Зображення користувача Роман Соломонюк.
Роман Соломонюк
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

ЩО ОЗНАЧАЄ ВИПРОБУВАННЯ КИТАЄМ ГІПЕРЗВУКОВОЇ РАКЕТИ

Бажання Китаю перейти до прямого воєнного протистояння з британо-американським блоком може позитивно вплинути на процес формування світу національних держав

Автори: Петро Жук, Назар Мазур, Роман Соломонюк, Центр з інформаційних проблем територій

З активним обговоренням протистояння між вакцинаторами та антивакцинаторами, ослабилася увага до міжнародних подій. Основною подією минулого тижня можна вважати успішне випробування нової китайської гіперзвукової ракети, що відкриває для Китаю нові технологічні можливості для воєнних дій у повітряному просторі та космосі. Ракета малопомітна для засобів протиповітряної оборони країн, через які вона пролітала, обійшла Землю і впала близько заданої цілі.

Подія знаменує початок активної геополітичної діяльності Китаю не лише в економічній, соціальній і політичній, але й у військовій сфері.

Хоча офіційна китайська влада не може заявити про військове призначення випробування ракети, оскільки це було б порушенням міжнародних правових норм, проте поширення інформації про це спрямовано на демонстрацію великої військової потужності Китаю. Раніше китайський вплив військовими засобами реалізовувався через його сателітів: Росію, Іран, Північну Корею. Зараз китайська влада вирішила безпосередньо показати себе основною силою в потенційному військовому протистояння з країнами Заходу.

Отже випробування китайської ракети є віховою подією в процесі протистояння між британо-американським і китайсько-російськими блоками.

Інший процес, безпосередній стосунок до якого має випробування — процес формування світу національних держав. Адже першою метою військової активності Китаю є захоплення Тайваню, який понад 70 років є фактично незалежною державою під охороною США, а формально вважає себе законним правонаступником гомінданівського Китаю, захопленого комуністами.

80 % населення Тайваню за національністю вважають себе тайванцями, які цілком відрізняються від населення материкового Китаю. Із загостренням протистояння між Китаєм і Тайванем постає питання переходу його статусу від правонаступника Китайської держави, до незалежної національної держави тайванського народу.

Хоча захоплення Тайваню Китай збирається проводити методами гібридної війни, тобто без прямого військового вторгнення, але демонстрація військової потужності Китаю є застереженням для США та Великої Британії, щоб вони відмовилися від військового захисту незалежності Тайваню.

Недавнє створення військового блоку Великої Британії, США та Австралії, що має виразне антикитайське спрямування, показує, що країни цього блоку не збираються віддавати Тайвань Китаєві.

Демонстрація великої військової потужності Китаю мала б змусити ті країни мала б стимулювати пацифістичну громадськість цих країн до змушення своїх влад відмовитися від військового втручання на захист Тайваню.

Ще більше ця демонстрація мала б змусити центрально-європейські країни співпрацювати з Китаєм, ніж боротися з ним. Утвердження цієї позиції в суспільній свідомості західних країн відбувається через потужні ЗМІ, що знаходяться в руках китайців. Особливий вплив демонстрації китайської військової потужності має на населення країн територіально близьких до Китаю країн Східної та Південно-Східної Азії.

Страх перед Китаєм має провокувати внутрішнє загострення у цих країнах і прихід до влади прокитайських сил. Цьому мала б активно сприяти китайська діаспора у цих країнах. Нові дії Китаю мали б посилити активність та ентузіазм китайських союзників. Особливий плив цієї події на Росію. З одного боку провладна частина суспільства повинна радіти від потужності союзника Росії в антиамериканському протистоянні, але з іншого боку — це показує втрату Росією військового лідерства у китайсько-російському блоці, що мало б не надто подобатися шовіністичній частині населення.

Випробування ракети і збільшення військової активності вказує на можливу зміну діяльності Китаю на далекому Сході і нової ролі Китаю, як явного лідера свого блоку у всіх сферах.

Наші інтереси: 

Подія має велике значення і для України. Адже вона впливає на напрям можливої військової експансії Росії. З одного боку Росія змушена підпорядкуватися інтересам своїх китайських союзників, й активізуватися в Азії, як безпосередньо у військовій сфері, з іншого боку — підігріває найбільш агресивні шовіністичні сили Росії до демонстрації власної активності. Але ймовірно перший напрям матиме перевагу. Крім того Україна може зміцнити стосунки зі своїми союзниками. США і Великою Британією через активне сприяння їм у протистоянні з Китаєм. Україна має вагому підставу для погіршення стосунків з Китаєм, який одним з перших визнав результати виборів до російської держдуми, які проводилися і на території окупованого українського Криму. Тому їх визнання є значною недружньою акцією стосовно України. У зв’язку з цим Україна має всі підстави за прикладом Литви підвищити дипломатичний статус зв’язків з Тайванем. При цьому варто звернути увагу на те, що офіційні дипломатичні стосунки з Тайванем мають не лише деякі країни Тихоокеанського регіону і Латинської Америки, але й Ватикан.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Микола Стригунов.
0
Ще не підтримано

Дії нашої влади зараз, свідчать про протилежне - про величезне бажання співпрацювати з Китаєм, та переймати його досвід. Передусім, досвід в контролі людей.

Якщо прагнеш чуда - створюй його!

Коментарі

Зображення користувача Микола Стригунов.
0
Ще не підтримано

Дії нашої влади зараз, свідчать про протилежне - про величезне бажання співпрацювати з Китаєм, та переймати його досвід. Передусім, досвід в контролі людей.

Якщо прагнеш чуда - створюй його!