Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Безробітних українців будуть безкоштовно навчати інформаційним технологіям

Світ:

Уряд розпочинає експеримент з безкоштовного навчання зареєстрованих безробітних українців інформаційним технологіям. Навчання відбуватиметься для потреб IT-сфери.

Відповідне рішення схвалене на засіданні Кабінету міністрів 20 січня. Експеримент професійного навчання безробітних здійснюватиме Мінекономіки спільно з Міністерством цифрової трансформації та Державним центром зайнятості.

Безробітні зможуть набути кваліфікацію у сфері інформаційних технологій і отримати перспективну роботу. При цьому протягом навчання зберігається виплата допомоги по безробіттю.

Першим містом для проведення експерименту визначено Київ, але при успішному його завершенні планується розширити його й на інші міста України.

Відбір навчальних закладів відбуватиметься за певними критеріями. Зокрема, суб’єкти освітньої діяльності мають бути розташовані в межах Києва, проводити навчання у сфері консультування з питань інформатизації, або комп’ютерного програмування, мати досвід освітньої діяльності не менше 5 років і відповідну матеріально-технічну базу.

Відбір кандидатів для проходження професійного навчання буде здійснюватися на добровільній основі з-поміж осіб, зареєстрованих у Київському міському центрі зайнятості.

Відбір кандидатів на навчання здійснюватиметься у 2 етапи після оприлюднення переліку освітніх програм.

На першому етапі відбору проводиться спеціалізоване комп’ютерне тестування, яке розробляється та затверджується Мінцифри.

Попередні співбесіди з кандидатами, їх спрямування на тестування та надання доступу до тестів проводяться працівниками філій Київського міського центру зайнятості.

У разі успішного проходження кандидатом першого етапу, що підтверджується позитивними результатами та відповідними рекомендаціями тестування, він допускається до другого етапу відбору.

На другому етапі відбору комісією Центру зайнятості вивчаються документи, подані кандидатом на відбір з урахуванням результатів і рекомендацій тестування, та проводиться співбесіда з кандидатом.

Під час проведення співбесіди з кандидатом комісія Центру зайнятості з’ясовує його професійну спрямованість, готовність та мотивацію до навчання та подальшого працевлаштування після завершення навчання у роботодавців.

Для співбесіди кандидат подає такі документи:

- результати та рекомендації тестування;

- довідку про проходження обов’язкового попереднього психіатричного та наркологічного оглядів;

- форму первинної облікової документації № 086/о «Медична довідка (лікарський консультаційний висновок)»;

- мотиваційний лист, складений у довільній формі.

Навчання триватиме не більше 6 місяців. Після його успішного завершення, роботодавець зобов’язаний працевлаштувати безробітного щонайменше на 1 рік із встановленою заробітною платою у розмірі не менше двох мінімальних зарплат.

Наші інтереси: 

Розуміти, що експеримент експериментом, але коли держава кудись лізе, все закінчується провалом. А ще питання: яким коштом будуть навчати безробітних? Чи не буде це джерелом корупції, коли хтось буде вирішувати, кого посилати на навчання, а кого ні, який навчальний заклад брати для цього експерименту, а який ні.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Микола Стригунов.
0
Ще не підтримано

Хіба, це чимось дуже відрізняється, наприклад, від навчання на зварювальника? Просто, економіка України зараз гостро потребує саме програмістів. Як і майже всі економіки в світі. А, навчання безробітних на зварювальників - то, до корнафери була стандартна практика. І, навчання на зварювальників дещо дорожче, ніж навчання на програмістів. Принаймні, таким воно повинно бути.

Якщо прагнеш чуда - створюй його!

Коментарі

Зображення користувача Микола Стригунов.
0
Ще не підтримано

Хіба, це чимось дуже відрізняється, наприклад, від навчання на зварювальника? Просто, економіка України зараз гостро потребує саме програмістів. Як і майже всі економіки в світі. А, навчання безробітних на зварювальників - то, до корнафери була стандартна практика. І, навчання на зварювальників дещо дорожче, ніж навчання на програмістів. Принаймні, таким воно повинно бути.

Якщо прагнеш чуда - створюй його!