Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

В чому причина заборони українського гасла "Героям слава!" від УЄФА

Категорія:

8 червня Російський футбольний союз (РФС) поскаржився в УЄФА на гасла "Слава Україні!" – "Героям слава!", нанесений на формі збірної України. Незабаром після цього УЄФА закликав Україну змінити екіпіровку, попри те, що раніше вона була схвалена і не було жодних проблем.

Основною причиною заборони Європейським футбольним союзом гасла "Героям слава!" на формі збірної України є тиск із боку головного спонсора УЄФА – компанії "Газпром". Німецька газета Bild стверджує, що багатомільйонний контракт, який було підписано лише три тижні тому, дозволяє росіянам диктувати свої умови, пише Обозреватель.

УЄФА не захотів розкривати, на скільки мільйонів євро було укладено спонсорську угоду з російським газовим гігантом.

"Контракти не є публічними через угоди про конфіденційність", – сказав представник УЄФА в інтерв'ю Bild. Але інсайдери видання припускають фінансове вливання не менше ніж на 50 мільйонів євро.

Нагадаємо, що 8 червня Російський футбольний союз (РФС) поскаржився в УЄФА на гасла "Слава Україні!" – "Героям слава!", нанесений на формі збірної України. Незабаром після цього УЄФА закликав Україну змінити екіпіровку, попри те, що раніше вона була схвалена і не було жодних проблем.

Глава РФС Олександр Дюков, який є генеральним директором російської нафтової компанії "Газпром нафта" (дочірньої компанії "Газпрому"), у квітні був обраний членом виконкому УЄФА.

Окрім гасел, росіянам не сподобалося те, що Україна зобразила на футболці форми карту з Кримом, який РФ анексувала у 2014 році.

Президент Української асоціації футболу (УАФ) Андрій Павелко написав у Фейсбук: 

"У своєму листі УЄФА підтверджує, що дизайн нашої форми був попередньо погоджений до кожної літери і з гаслом “Героям слава!”. Це гасло вже давно є традиційним привітанням для наших вболівальників на всіх стадіонах і на всіх матчах національної збірної України! Воно футбольне і саме тому було затверджене УЄФА. Кілька днів тому це підтвердив і офіційний коментар європейського футбольного союзу щодо нового дизайну форми нашої збірної".

Пізніше він написав: "Футбол — гра мільйонів, яка об'єднує та надихає. А кожна команда світу має гарантоване право популяризувати офіційні футбольні символи своєї країни. Підсумки перемовин наступні:

1. На мільйонних тиражах вже виготовленої форми національної збірної України зберігаються гасла: "Слава Україні" та "Героям Слава!", зображення карти України з її неподільними кордонами — з Кримом, Донецьком, Луганськом і тисячами інших міст. Ніде у світі не буде заборони на вільний продаж футболок з ОФІЦІЙНИМИ футбольними символами нашої держави. В цьому була моя принципова позиція. І мільйони охочих матимуть змогу придбати екіпіровку національної збірної України у презентованому нами дизайні.

2. Ми довели, що "Слава Україні!", "Героям Слава!", великий герб збірної на карті України — офіційні футбольні символи нашої країни. В УЄФА погодилися взяти до відома сьогоднішнє рішення Виконкому УАФ та попросили час на додаткове вивчення цього питання після закінчення Євро-2020.

3. Під час перемовин представники УЄФА неодноразово підтверджували, що погодили гасло «Героям Слава!» на футболках наших гравців ще в грудні минулого року. Але з урахуванням нового рішення від нас вимагали повністю видалити чи замалювати цей напис на футболках усіх гравців, що братимуть участь у чемпіонаті Євро-2020. Натомість доводилось озвучити рішучу позицію, яка звучала в ці дні від дуже багатьох вболівальників, включно до бойкотування Євро-2020. Та нам таки вдалося досягти з УЄФА переможного компромісу!

На період проведення матчів турніру до раніше затвердженого дизайну форми, на внутрішній стороні футболок, буде додано ще один елемент. Це затверджена вранці Виконкомом УАФ велика емблема національних збірних з мапою України, Тризубом та ЩЕ ОДНИМ написом «Слава Україні». Гасло «Героям Слава!» буде розміщене за мапою, у центрі обрисів кордонів єдиної України, і вірю, що воно стане справжнім оберегом для наших хлопців. Такий унікальний дизайн форми матимуть виключно наші гравці на Євро-2020. Сподіваюся, що цей емоційно заряджений національним духом талісман стане для синьо-жовтих запорукою відважної боротьби на полі".

 

Вираз "Слава Україні!" з'явився за часів Української революції 1917-1921 років. Гасло "Слава Україні! – Козакам слава!" використовував загін Чорних запорожців. 

Гасло "Слава Україні! – Героям слава" з'явилося в організації "Легія українських націоналістів" – першій українській націоналістичній організації, що діяла у 1925—1929 роках і стала однією з організацій-засновниць Організації українських націоналістів.

Докладніше: Звідки взялося гасло "Слава Україні" (+аудіо)

Наші інтереси: 

Захищати свої символи та гасла. "Символи правлять світом".

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Андрій Гарас.
0
Ще не підтримано

Чудово!Радію! Нікому, тільки москалям щось не сподобалося. На злодії шапка горить.

Радіймо життю граючи!

Коментарі

Зображення користувача Андрій Гарас.
0
Ще не підтримано

Чудово!Радію! Нікому, тільки москалям щось не сподобалося. На злодії шапка горить.

Радіймо життю граючи!

Зображення користувача Олена Каганець.
0
Ще не підтримано

Кацапи вчора програли бельгійцям з розгромним рахунком!У соцмерережах пишуть, що це наша форма так вплинула :)