішов походом на Захід?

Категорія:

Світ:

Одне із питань, яке може виникнути у кожного, хто ближче починає цікавитися темою життя Олександра Македонського: чому геніальний полководець не пішов походом на Захід? Адже залишати у себе за спиною непідкорені землі у стороні, де сонце ховається за обрієм – як мінімум не обачно.

2.jpg

Олександр Македонський розглядав Рим як периферію тогочасного світу
Олександр Македонський розглядав Рим як периферію тогочасного світу

Не один історик ставив собі це запитання і намагався знайти відповідь на нього. Видання УНІАН зібрало найактуальніші думки на цю тему. Якщо коротко резюмувати матеріал, можна зробити такі висновки:

1. Короткий термін життя і правління не дозволив Олександру реалізувати свої задуми. Є припущення, що після завершення східних завоювань, полководець планував повернути сили своєї армії на захід. Зокрема, такої думки дотримувався історик Квін Курцій Руф, який жив на початку нашої ери.

2. Рим того часу був невеличким містечком, що знаходилося на периферії, великі часи якого були ще попереду. Він не втілював амбіцій геніального воєначальника. На відміну від Перської імперії, яка була по суті центром тогочасного світу – вона приваблювала своїми багатствами, відкритими та прихованими знаннями, масштабами.

Якщо в часи життя Олександра Македонського відомий тоді Захід не викликав зацікавлення полководця, виникає запитання: а якою ж була справжня мета східного походу? Помста за поразки та кривди у греко-перських війнах, які відбулися 150 років тому? Збагачення і жага влади? Чи можливо були інші, більш потаємні причини? Ці питання на певний час ми залишимо без відповідей.

Що варто окремо зазначити, Олександр мав на меті об’єднати також землі навколо Чорного та Каспійського морів. Для реалізації цього задуму було розроблено план, згідно із яким армія під безпосереднім керівництвом Олександра мала рухатися Малою Азією (сучасна Туреччина), а війська полководця Зопіріона – північним берегом Чорного моря. Ключовою ціллю було місто Ольвія (залишки якого знаходяться поблизу сучасного с. Парутине, Миколаївської області України. До речі, дослідник Сергій Піддубний розглядає це місце як легендарну Трою). Саме тут місцеві жителі завдали поразки частині армії воєначальника Олександра, яка увійшла в історію. Ольвія так і не підкорилася військам Зопіріона.

Так могла виглядати Ольвія (Троя?)
Так могла виглядати Ольвія. Фото: Ігор Тітаренко (використано матеріали із сайту "РБК-Україна")

Ось так коротко ми доторкнулися до сторінок життя величної постаті. З великою цікавістю очікую на ваші думки, чому Олександр Македонський не пішов походом на Захід. Можливо, у вас знайдеться своя – оригінальна та цікава версія.

Наші інтереси: 

Знайомитися із життям видатних людей, які змінили історію. Зокрема, шлях яких пов’язаний з Україною. Ставити питання під різними кутами, шукати відповіді, розвиватися.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи