Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 19
  • Переглядів: 20

Арійська традиція: Іван Сірко і таємниця козацького похорону (+відео)

Категорія:

Навіщо козаки йдуть у напівтемряві лісом, несучи труну, покриту червоною китайкою, багато оздоблену булаву, а ще – свічки, які кидають ненадійне світло і додають цим атмосфери.

23102403.png

Прінтскрін відео

Назва картини Олександра Мурашка – “Похорон кошового”. Хто цей кошовий, якого ховають козаки, чому ця картина така виразна, а про неї не так і багато говорять?

Мурашко відтворив народний ритуал похорону, якого строго дотримувалися запорізькі козаки. На передньому плані – старий козак, який попереду похоронної процесії на шкіряній подушці несе булаву. Іде він повільно, малими кроками, ніби несе величезний тягар. Трохи зліва від нього іде козак, який, можливо, заступить місце покійного. Художник, бажаючи привернути увагу, освітлив його постать. Козак ще молодий, міцної статури, приємної зовнішності. У нього мужнє обличчя, засмагле від вітру і сонця. Здається, він нічого не бачить і не чує, бо важка дума тривожить його душу. На крок позаду несуть труну на дерев’яних ношах. За труною – чорний прапор як символ жалоби та смутку.

Червона китайка та малиновий козацький стяг на картині свідчить про те, що козаки дотримувалися правил касти воїнів. Під червоною китайкою ховали виключно козаків, а до козаків – їхніх безпосередніх пращурів дружинників Русі. Це – загальноєвропейська військова традиція.

Нагадаємо, у статті Українці: скіфи, сармати, руси ми згадували про те, що при похованні арійські народи часто вживали охру. Найбільше цей звичай застосовувався племенами катакомбної культури (III—II тис. до н. е.). В арійській традиції червоний колір розглядався як колір смерті та відродження. Індоєвропейські народи Індії, Пакистану й Афганістану й досі використовують його в ритуальних цілях. Вживання червоного кольору при похованні збереглося в українців надзвичайно довго, проявившись, зокрема, у відомій «червоній китайці» під час поховань козаків.

Наші інтереси: 

Пам'ятаємо історію та традиції наших пращурів.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи