Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Що за формулу Штайнмаєра підписали 1 жовтня в Мінську. Розбір польотів

Категорія:

Росія висунула умову для проведення саміту Нормандської четвірки - згоду офіційного Києва на формулу Штайнмаєра - і Зеленський на нього погодився. Кожна зі сторін могла погодиться на своє трактування формули. Гарна пожива для роздумів! 

1 жовтня ввечері російські ЗМІ повідомили про те, що представник України в тристоронньої контактній групі Леонід Кучма "поставив підпис" під формулою Штайнмаєра.

"Всі сторони підписали листи на адресу ОБСЄ з повідомленням, що кожна сторона підтримує формулу і її виконання", - повідомив російський ТАСС.

Через півтори години президент Зеленський зібрав екстрений брифінг, до початку якого не було жодного підтвердження з української сторони про те, чи підписував щось Кучма в Мінську.

Зеленський підтвердив, що в Мінську пройшло засідання ТКГ і на ньому було досягнуто низку домовленостей. Зокрема, про розведення військ в Петровському і Золотому, а також обмін полоненими. В обох випадках президент не уточнив дедлайни. 

На пряме запитання, чи підписував Кучма формулу Штайнмаєра, Зеленський заявив: "Ми відповіли на лист пана Сайдіка, що ми узгоджуємо текст формули Штайнмаєра. Формула Штайнмайера повинна бути імплементована в новий закон про особливий статус, якого ще немає".

Росія висунула умову для проведення саміту Нормандської четвірки - згоду офіційного Києва на формулу Штайнмаєра - і Зеленський на нього погодився. