Зображення користувача Ігор Каганець.
Ігор Каганець
  • Відвідувань: 91
  • Переглядів: 102

Сокупія і орда – два типи держави, два типи поведінки українського і російського етносів (+аудіо)

Категорія:

Українці та росіяни мають не те що протилежні, а потойбічні уявлення про життя та його організацію. Єдиний спосіб їх співіснування – повна ізоляція. Велика стіна з мінним полем і річкою з крокодилами.

191219ariyskasokupiya-svyashchennyylad.jpg

Арійська Сокупія, Священний лад.
Арійська Сокупія, Священний лад.
Попередні статті:

Аудіоверсія статті: Сокупія і орда – два типи держави, два типи поведінки українського і російського етносів

Головна відмінність у поведінці українців і росіян

Почнімо з головної відмінності. Ми про це вже говорили: українець шукає згоду, росіянин – домінування.

Українець вибудовує горизонтальні зв’язки і шукає друзів. Росіянин підкоряється сильнішому і прагне підкорити слабкіших.

Мрія українця – бути вільним серед вільних. Мрія росіянина – бути рабом доброго начальника і мати власних рабів.

З погляду соціально психології, прагнення до згоди є проявом психічної функції «етика духу» (етика любові), натомість прагнення домінування є проявом психічної функції «сенсорика примусу». Ці психічні функції є потойбічними.

В українського етносу «етика духу» є головною психічною функцією, а «сенсорика примусу» – вразливою (точкою найменшого опору). Це означає, що миролюбність є природною поведінкою типового українця, натомість зазнання примусу або необхідність самому здійснювати примус викликає душевний біль.

У російського етносу навпаки: «сенсорика примусу» є головною, а «етика духу» – вразливою. Це означає, що здійснення примусу і, відповідно, власне підкорення більшій силі, для типового росіянина є побутовою нормою, справою звичною і буденною – як дихати повітрям. Натомість такі речі як дружба, згода, домовленості та їх виконання розглядаються як прояви слабкості. Наприклад, добровільне виконання обіцянок розглядається як безумство, а заклики виконувати підписані договори – як відверте знущання.

Тому українець ставиться до сусіда як до рівного партнера і потенційного друга.

Натомість росіянин ставиться до сусіда як до ворога, який ще не підпорядкований, і потенційного раба. «Паритет для них неможливий, рівноправність означає невизначеність. Так, щоб ніхто нікого не пригнічував – не вийде. Адже інакше – як визначити, хто старший, кого слухатися? Стан агресії – нормальний стан. Вони кажуть: б’є – значить любить. Любов – це соплі і слабкість, а сильний – завойовує» – розповідає Олександр Зеленько, доцент кафедри загальної психології Київського національного університету імені Тараса Шевченка.

Українці і росіяни діаметрально відрізняються і за трьома іншими головними психологічними вартостями (базовими психічними функціями):

Для українського етносу, після «етики духу», такими трьома вартостями є:

  • логіка чесної праці
  • сенсорика краси і якості
  • інтуїція талантів здібностей.

Для російського етносу, після «сенсорики примусу», такими трьома вартостями є:

  • інтуїція суперечностей (розуміння людських вад і слабкостей)
  • логіка контролю
  • етика драматичних емоцій (пафос війни).

Діаметрально протилежна ментальність українців і росіян приводить до того, що вони будують держави протилежних типів.

Два типи держави – сокупія і орда

Українці будують спільноту, основану на взаємній згоді – консенсусі. Узгоджене висування вгору представників низових громад формує громади другого, третього і вищих «поверхів». Так вирощується ієрархія – «священний лад». Такий тип держави традиційно називається «сокупія» (зібрання), звідси Скупія–Скуфія–Скіфія. Цей тип держави називається республікою.

Росіяни будують жорстку вертикаль домінування і підкорення – піраміду примусу. Такий тип держави називається Орда («ordo» – порядок). Цей порядок  механічний і бездушний. Нагорі є цар, а всі інші є його рабами. З ними цар робить те, що вважає за потрібне на власний розсуд. Що він суворіший, то краще. Природно, що найбільшою повагою в Росії користуються Іван Грозний і Сталін. Цей тип держави ще називається диктатурою.  

