Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

"Це – не благодійність". Що думають у Сенаті США після закритого брифінгу Зеленського про війну

Категорія:

Спецтема:

21 вересня Президент України Володимир Зеленський провів закриту зустріч з американськими сенаторами у Вашингтоні. Основа його промови, за словами американських законодавців, була приблизно такою: якщо гроші на оборону та контрнаступи вичерпаються, зрештою Європа зробить те саме, і Росія переможе.

23092201.jpg

Володимир Зеленський на зустрічі із лідерами Конгресу США

Зеленський заявив, що речник Палати представників Конгресу США республіканець Кевін Маккарті натякнув йому, що додаткова допомога Україні на суму $24 млрд буде підтримана, але зазначив, що йому доведеться подолати "запеклу критику" партійців у законодавчому органі, йдеться у статті Ліга.net.

The Hill пише, що президент України "позитивно відгукнувся" про зустріч з Маккарті, назвав її "хорошою" і зазначив, що вони "розуміють одне одного".

"Він сказав, що вони будуть на нашому боці, – це не просто – але вони підтримають", – передало видання слова Зеленського.

Демократ Марк Ворнер (Вірджинія) заявив, що візит Зеленського "зміцнив і без того переважну згоду в Сенаті про те, що ми повинні продовжувати підтримувати Україну", а "відхід від підтримки зараз підірве такий значний прогрес, дестабілізує НАТО і посилить авторитарних лідерів".

Старший сенатор-демократ від штату Нью-Йорк Чак Шумер написав, що "було честю" вітати Зеленського в Сенаті: "Америка повинна завжди бути поряд з нашими друзями по всьому світу, зокрема з народом України. Я високо оцінюю його лідерство і продовжуватиму працювати, щоб ми продовжували підтримувати Україну".

Його колега від штату Іллінойс, також демократ Дік Дурбін повідомив, що Зеленський "дуже чітко дав зрозуміти: без підтримки США Україна програє війну", а для США дати перемогти Росії та Путіну – "значить, відмовитися від нашого лідерства у світі та поставити під загрозу Польщу і країни Балтії як наступні жертви кровожерної агресії Путіна".

Деббі Стейбноу, демократка від Мічигану, заявила, що була "важлива дискусія" з президентом, і висловила захоплення: "Яка сміливість та натхнення! Америка має продовжувати підтримувати Україну".

Сенатор Джефф Мерклі від Орегона (демократ) написав про "неймовірну мужність українського народу перед варварським і неспровокованим вторгненням Росії" і додав: "Ми повинні продовжувати підтримувати Україну та її боротьбу за демократію".

Демократці Кетрін Кортес-Масто (Невада) "зрозуміло одне: ми маємо притягнути Росію до відповідальності за незаконну та руйнівну війну проти України".

Мічиганський політик Гері Пітерс (демократ) заявив, що для нього "було честю почути виступ президента Зеленського в Сенаті, його сміливість та лідерство надихають. Сполучені Штати повинні продовжувати підтримувати український народ у його боротьбі проти незаконної війни, яку веде Росія".

"Будучи світовим маяком надії та свободи, Америка має рішуче підтримувати хоробрий народ України, який захищає свою країну від російської агресії та бореться за демократію", – написав сенатор Джо Манчин із Західної Віргінії.

Вашингтонська демократка Петті Мюррей переконана: підтримка України "є і має залишатися сильним пріоритетом обох партій, і ми повинні працювати над тим, щоб надавати нашим союзникам більше допомоги для самозахисту", а Кріс Мерфі від Коннектикуту, теж демократ, повідомив, що виступ Зеленського супроводжували "овації стоячи".

Лідер меншості в Сенаті Мітч Макконнелл (Республіканська партія) "був гордий" вітати Зеленського в Капітолії, щоб "особисто почути про статус контрнаступу України". "Американська підтримка України – це не благодійність, це у наших власних прямих інтересах – не в останню чергу тому, що деградація Росії допомагає стримувати Китай", – пояснив він.

