Зображення користувача Ігор Каганець.
Ігор Каганець
  • Відвідувань: 5
  • Переглядів: 5

Як середньому класу здійснити самоорганізацію і стати провідною силою – Зеновій Свереда

Неси добру звістку, роби добро. Пізнавай красу світу. Твоя мета – навчитися давати, а не брати. Допомагай талановитим, розвивай власні здібності. Тільки так станеш справжнім господарем на землі.

200609sveredazenoviy.jpg

Зеновій Свереда – доктор соціальної економіки
Зеновій Свереда – доктор соціальної економіки

Про це «Народному Оглядачу» розповів Зеновій Свереда, доктор соціальної економіки, експерт зі сталого розвитку та кооперації, екс-доцент Папського Григоріанського Університету в Італії.

Попередня стаття:

– Будучи фахівцем з соціальної економіки, що ви порадите українському середньому класу для самоорганізації та набуття провідної ролі в майбутній українській державі?

Кілька порад. Використовувати історичний досвід успішних українців. У нас їх  багато: Острозькі, Шептицькі, Войнаровські, Богдан Гаврилишин. У них можна знайти багато корисного і надихаючого. Чому? Бо якщо проаналізуєш, в яких умовах працювали вони, коли не було незалежності та свободи, то розумієш ті переваги, що дає незалежна держава.

Інша порада. Це фінансова грамотність, особливо в питаннях обігових щоденних коштів. Потрібно оздоровити своє споживання, купляти те, що реально потрібне. Важливо виховувати чесноту ощадності, яка полягає не в тому, щоб собі в чомусь відмовляти, а в тому, щоб спрямовувати наявні кошти в щось корисне.

Є велика потреба формувати сімейну культуру підприємництва,  засновувати місцеві клуби підприємців, об’єднуватися за інтересами.

Дуже важливим побудувати моделі співпраці між різними інституціями (освіта, екологія, бізнес, релігія, місцева влада, спорт). Крім того, допомагати один одному в реалізації інновацій.

Проти колоніалізму дуже ефективними є сучасні технології та ноу-хау, проте їх потрібно спрямувати для суспільного добра. Не боятися максимально європеїзувати та американізувати українське законодавство. Найкращі інновації приходять з тих країн саме тому, що є можливість співпраці між бізнесом-владою-наукою. У нас «багата знать» їде туди на шопінг, відпочинок, навчання дітей… а нам каже, що західні норми нам не підходять.

Максимально приєднати себе до вільного цивілізованого світу. Тут була б корисна програма утворення спільних підприємств. У нас, після репресій і голодоморів, дуже зруйнована національна еліта, а часу нема. Потрібна ефективна співпраця з Європою, Канадою та США.

І здорові цінності: з них потрібно починати. На основі досвіду успішної діяльності Андрея Шептицького, можемо сформулювати 10 основних засад для розвитку економіки.

1.  Шукай правду, а не прибутку. Справжній добробут є тільки тоді, коли отриманий завдяки твоїй праці, яка принесла користь і щастя іншим. Наслідуй засаду: не інвестиції – бізнес – прибуток, а мудрість – творчість – добробут. Пізнай правду: вона визволить тебе і принесе належний прибуток.

2.  Дотримуйся законів етики та духовності, не роби іншим того, чого не бажаєш собі. Не роби з гроша божка для себе. Гріш – це засіб, а ціллю має бути збереження дару життя, гармонія з іншими, собою та Богом.

3.  Будь свідомий і своїх прав, і своїх обов’язків. Розвивай те, що є прекрасне, а не роби гроша на людських вадах та слабостях. Будь винахідливим та творчим.

4.  Пам’ятай віддавати принаймні 10 відсотків на корисні справи для громади. Тобто люби ближнього як себе самого. Це і є справжній відпочинок і свято: бачити щасливими людей навколо себе. Не використовуй це для самореклами, а відчуй обов’язок перед суспільством, що дає змогу тобі стати заможним.

5.  Поліпшуй довкілля. Первинне значення економіки – це турбота про дім (йокос-номос). Твоя приватна власність не є лише те, що придбав, а й світ навколо тебе, що є тим справжнім домом, в якому живеш: планета, природа, ресурси, територія.

6.  Твоя діяльність має нести людям добробут і життя. Вчасно виплачуй заробітну плату, шануй право інших на гідну винагороду, використовуй чесні схеми, не доробляйся на кволих людях, що не можуть себе захистити.

7.  Зміцнюй сім’ї, турбуйся про спорт та здоровий спосіб життя, дбай про безпеку своїх робітників.

8.  Твори майбутнє своїх дітей, розвивай свої та чужі таланти. Лобіюй лише ті закони, що несуть справедливість і мир.

9.  Поширюй інформацію лише про корисні продукти й діяльність. Зосередься на якості, щоб було радісно продавати і виробляти те, що дійсно потрібно людям. Заощаджуй і не витрачай кошти на надмірну розкіш. Пам’ятай, що інші вклали свою лепту у твій добробут – тому допомагай талановитим.

10.  Неси добру звістку, роби добро. Пізнай красу світу, а не руйнуй її. Твоя мета – навчитися давати, а не брати. Тому не кради те, що не є твоїм, а розвивай таланти та здібності. Тільки так станеш справжнім господарем на землі.

Наші інтереси: 

Організаційне оформлення середнього класу і перетворення його на масовий політичний рух.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Це ніщо інше, як філософія успіху і практичне аріянство.

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Коментарі

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Це ніщо інше, як філософія успіху і практичне аріянство.

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Зображення користувача Сергій Білецький.
0
Ще не підтримано

Усесвіт радіє, радіє Земля, радіє такеє малеє як я!

Зображення користувача Микола Стригунов.
0
Ще не підтримано

Ось ще досить конкретні поради для нас! Хоч вельми бажано більше їх деталізувати. То є прохання до шановного добродія Зеновія:"Будь ласка, створіть цикл статей з цієї дуже важливої теми! Або, краще та, зніміть відео- навчання!"
Дуже дякую! На мою дукмку, ця стаття має бути стратегією для нас. Тобто важливість цієї статті - 5.

Якщо прагнеш чуда - створюй його!