Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Збір врожаю унікального сорту ківі стартував на Закарпатті

Цими днями в Ужгороді почали збір врожаю єдиного зареєстрованого в Україні морозостійкого сорту ківі. Автором унікального сорту екзотичної рослини є ужгородець Генріх Стратон, який ще на початку 1990-х років разом зі своїм батьком Валентином зайнявся селекцією ківі.

Ліани ківі знаходяться майже у центрі Ужгорода, на одній з вулиць приватного сектору, передає кореспондент УНН.

"Ідея створення цього сорту з'явилася із появою ківі на прилавках наших магазинів наприкінці 80-х. Рослина викликала цікавість, тому вивчив біологію її походження. Відтак стало зрозуміло, що при певній роботі можливо вивести морозостійкий сорт ківі, який буде рости у нас без усіляких утеплень. Наприкінці 90-х ми вже мали рослину, яка дала перший врожай ківі, довівши свою життєздатність. Наразі сорт є офіційно зареєстрованим, і він єдиний зареєстрований і запатентований в Україні сорт морозостійкого ківі", – розповів селекціонер Генріх Стратон.

Історія появи першого саджанця, що дав плоди в Ужгороді, почалася із величезної кількості плодів ківі, які селекціонери купували у магазинах, на ринках, за кордоном.

"Збирали з них насіння і висаджували. Ми шукали ту насінину, яка б правильно мутувала і в ній би повернулися вихідні дані тієї природньої рослини, з якої почалося ківі, тобто дикої актинідії. У підсумку з тисяч сіянців ми ту росину помітили. Це сталося у 1991-1992 роках. А переконалися ми в успіху нашої роботи, коли інші рослини загинули, а потрібний саджанець вижив. Він вирощувався у природньому середовищі, без утеплень, в морози…, саме тому пристосований до нашого клімату", – зазначив автор сорту.

За оптимальних умов саджанець закарпатського ківі дає врожай на третій рік. Причинами того, що ківі не плодоносить, є відсутність достатнього поливу влітку, посуха на поверхні ґрунту, використання добрив із лужною реакцією.

З 5 соток землі, де ростуть близько 30 рослин, Генріх Стратон щороку має врожай у 1–1,2 тони ягід ківі.

Наші інтереси: 

Українська земля може вродити навіть ківі!

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Дмитро Сало.
0
Ще не підтримано

Гарно

Царство Боже в середині.

Коментарі

Зображення користувача Володимир Світлий.
0
Ще не підтримано

Пора поселятись у селі. Ще й банани у нас ростуть.

Від мрії до слова, від слова до дії, від дії до світлової події.

Зображення користувача Микола Стригунов.
0
Ще не підтримано

Хіба в нас є морозостійки банани?

Якщо прагнеш чуда - створюй його!

Зображення користувача Дмитро Сало.
0
Ще не підтримано

Гарно

Царство Боже в середині.