Зображення користувача Володимир Щербина.
Володимир Щербина
  • Відвідувань: 6
  • Переглядів: 6

Програмуємо самі себе на заможність

Наше слово «гроші» є невдалим, бо походить від назви дрібної розмінної монети. Спробуйте замість «гроші» говорити «копійки» - і побачите, як це невдало звучить. Потрібне інше слово.

В одному з інтерв’ю Олег Скрипка поділився цікавим  спостереженням. Коли він жив у Франції, то  звернув увагу на таку закономірність. У французькій мові є два різних слова, які позначають таке поняття, як «гроші» («money», «деньги», «ґелт», «paisa» тощо). Переважна більшість французів у значенні «гроші» використовує слово «les sous» - множина від французького «sou», назва дрібної мідної або бронзової  монети, що дорівнювалася 5 сентімам, або 1/20 франку, поки Франція не перейшла на євро.

А от реально багаті французи, вищий світ, в якості «money» використовують інше слово – «l'argent».

І «les sous», і «l'argent» перекладаються, як «гроші» («money», «деньги» тощо). Але є нюанси.

Історія  «sou» є довгою та складною, але головне те, що останні три століття це була дійсно дрібна розмінна монета. І саме такою вона сприймається в колективній свідомості.

А «l'argent» походить від слова «срібло». Воно теж означає «гроші», але підсвідомо воно читається, як «великі гроші».

Отже, ще раз: пересічні французи кажуть «les sous», багаті французи кажуть «l'argent». І вільно-невільно програмують самі себе на різний масштаб поводження з «money».

А що у нас в Україні? Ви напевно вже подумали про слово «гроші» - множину від назви дрібної розмінної монети. Історія «гроша», як і історія «sou», теж є довгою і складною. І теж останні три століття «гріш» є дрібною розмінною монетою.

Ми навіть не задумуємося, що використовуючи це слово ми підсвідомо програмуємо себе на дрібний масштаб «money». От спробуйте замість «гроші» говорити «копійки» - і ви зрозумієте, як це невдало звучить: «Я заробляю копійки на роботі».

Але ж у нас є й інше українське слово – «кошти». Його етимологія складна, воно походить з латини, а до нашої мови прийшло через німецьку та польську мови. Але головне те, як воно сьогодні сприймається нашою підсвідомістю. Одразу згадуються слова «коштовність», «коштовний», «коштина» (цінність). Коли ми оперуємо словом «кошти», ми нібито збільшуємо масштаб операцій, у порівнянні з тим, якщо оперуємо словом «гроші».

Тож давайте проведемо експеримент. Починаємо вживати слово «кошти» замість «гроші». Ясно річ, що не варто розраховувати на миттєвий результат. А от довгострокові наслідки можуть бути цікавими.

 

Наші інтереси: 

Позитивне мислення.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Ігор Каганець.
5
Середнє: 5 (1 голос)

Шоста раса - це раса нової Золотої ери. Вона уже формується, і ми долучені до цього процесу. Характерні ознаки: відсутність хронічних хвороб, харчування живою їжею, струнке тіло, активне довголіття. З цим пов'язані продуктивний світогляд і правильна соціальна організація.

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Коментарі

Зображення користувача Олена Каганець.
0
Ще не підтримано

Дуже цікаво. Дякую! Спробую.

Зображення користувача Марія Бджілка.
0
Ще не підтримано

Одного дня читала Живе слово, і прочитуючи цифрону 6 задумалася: Яка це 6 раса? Ми це шоста раса, чи ні? А, якщо ні то хто тоді 6 раса? І кого ми згадуємо читаючи цю цифрону?

Хто більш досвідчений в цьому питанні, прокоментуйте будь-ласка.

Зображення користувача Валерій Зміївський.
0
Ще не підтримано

Власне кажучи на наших очах і нашими зусиллями формується ця шоста раса, раса людей з новою парадигмою, тобто новим світоглядом....

Зображення користувача Леонід Українець.
0
Ще не підтримано

Також є думка в американській езотеричній літературі, що шоста раса вже була створення в Америці на початку минулого століття із суміші білої, жовтої, червоної й чорної.

https://t.me/ETEPHET

Зображення користувача Ігор Каганець.
5
Середнє: 5 (1 голос)

Шоста раса - це раса нової Золотої ери. Вона уже формується, і ми долучені до цього процесу. Характерні ознаки: відсутність хронічних хвороб, харчування живою їжею, струнке тіло, активне довголіття. З цим пов'язані продуктивний світогляд і правильна соціальна організація.

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Зображення користувача Микола Стригунов.
0
Ще не підтримано

А, ще - характерна особливіть шостої раси - вільнолюбство та цілковита хоробрість. Відкриття часу - це також і відкриття простору, тобто, керування гравітацією. І, відкриття часу дозволяє створювати вічні двигуни обох родів. Отже, житло людей шостої раси буде дозволяти космічні мандрівки, не виходячи за порог власної хати.

Якщо прагнеш чуда - створюй його!

Зображення користувача Юр Цікавий.
0
Ще не підтримано

Всього має бути в циклі сім рас, кожна складається ще із семи субрас. Приблизно термін кожної субраси - трохи менше 900 тис. років. Ми є п'ята субраса п'ятої раси. Далі має бути шоста субраса п'ятої раси. Також - перша субраса шостої раси. Більше - в Таємній Доктрині О.Блаватської. Але існує багато інших гіпотиз, теорій.

Зображення користувача Микола Погорілець.
0
Ще не підтримано

Стаття має сенс. Дякую.

Зображення користувача Бор Крутивус.
0
Ще не підтримано

Взяв до уваги.

Зображення користувача Володимир Щербина.
0
Ще не підтримано

До речі, коли ми з Олегом Скрипкою обговорювали цю тему, він звернув мою увагу і на такий аспект: обидва наші слова - "гроші" і "кошти" - мають європейське походження. А російське "деньги" - азійське. "Деньги" походить від тюркського "таньга" ("тенге", "танке") - назва срібної монети, що була в обігу в Золотій орді. Це в тему про глибинні, підсвідомі цінності.

Творю, отже існую.

Зображення користувача Сергій Ждан.
0
Ще не підтримано

Після цієї статті я все частіше використовую кошти замість гроші, - дякую Володимире. А ще знайшов слово ресурси, воно вказує на правильне використання коштів для бізнесу, інвестування, проектування тощо.

Все починається з Любові.