Зображення користувача Ігор Каганець.
Ігор Каганець
  • Відвідувань: 17
  • Переглядів: 18

П’ять рівнів розвитку Гомо сапієнс і три складники його структури – уточнення понять (+аудіо)

Категорія:

Коли Діоген ходив удень з ліхтарем і шукав людину, він знав, що робив:  шукав «гомо дуплекс» – носіїв духовної свідомості. Коли Ніцше писав про надлюдину, він говорив про аріїв – реалізованих людей, шляхетних і сонячних.

apollon-2.jpg

Аполлон Гіперборійський (нагадування про боголюдину)
Аполлон Гіперборійський (нагадування про боголюдину)

Аудіоверсія: П’ять рівнів розвитку Гомо сапієнс і три складники його структури – уточнення понять

Три складники структури

Розвиток визначається структурою. Гомо сапієнс («носій мудрості», або «оселя мудрості») має три складники: тваринний, духовний і божественний.

1. Тваринний складник – психофізичний. Він працює в автоматичному режимі. Це плоть, керована софтом у вигляді рефлексів, інстинктів, вроджених і набутих автоматичних програм. Цей складник є у всіх живих істот – мікробів, рослин, тварин.

2. Духовний складник – це втілена духовна сутність. Він є тільки у сапієнсів. Творчий дух керує автоматичною психофізичною оболонкою. Проявами духу є свідомість (розуміння сенсу), совість (підказки щодо стратегічно правильної поведінки), яснобачення (розпізнавання суті речей), самостійне мислення (наявність власної думки), творчість (породження нового – того, чого ще не було), рефлексія (самоспостереження).  

3. Божественний складник – це божественне ядро духовної сутності. Це внутрішній бог, який є в кожному сапієнсі. Це наше істинне Я.

Три завершені рівні розвитку

1. СІМПЛЕКС. Сапієнс, зосереджений лише на своїй психофізичній основі, називається «гомо сімплекс» (простий), ігрова назва – «гобіт» (обитатель, мешканець, населення). Живе на інстинктах і автоматичних програмах.  

2. АРІЙ. Сапієнс, який ясно усвідомлює себе втіленою духовною сутністю, називається «арій» (божий, шляхетний, від «ар» – бог). Інші назви – «реалізована людина». Ефективно використовує наявні закони і правила життя. Для аріїв властива соціальна спеціалізація, яка веде до формування трьох арійських варн: брахмани, воїни, господарі.

3. СПАС. Сапієнс, який ясно усвідомлює себе божественною сутністю, називається «боголюдина». Інші назви – «хрестос» (гелленською) або «спас» (українською). Творить нові закони і правила.

Два проміжні рівні розвитку

1. ЛЮДИНА. Простий (сімплекс), який вийшов за межі автоматизму і рухається до перетворення на арія, називається «людина» (від «гомо люденс» – гравець). Людина – це перехідна форма від «сімплекса» до «арія».

2. ЕЛЬФ. Арій (реалізована людина), який вийшов за межі соціальної спеціалізації (піднявся над варнами) і рухається до перетворення на боголюдину, називається «універсальна людина», традиційна назва – «либідь» (на санскриті – «ганса»), ігрова назва – «ельф», інша назва – «надлюдина».  

Сімплекс, дуплекс, триплекс

1. Гомо сімплекс (homo simplex) – це «простий», або «гобіт».

2. Гомо дуплекс (homo duplex) – це людина і арій. Їх відрізняє те, що вони частково або повністю відчувають у собі наявність духу – другого складника сапієнса.

3. Гомо триплекс (homo triplex) – це ельф і спас. Їх відрізняє те, що вони частково або повністю відчувають у собі наявність бога – третього складника сапієнса.

П’ять рівнів розвитку

Таким чином, маємо три стабільні форми сапієнса і дві перехідні:

5. Боголюдина, спас, хрестос (гомо триплекс).

4. Універсальна людина, ельф, либідь, ганса (гомо триплекс – частково).

3. Арій, реалізована людина, надлюдина (гомо дуплекс).

2. Людина, гравець (гомо дуплекс – частково).

1. Простий, гобіт (гомо сімплекс).

Навіщо усе це потрібно?

Для того, щоб успішно робити справи, треба знати, з ким їх робити. Позначаючи всіх підряд словом «людина», ми насправді маємо справу з п’ятьма суттєво відмінними типами сапієнсів. Ігнорування цих відмінностей є однією з причин нинішнього соціального хаосу. На щастя, нинішня корона-криза загострила згадані відмінності, зокрема, виявила 5% гомо дуплекс і 95% гомо сімплекс, що важливо для формування новітньої української нації.

Окрім того, це дозволяє краще зрозуміти арійську традицію. Коли Діоген ходив удень з ліхтарем і шукав людину, він знав, що робив – шукав гомо дуплекс.

Коли Фрідріх Ніцше говорив про надлюдину, він говорив про універсальну людину: «Людина – це линва, напнута між звіром і надлюдиною» (Так казав Заратустра).

Коли наші предки розрізняли шудрів і аріїв, вони мали на увазі простих і подвійних (двічінароджених).

Людство виходить на новий оберт історичної спіралі.

Ми починаємо осягати мову наших предків.

Ми починаємо нову Золоту Еру.   

Продовження: Світогляд – головний активатор розвитку: про 4 рівні мислення і 5 рівнів свідомості

Wardruna - Algir - Stien Klarnar

Якщо вас цікавить розвиток цієї теми, ви можете підтримати наш проект щедрими дарами.
Наші інтереси: 

Виправляємо імена.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Сергій Білецький.
0
Ще не підтримано

радію

Коментарі

Зображення користувача Сергій Білецький.
0
Ще не підтримано

радію

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Колись читав один історичний роман. Там розповідалося про цікавого шляхтича. Коли його запрошували на якесь зібрання, то він завжди запитував: "А там будуть люди?". Для навколишніх це виглядало смішно, як і в історії з Діогеном.
Але з погляду вертикальної типології сапієнсів, корисно й нам щоразу ставити таке запитання. Адже з ким поведешся, того й наберешся.

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Зображення користувача Микола Стригунов.
0
Ще не підтримано

На мою думку, між ступінями розвитку особистості "арій" та "ельф" є ще одна ступінь - друвід, знавець Сили, чистий серцем.

Якщо прагнеш чуда - створюй його!

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Так, можливо.

Микола Стригунов каже:
На мою думку, між ступенями розвитку особистості "арій" та "ельф" є ще одна ступінь - друвід, знавець Сили, чистий серцем.

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

«Гомо триплекс» – це дуже важливий термін. Він позначає сапієнса з наявністю божественної свідомості – від початкового рівня (ельф) до реалізованого (спас).
Подібним чином «гомо дуплекс» позначає сапієнса з наявністю духовної свідомості – від початкового рівня (людина) до реалізованого (арій).

Все, що робиться з власної волі, – добро!