Зображення користувача Володимир Щербина.
Володимир Щербина
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Менше отримувати, але працювати з дому? – багато працівників на це згідні

Категорія:

Найближчим часом віддалена робота нікуди не зникне – і багато працівників готові погодитися на  зниження заробітної плати в середньому на 7%, щоб працювати вдома два-три дні на тиждень.

Інститут економіки ім. Бекера Фрідмана Чиказького університету (University of Chicago’s Becker Friedman Institute for Economics) дослідив настрої після пандемії Covid-19 і виявив, що близько 21% робочого часу здійснюється з дому – величезне зростання з 5%, які були до пандемії.

Згідно з результатами, прагнення продовжувати працювати вдома є майже  загальним, незалежно від віку, освіти, статі, рівня доходів та сімейних обставин. Декілька інших опитувань виявили подібні бажання забезпечити гнучкість роботи вдома, і експерти заявляють, що це стає необхідністю на ринку найму. Роботодавці дають зрозуміти, що розуміють бажання працівників – навіть якщо існує розбіжність між уподобаннями працівників та планами роботодавців.

Але, попри те, що багато робітників готові погодитися на зниження заробітної плати за можливість роботи вдома кілька днів на тиждень, експерти кажуть, що це може бути не так просто для бізнесу.

«На практиці, пропонувати зниження заробітної плати і робити це приємним робітникові – це проблема менеджменту» – каже Стівен Девіс (Steven Davis), один з авторів документу, економіст і професор Чиказького університету. І додає, що роботодавці завжди можуть найняти нових працівників з нижчою заробітною платою або зробити меншим підвищення зарплати замість того, щоб робити будь-яке скорочення зарплати.

Нова норма не буде постійною віддаленою роботою на повний робочий день, зазначається в документі, оскільки працівники та роботодавці намагаються знайти рівновагу.

«Робота з дому цілком можлива для половини працівників, і типовий план для цієї половини передбачає два робочі дні на тиждень для роботи з дому», – сказано в документі. – «А з переліку важливих причин, чому треба три або більше днів на тиждень бути на робочому місці, керівники бізнесу часто називають стурбованість з корпоративної культури, мотивації та інновацій на робочому місці».

У дослідженні зібрано та проаналізовано понад 30 000 відповідей американців працездатного віку в рамках щомісячного опитування, що почалося з травня 2020 року, а також неформальних розмов з десятками керівників підприємств. Але увесь документ зводиться до одного пункту – робота з дому стане постійною складовою американської роботи.

«Думаю, що головний висновок – це те, що ми взяли участь у примусовому масовому соціальному експерименті. Ми б ніколи не зробили це добровільно» – відзначив Девіс. І додає, що працівники були здивовані, побачивши наскільки зручною є робота з дому. «Ми вимушені були це зробити через пандемію, і ми узнали багато з того, що працює з дому, а що ні».

Але Девіс наголошує, що робота з дому є більш привабливою – і простішою – для працівників з більш високим рівнем заробітку, які можуть дозволити собі спеціальні офісні приміщення у своїх будинках.

«Але якщо ви живете у квартирі площею 1000 квадратних футів (~93 кв. метри) з трьома людьми, то це складніше», – зауважує Девіс.

Чому робота з дому залишиться?

«Масовий соціальний експеримент» роботи з дому по всій країні підштовхнув компанії до створення процесів та використання технологій, які спростили увесь виробничий процес, що дозволило фірмам поступово вчитися та адаптуватися, щоб забезпечити кращий досвід. У дослідженні зазначається, що це також зменшило кількість можливих захворювань працівників, оскільки заходи соціального дистанціювання змусили велику частину американської робочої сили залишатися вдома.

«Отже, пандемія змела інерційні сили, котрі раніше заважали віддаленій роботі, такі як додаткові витрати на проведення експериментів, упередженість, координація мереж тощо».

У документі підраховано, що пересічний працівник витратив у середньому 15 годин та 561 долар на домашнє обладнання, щоб зробити роботу з дому зручнішою.

Якщо говорити про загальне задоволення, то деякі працівники бажали б повністю перейти на роботу з дому. Згідно з опитуваннями Blind, 64% працівників найбільших американських технологічних компаній погодилися б на постійну роботу з дому при зарплаті від 30 тисяч доларів. Але для роботодавців, які розглядають гібридну модель, слід пам’ятати про деякі приховані витрати. 

Джерело: Andy Medici "A pay cut to work from home? Many employees would take it" – Advance Local, May 21, 2021

Переклав Володимир Щербина

Наші інтереси: 

Відстежуємо провідні макросоціальні тенденції сучасності.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Наступна тенденція – формування органічних груп за межами основної роботи. Йдеться про групи для реалізації своїх захоплень, зокрема у сфері бізнесу, соціальної активності, розваг, саморозвитку.

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Коментарі

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Наступна тенденція – формування органічних груп за межами основної роботи. Йдеться про групи для реалізації своїх захоплень, зокрема у сфері бізнесу, соціальної активності, розваг, саморозвитку.

Все, що робиться з власної волі, – добро!