Республіканський представник Айови Чак Грасслі зазначив, що Зеленський "сповнений рішучості перемогти більше, ніж будь-коли, оскільки Україна продовжує звільняти території".

Були й інші думки.

Сенатор Майк Браун, Індіана, республіканець, пише: "Американський народ заслуговує знати, на що пішли його гроші. Як проходить контрнаступ? Українці ближче до перемоги, ніж шість місяців тому? Яка наша стратегія? Що адміністрація визначає як перемогу в Україні?"

Сенатор від Кентуккі Ренд Пол запевняє, що "симпатизує" Україні, але звертається до електорату: "Водночас безвідповідально думати про їхню країну перш ніж думати про свою".

Він заявив, що виступить "проти будь-яких спроб зробити федеральний уряд заручником фінансування України", і виклав пост сенатора Канзасу Роджера Маршала:

Джош Хоулі від Міссурі, республіканець, пише, що "вони хочуть, щоб ми вічно виписували чеки Україні. Це смішно. Який фінал? У них його нема. Це нездатність інвестувати в Сполучені Штати".

Огайський республіканець Джей Ді Венс послухав Зеленського і написав у соцмережах, що йому "стало зрозуміло, що Америку просять фінансувати безстроковий конфлікт з використанням необмежених ресурсів. Досить. На ці та майбутні прохання ми з колегами відповідаємо: НІ. Байден намагається втягнути нас у безстрокову війну. Настав час республіканцям об'єднатися і сказати "ні".

Сенатор США від штату Канзас Роджер Маршалл, республіканець, пише, що не підтримає "і цента для України", і "не розуміє навіть, як цей орган може надсилати ще хоч один чек Зеленському". За його словами, американців "сліпо змусили віддати Україні" гроші, які "невідомо, на що пішли", а Європа та інші лідери "відсутні".

Республіканець від Оклахоми Джеймс Ланкфорд заявив, що "війна в Україні не може бути "вічною" війною, але Сполучені Штати Америки не можуть ігнорувати те, що Путін робить з їхніми сусідами".

Старший сенатор від Південної Кароліни Ліндсі Грем написав, що ті, хто закликає до припинення допомоги США Україні, "просто готують ґрунт для ще більших воєн у майбутньому, що призведе до великих майбутніх витрат і ще більших людських жертв у Європі та, можливо, одного разу на Тайвані".

"Припинення допомоги Україні лише посилить наші проблеми й матиме серйозніші наслідки для нашої національної безпеки, ніж катастрофа в Афганістані", – додав він.

Питання "вже не в тому, чи ми допомагаємо Україні, а в тому, як ми за це платимо", пише Синтія Ламміс від Вайомінгу, Республіканська партія. На її думку, США "занурилися в борги, а реформ не передбачається".

За словами присутніх, Зеленський сказав у Сенаті: "Ви віддаєте гроші, а ми віддаємо життя".

22 вересня 2023 року президент США Байден оголосив: танки Abrams будуть у ЗСУ наступного тижня, їдуть також нові системи ППО та "касети".

Наші інтереси: 

Маємо розуміти, що думають конгресмени США і до чого готуватися Україні.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Стаття тенденційна. Вона написана так, наче республіканці проти України, а демократи – за. Насправді республіканці підготували законопроект про ленд-ліз ще перед початком війни, і вони критикують Байдена за слабку підтримку України, а також розкрадання допомоги, призначеної для України, тому вимагають більше контролю.

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Коментарі

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Стаття тенденційна. Вона написана так, наче республіканці проти України, а демократи – за. Насправді республіканці підготували законопроект про ленд-ліз ще перед початком війни, і вони критикують Байдена за слабку підтримку України, а також розкрадання допомоги, призначеної для України, тому вимагають більше контролю.

Все, що робиться з власної волі, – добро!