Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 43
  • Переглядів: 49

Білий дім оголосив про допомогу в $300 млн: будуть ATACMS і 155 мм боєприпаси

Категорія:

Спецтема:

До пакета військової допомоги Україні увійшли далекобійні ракети ATACMS дальністю до 160 км та 155 мм боєприпаси. Вартість пакета становить 300 мільйонів доларів. Його профінансують з 4 мільярдів доларів бюджету Пентагону, який дозволяє передавати Україні зброю, але без гарантій її заміщення в майбутньому.

24031401.jpg

Фото: eadaily

США надішлють Україні вкрай необхідне військове обладнання на суму до 300 мільйонів доларів, що стане першим траншем допомоги, який буде відправлений до зруйнованої війною країни за більш ніж два місяці, оголосив Білий дім 12 березня, пише Каталін Дорнбос (Caitlin Doornbos) у своїй статті "США надсилають Україні $300 млн військової допомоги першим пакетом з грудня" на сайті New York Post.

Як повідомили журналістам у Пентагоні високопоставлені представники оборонного відомства США, це будуть зенітні ракети, боєприпаси, артилерійські снаряди та "деякі протитанкові системи" з американських запасів, які відправлять до Києва на тлі глухого кута в питанні продовження надання допомоги.

Хоча президент Байден все ще має повноваження Конгресу направити ще $4,4 млрд військової допомоги з американських запасів, Конгрес не затвердив кошти на заміну будь-якого озброєння без ухвалення законопроекту про додаткові витрати на суму $95 млрд, який включає близько $60 млрд для України і який застряг у Палаті представників.

За словами посадовців, 300 мільйонів доларів надійшли від економії, яку Пентагон зміг знайти у своєму бюджеті на допомогу Україні, в тому числі завдяки низці вигідних угод, укладених з підрядниками у формі оптових замовлень.

"Коли ми відправили Україні зброю минулого року, ми уклали контракти на поповнення запасів зброї в США [і] заклали в бюджет повну суму виділених коштів на ці контракти", – заявив радник з питань національної безпеки Джейк Салліван журналістам у Білому домі 12 березня. – "Виявляється, ми добре провели переговори, і ці контракти були укладені в рамках бюджету, тож ми маємо скромну суму фінансування".

"У цьому випадку ми не копаємо яму глибше – ми залишаємося в балансі, розуміючи, що Україна зараз перебуває в дуже скрутному становищі", – сказав один з представників оборонного відомства. – "Це не зовсім легке рішення, але ми маємо ситуацію, коли нам не вистачає фінансування, а їм не вистачає боєприпасів".

Українські військові були змушені економити ресурси після більш ніж двох місяців без додаткової допомоги з боку США. Сили оборони України були змушені скоротити кількість артилерійських ударів, економлячи ті дорогоцінні боєприпаси, що залишилися, щоб отримати найбільший ефект – в буквальному сенсі цього слова.

Командир одного з українських артилерійських підрозділів розповів, що його війська були змушені ігнорувати невеликі групи російських солдатів, щоб завдавати ударів по великих скупченнях ворога.

"Артилерія вирішує основні проблеми – вона може прикривати нашу піхоту на полі бою, тому що вона дуже точна, і ми можемо знищувати ворожу піхоту і деякі транспортні засоби, такі як танки", – сказав командир. – "Це рятує життя наших солдатів".

Салліван попередив, що "ми вже бачимо наслідки на полі бою" від вимушеного обмеження боєприпасів в Україні.

"Коли російські війська наступають і їхні гармати стріляють, Україна не має достатньо боєприпасів, щоб стріляти у відповідь", – сказав він.

Салліван додав, що оголошеного пакета допомоги буде достатньо лише для підтримки українських сил "можливо, навіть на пару тижнів".

"Світ спостерігає, годинник цокає, а ми повинні бачити дії якомога швидше, навіть якщо ми робимо все, що в наших силах, щоб дати Україні те, що їй потрібно, – сказав він. – Палата представників має ухвалити цей законопроект якнайшвидше, щоб дозволити нам продовжити потік життєво важливої допомоги Україні у сфері безпеки, поповнити запаси боєприпасів Американської армії, інвестувати в нашу промислову базу та підтримати робочі місця в 40 штатах США".

Зменшення поставок артилерії в Україну було частиною розрахунку при формуванні нового пакету допомоги без додаткового фінансування, заявили представники оборонного відомства, застерігаючи, що така фінансова гімнастика навряд чи буде можлива знову.

"Була необхідність діяти, і у нас була можливість допомогти міністру [оборони Ллойду Остіну] і президенту, щоб принаймні покрити вартість цього одного пакету, – сказав один з урядовців. – Але це лише один пакет. Це не фонтан грошей, який буде підтримувати нас".

Наші інтереси: 

Білий дім затягує війну до осені згідно з план-графіком стратегічної комунікаційної кампанії «Байден-24».

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи