Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 4
  • Переглядів: 4

Британія входить в Україну, випереджаючи США, – інтерв'ю з Грантом Шаппсом, міністром оборони Великої Британії

Категорія:

Спецтема:

Велика Британія посилить навчання українських військових, ВМС допоможуть захистити зернові судна від російського піратства, а британські оборонні фірми відкриватимуть заводи в Україні.

231002grantsheps.jpg

Grant Shapps. Фото: Paul Grover for The Telegraph
Grant Shapps. Фото: Paul Grover for The Telegraph

Про це йдеться у статті Едварда Мелніка (Edward Malnick) "Грант Шаппс збільшить підтримку для Володимира Зеленського" на The Telegraph.

Новий міністр оборони Великої Британії повідомив, що Велика Британія посилить свою програму підготовки українських солдатів відповідно до планів, які обговорюються з військовим керівництвом.

В інтерв'ю The Telegraph Грант Шаппс сказав, що він провів переговори з керівництвом армії про перенесення "більшої кількості тренувань і виробництва" військової техніки в Україну. Він також закликав, щоб більше британських оборонних компаній відкривали заводи в Україні.

Після візиту до Києва минулого тижня пан Шаппс також повідомив, що обговорив з Володимиром Зеленським, президентом України, можливість участі британських ВМС у захисті комерційних суден від російських атак у Чорному морі.

Обидва кроки ознаменували б значну активізацію участі Великої Британії в захисті України від Росії.

Пан Шаппс також:

  • Запропонував Британії підтвердити обіцянку Ліз Трасс збільшити витрати на оборону до 3% ВВП, оскільки, за його словами, він розглядає поточну мету уряду у 2,5% як "проміжний етап";
  • Заявив, що Британія шукає способи допомогти Україні "підготуватися" до членства в НАТО;
  • Виключити "квоти" на різноманіття в армії;
  • Наполягав на тому, що мігранти, які оселяються у Великій Британії, повинні вивчати англійську мову і "бути продуктивною частиною суспільства", коли він підтримав Суеллу Браверман у суперечці з приводу коментарів міністра внутрішніх справ щодо мультикультуралізму;
  • Сказав, що було б "дуже безвідповідально" не переглянути плани щодо залізничної лінії HS2 у світлі витрат на Covid та війну в Україні.

В рамках очолюваної Великою Британією операції "Інтерфлекс" понад 20 тисяч новобранців зі Збройних сил України вже пройшли підготовку у Великій Британії з початку 2022 року, здобуваючи бойові навички на таких базах, як "Солсбері Плейн", яку пан Шаппс відвідав у п'ятницю.

Члени НАТО, включно з Великою Британією, уникають проведення офіційних тренувальних програм в Україні через ризик втягнення особового складу в бойові дії з Росією.

Минулого року Росія завдала удару по базі з іноземними бійцями, випустивши близько 30 ракет. (Йдеться про атаку на Яворівський військовий полігон у Львівській області 13 березня 2022 року. Тоді, за даними "Дойче Велле", 61 людина загинула та 160 було поранені – прим. моя, О.К.)

Після брифінгу з генералом сером Патріком Сандерсом, начальником Генерального штабу, та іншими високопосадовцями на Солсберійській рівнині, пан Шаппс сказав: "Сьогодні я говорив про те, що в кінцевому підсумку ми можемо наблизити навчання ближче до України і, фактично, в самій Україні також.

"Особливо, на заході країни, я думаю, що зараз є можливість принести більше в Україну, і не лише навчання...", – сказав він і зауважив, що йдеться не лише про навчання, згадуючи, як BAE [британська оборонна компанія] переходить до виробництва в Україні.

"Я дуже хочу бачити, як інші британські компанії роблять свій внесок, роблячи те ж саме. Тому я думаю, що буде зроблено крок до того, щоб проводити більше навчання і виробництва в країні", – сказав Шаппс.

Окремо, запевнивши пана Зеленського в середу, що Велика Британія "продовжуватиме стояти пліч-о-пліч з Україною", пан Шаппс припустив, що Британія готується відігравати більш активну роль, допомагаючи країні захищатися від нападів у Чорному морі, де Росія все частіше атакує вантажні судна, що перевозять зерно.

Пан Шаппс, який замінив Бена Воллеса на посаді міністра оборони в результаті мініперестановок, проведених місяць тому, сказав:

"Ми бачимо, що Росія все частіше атакує кораблі з зерном у Чорному морі. Ми спостерігали за останнім місяцем або близько того, як відбуваються події в Чорному морі, в Криму. Британія є військово-морською державою, тому ми можемо допомогти та можемо порадити, особливо, з огляду на те, що ці води є міжнародними водами. Важливо, щоб ми не допустили ситуації, коли за замовчуванням міжнародне судноплавство не буде дозволено в цих водах. Тому я думаю, що є багато місць, де Британія може допомогти порадою. (Цього тижня я обговорював це з президентом Зеленським та багатьма іншими)".

Надання військово-морської підтримки в Чорному морі та участь Великої Британії може призвести до "ескалації конфлікту", пише автор статті.

Зауваження міністра оборони, схоже, свідчать про зміну підходу уряду до публічного обговорення посилення військової присутності в Україні – крок, який повторила Франція в суботу, коли французькі військові визнали, що їхні літаки здійснюють спостереження над Чорним морем.

Раніше стверджувалося, що до 50 британців були серед західних спецпідрозділів, присутніх в Україні на початку цього року, – питання, яке уряд ніколи не обговорював публічно.

Під час нетривалої передвиборчої кампанії минулого літа пан Шаппс заявив, що Велика Британія повинна збільшити витрати на оборону до 3% ВВП з нинішнього рівня, що становить трохи більше ніж 2%.

Більш високий відсоток був прийнятий пані Трасс, але потім від нього відмовились на користь 2,5%, коли Джеремі Хант став канцлером в жовтні 2022 року.

Відповідаючи на запитання, чи хоче він все ще досягти тривідсоткового показника, пан Шаппс сказав: "Я думаю, що важливо, щоб ми розуміли, що свобода не буває безплатною. За неї потрібно платити, і вона також забезпечує наше процвітання".

Наші інтереси: 

Велика Британія беззастережно підтримує Україну. Україні варто було б орієнтуватися на Велику Британію і думати над союзом саме з Великою Британією, Польщею та країнами Балтії, а не рватися до ЄС, яким фактично керує Німеччина (і яка може у будь-який момент змінити свою політику щодо України).

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Іван Андрійович.
0
Ще не підтримано

Це не правдива інформація.
Тому що цю іншу спростував Ріші Сунак.
Який сказав , що можливо, в майбутньому, і це будуть інструктора.

Коментарі

Зображення користувача Іван Андрійович.
0
Ще не підтримано

Це не правдива інформація.
Тому що цю іншу спростував Ріші Сунак.
Який сказав , що можливо, в майбутньому, і це будуть інструктора.

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Шаппс висловився по-воєнному – відверто і прямолінійно. Занадто відверто, тому Сунак пом'якшив, мовляв, це ще не сьогодні. Що насправді – побачимо протягом півроку. Британія зацікавлена скористатися паузою з боку США і зайняти в Україні вигідні позиції в деяких сферах. Розрахунок на те, що коли сюди прийдуть американці, місце буде зайняте. Не забувай, що на початку війни саме Британія надала Україні потужну підтримку. США в цей час спостерігали і звільняли простір для Росії. 

Іван Андрійович wrote: Це не правдива інформація. Тому що цю іншу спростував Ріші Сунак. Який сказав , що можливо, в майбутньому, і це будуть інструктора.

 

Все, що робиться з власної волі, – добро!