Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 82
  • Переглядів: 86

Банки Гонконгу перестали приймати платежі з Росії слідом за китайськими та турецькими

Категорія:

Світ:

Поки влада держави-агресора повторює мантру про те, що вони не бояться санкцій, компанії, які займаються зовнішньою торгівлею, стикаються з новими проблемами. Чергова проблема підкралася з Гонконгу.

240303-port.jpg

Гонконг. Фото – Modlem (CC BY-SA 3.0)
Гонконг. Фото – Modlem (CC BY-SA 3.0)

Це – популярне місце закупівлі товарів для паралельного імпорту, але російські імпортери до кінця лютого практично втратили можливість прямо переказувати туди платежі, пише The Moscow Times.

Поставляти продукцію через Гонконг зручно: не потрібно вкотре розмитнювати. Це був зручний пункт для закупівель товарів, які не продавали до Росії через санкції або просто відмову західних компаній вести з нею справи, а також для платежів тим, хто не приймав гроші з Росії.

Тому сотні російських бізнесменів зареєстрували компанії у Гонконгу як для посередницьких послуг, так і для власних зовнішньоторговельних операцій. Зараз не виходить ні прямо поповнювати їхні рахунки, ні розплачуватися з іншими компаніями в Гонконгу, визнають підприємці, які розмовляли з The Moscow Times.

"Все наше життя – суцільний схематоз, який стає дедалі шаленішим", – резюмує власник російської торгової компанії, яка після початку війни, яка навесні 2022 р. відкрила афілійовану фірму в Гонконгу.

У 2022 році гонконзькі банки запросто брали оплату навіть рублях, наприклад, за айфони та іншої продукції Apple, яка офіційно в Росію не поставляється. Проблем із реалізацією рублів в одному з найбільших фінансових центрів світу не було. Тоді їх розкуповували компанії з материкового Китаю, які купували у Росії, наприклад, сировину та продукти харчування. Але тиск з боку США та ЄС на тих, хто допомагає Росії з постачанням, насамперед загроза вторинних санкцій США, змусила гонконзькі банки заморозити операції з Росією.

Тепер вони не приймають платежів навіть у юанях від банків, що не потрапили під санкції, і за вільні від заборон товари, скаржаться російські бізнесмени. Окремі платежі відбуваються, але це абсолютна лотерея і, схоже, недогляд гонконзького банку, каже один з імпортерів. "З надійних варіантів залишилися лише платіжні агенти, які працюють через треті країни", каже інша підприємниця.

Це означає додаткові витрати, які будуть переведені у ціну товару. Комісія платіжних агентів, а значить, і подорожчання поставки, залежить від продукції, що закуповується, пояснює співробітник митного брокера. За одяг рівня мас-маркету можуть взяти 4%, а за електроніку комісія може сягати 20%. Адже техніку ще й везти доведеться через треті країни. При цьому платіж іде від 3 до 10 днів, що влаштовує далеко не всіх постачальників.

З початку року російські компанії мають проблеми з розрахунками в банках «дружніх» країн. Першими блокувати платежі почали кредитні організації Туреччини, через що спочатку виявилися паралізовані поставки турецьких товарів до РФ, а до лютого, за даними Reuters, «встали» розрахунки за нафту, що продається в Туреччину.

Слідом закривати рахунки російськими компаніями стали банки Об'єднаних Арабських Еміратів, де під ударом опинилася зокрема «Роснефть», якій відмовили в обслуговуванні в дирхамах.

Крім того, від розрахунків з підсанкційними банками Росії відмовилися три найбільші кредитні організації Китаю – Industrial and Commercial Bank of China (ICBC), China Construction Bank (CCB) і Bank of China. Терміни розрахунків із КНР зросли до 7−10 днів, а в деяких випадках затримки сягають 40 днів, скаржилися в Асоціації експортерів та імпортерів.

Наші інтереси: 

Санкції почали потроху грати проти Росії, зокрема, через те, що 22 грудня 2023 року Байден ввів санкції проти банків, які допомагають Росії купувати товари військового призначення. Схоже, що це спрацювало. Шкода, що раніше цього не було зроблено.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи