Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Новий податок на сім'ю. У Верховній Раді задумали велику реформу в податковій сфері

Багатьом українцям обіцяють залишати більше грошей, які йшли на сплату податку, а замість цього скоротять субсидії та соціальну допомогу. В законопроєкті, який зараз розробляється, сплата ПДФО (податок на доходи фізичних осіб) збережеться, але держава за підсумками року буде повертати частину податків тим домогосподарствам, доходи яких (з розрахунку на кожного члена сім'ї) не дотягують до прожиткового мінімуму.

Голова комітету Верховної Ради з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Галина Третьякова запропонувала змінити систему оподаткування. Будуть обкладати податком на доходи фізичних осіб не персонально кожного працюючого українця, а відразу цілу сім'ю або домогосподарство, пише Ділова столиця.

Вона зазначила, що така система діє в багатьох країнах і вельми успішно. 

"Завдання саме в тому, щоб створити систему оподаткування домогосподарств і повернути їм ПДФО, який платить годувальник. Тим самим годувальник зможе забезпечити собівартість проживання людей в домогосподарстві", — пояснила вона.

У результаті реформи, за словами Галини Третьякової, оскільки за рахунок повернення частини податку українці отримуватимуть на руки більше грошей, можна буде скоротити виплати субсидій і різної соціальної допомоги та не ганяти ці гроші по колу. При цьому соціальні служби зможуть зосередитися на допомозі тим, хто цього реально потребує, — багатодітним сім'ям та людям з інвалідністю.

"Ми тримаємо 40% домогосподарств на голці комунальних субсидій, замість того щоб повернути переплачений ПДФО на собівартість утримання кожного члена домогосподарства, не забираючи цей податок через чиновницьку систему та управління соціального захисту населення", — сказала вона.

За словами Галини Третьякової, це стимулюватиме українців не ховати доходи, оскільки вони знатимуть, що їм буде повернута частина сплаченого ПДФО. І ця реформа не буде дорого коштувати державному бюджету.

Підводні камені реформи

Ілля Несходовський, позаштатний консультант комітету Верховної Ради з питань економічного розвитку, вважає ідею оподатковувати не працюючу людину, а відразу ціле домогосподарство, правильною.

Існуюча сьогодні в Україні система призводить до дискримінації, оскільки, наприклад, працюючий українець, в сім'ї якого є діти або інваліди, фактично бере на себе частину функцій держави щодо його утримання, але податків платить стільки ж, скільки і той, хто не змушений ні про кого піклуватися. "Тому забирати податки у таких працюючих неправильно", — сказав він.

Саме через таку дискримінацію в Україні падає народжуваність, адже утримання дітей — це дуже великі витрати.

Економічний експерт Борис Кушнірук також вважає, що ідея Третьякової правильна, однак перш ніж реалізувати її на практиці, потрібно багато зробити.

По-перше, доведеться коректно порахувати реальний розмір прожиткового мінімуму, який однозначно більший, ніж встановлений сьогодні, і орієнтовно становить 5–6 тис. грн на місяць.

По-друге, потрібно буде домогтися поступово підняти добробут до рівня реального прожиткового мінімуму з розрахунку на кожного члена сім'ї. Без цього забезпечити повернення ПДФО з бюджету буде неможливо — просто не буде на це грошей.

Третє, що потрібно зробити: розрахувати відсоток оподаткування таким чином, щоб після сплати податків дохід на кожного члена сім'ї не став нижчим за прожитковий мінімум.

"Але все це не можна зробити, просто прийнявши закон", — сказав він.

Проти такого закону на сьогодні однозначно виступають Міністерство фінансів і місцеві органи влади. Мінфін проти, оскільки вважає, що на подібне повернення ПДФО у державному бюджеті немає коштів. Місцева влада проти, оскільки сьогодні їхні бюджети поповнюються в тому числі за рахунок ПДФО. Ціна питання — сотні мільярдів гривень.

Як це часто буває в Україні, навіть хорошу ідею можна зарубати одним єдиним розчерком пера. Наприклад, залишивши планку доходів, до якої не потрібно платити ПДФО, на рівні стандартного прожиткового мінімуму у дві з невеликим тисячі гривень на людину.

Наші інтереси: 

Стежити за новаціями та змінами податкової системи.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Микола Стригунов.
0
Ще не підтримано

Але все це не можна зробити, просто прийнявши закон - дуже слушне зауваження!

Якщо прагнеш чуда - створюй його!

Коментарі

Зображення користувача Микола Стригунов.
0
Ще не підтримано

Але все це не можна зробити, просто прийнявши закон - дуже слушне зауваження!

Якщо прагнеш чуда - створюй його!