Яку б державу не будували українці, в них виходить СОКУПІЯ – ієрархія громад – Великий Рій. Правова система такої держави називається Копне право (купне право, тобто право громад).

Яку б державу не будували росіяни, у них завжди виходить ОРДА – тиранія –  Велика Тюрма. Правова система номінально існує, але де-факто її нема, адже все вирішує ситуативне застосування брутальної сили.

Висновок

Український і російський етноси є носіями діаметрально протилежних, потойбічних типів ментальностей. Дружба чи навіть партнерство між ними неможливі – ні теоретично, ні практично. Єдиний спосіб співіснування з Росією – повний розрив усіх стосунків і повна ізоляція, а також наявність в України інструментарію, спроможного ліквідувати Мордор. Лише загроза повного знищення стримуватиме Росію від агресії.

Захід є Захід, а Схід є Схід, і їм не зійтися вдвох
Допоки Землю і Небеса на Суд не покличе Бог.
Редьярд Кіплінґ, «Балада про Схід і Захід».
 
 
Ця стаття доступна португальською мовою: 
 
Якщо вас цікавить розвиток цієї теми, ви можете підтримати наш проект щедрими дарами.
 
Наші інтереси: 

Пізнаємо ази націоналізму. 

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Сергій Ждан.
0
Ще не підтримано

Радіймо, Арії!
1. По факту, вся наша торгівля, і мережева, і маленька, - це орда, вона бо пішла від совка і російських зразків? Чи існують зразки укранської торгівлі? Що з цим явищем робити? Можна було б ігнорувати орду, якби мали сукупія у торгівлі... .
2. Якщо зібрати великий "Клуб знайомств" і провести повну ідентифікацію на предмет соціопсихологічних типів, то зрозуміло, що робити укранцям четвертої квадри, а як бути з іншими квадрами, особливо, росіянами?
3. Повний розрив з Москвою зрозумілий, а коли за стіною залищились друзі, родичі і просто знайомі, і як з ними спілкуватись?

Все починається з Любові.

Коментарі

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Те, що ми називаємо націоналізмом, вони називають фашизмом.

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Зображення користувача Арсен Дубовик.
0
Ще не підтримано

Щось це мені нагадує.... Хмммм....
А! Згадав!
ОРДЛО = ОРДА

Цитата:
Орда («ordo» – порядок).

"Є десь, у якійсь далекій землі, таке дерево, що шумить верховіттям у самому небі, і Бог сходить ним на землю вночі..." (М. В. Гоголь)

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

На наших очах прискорено формується етнос "росіяни". Він виник на основі етносу московитів (русскіх) - це його етнічне ядро. На думку деяких російських дослідників, етнос "росіян" започаткував Сталін, а Путін надає йому остаточного оформлення за допомогою сучасних технологій "промивання мізків". Китай допомагає Росії технологічно, оскільки у справі контролю населення випередив Росію років на десять.

Проміжний (сталінський) варіант цього етносу називається "совок". Росіяни - це завершений і вдосконалений совок.

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

В Росії швидко відбувається асиміляція народів. Скажімо, ще покоління і там не буде етнічних українців - вони стануть етнічними росіянами. Це будуть етнічні росіяни з українським походженням. Вони самі вважатимуть себе росіянами, і росіяни їх вважатимуть за своїх. Нагадую, що етнос - це спільнота "своїх людей".

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Зображення користувача Віктор Макаренко.
0
Ще не підтримано

Крута стаття!

Зображення користувача Андрій Ясун.
0
Ще не підтримано

Стверджуючи весь час, що росіяни і українці - "братскіє народи", вони хочуть нав'язати українцям "сенсорику примусу". А з цього буде виходити, що українці такі ж андрофаґи, як і росіяни. В Західній Україні, зокрема в Галичині, велися і ведуться на цю психічну функцію. Це перш за все - бандерівщина, далі - "любов" до московського шансону, поїздки на заробітки в Сибір і Росію. І як наслідок - величезна кількість русизмів у розмовній, побутовій мові.

Si vis pacem, para bellum

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Додав аудіоверсію цієї статті. Слухаємо і поширюємо!

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Ця стаття тепер доступна португальською мовою. Дякую Андрію Ясуну за гарну роботу!

Зараховано внесок працею ϟ500 (500 галів).

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Зображення користувача Зірка Вітошинська.
0
Ще не підтримано

Так, вітаю, Андрію !!!

Творимо разом Вільну Українську Державу Гартленд !

Зображення користувача Микола Стригунов.
0
Ще не підтримано

До речі, державність цих типів вельми яскраво виявляється в таких прикладах: Сокупія - Швейцарія, військо Запорізьке Низове, Спарта. Цікаво, що сусіди-сучасники трохи заздрять цим прикладам, але їх чомусь не переймають. А, яскравим прикладом Орди є Китай. Але, є ще грабіжницька Сокупія. Яскраві приклади - Венеціанська республика, Новгородська республіка, та Третій Райх. А, в умовах ризикованого землеробства, коли врожай малими зусиллями - то справа ймовірності, може існувати лише держава такого типу - або Сокупія, або Орда. А, більшість сучасних держав належить до інших типів. Тобто, це - типи державності вельми рідкісні.

Якщо прагнеш чуда - створюй його!

Зображення користувача Сергій Ждан.
0
Ще не підтримано

Радіймо, Арії!
1. По факту, вся наша торгівля, і мережева, і маленька, - це орда, вона бо пішла від совка і російських зразків? Чи існують зразки укранської торгівлі? Що з цим явищем робити? Можна було б ігнорувати орду, якби мали сукупія у торгівлі... .
2. Якщо зібрати великий "Клуб знайомств" і провести повну ідентифікацію на предмет соціопсихологічних типів, то зрозуміло, що робити укранцям четвертої квадри, а як бути з іншими квадрами, особливо, росіянами?
3. Повний розрив з Москвою зрозумілий, а коли за стіною залищились друзі, родичі і просто знайомі, і як з ними спілкуватись?

Все починається з Любові.

Зображення користувача Валерій Швець.
0
Ще не підтримано

Стаття має вигляд наукової концепції і такою і є.

Зображення користувача Микола Стригунов.
0
Ще не підтримано

Та, на превеликий жаль, ні. Ця стаття не є науковою концепцією. І, ось саме чому. Ця стаття є поширенням соціоничного підходу на міждержавні та міжетнічні стосунки. А, сама соціоника (або, утворена на її основі психоінформатика) наукою не є. А, є, як і філософія, сумішшю науки та мистецтва. Бо, ключовий момент соціоники - визначення соціотипу людини (і етносу) - не є формальним, та, водночас, досить точним методом.

Якщо прагнеш чуда - створюй його!

Зображення користувача Валерій Швець.
0
Ще не підтримано

Строго кажучи, єдиною наукою є лише математика, оскільки має неспростовну доказову базу. А далі йде гра у слова. Проте запропонована автором концепція є логічною, актуальною, серйозною і самодостатньої для пояснення великої кількості фактів.

Зображення користувача Зірка Вітошинська.
0
Ще не підтримано

Якщо вірити Вікіпедії:

Нау́ка — сфера діяльності людини, спрямована на отримання (вироблення і систематизацію у вигляді теорійгіпотеззаконів природи або суспільства тощо) нових знань про навколишній світ. Основою науки є збирання, оновлення, систематизація, критичний аналіз фактівсинтезнових знань або узагальнень, що описують досліджувані природні або суспільні явища та (або) дозволяють будувати причинно-наслідкові зв'язки між явищами і прогнозуватиїх перебіг.[1]

https://uk.m.wikipedia.org/wiki/%D0%9D%D0%B0%D1%83%D0%BA%D0%B0

Саме тим, чим займається Ігор. Інша справа, він не підлягає тій «науці», що давно позбавилася духовности, волі, а отже, творчости…

Творимо разом Вільну Українську Державу Гартленд !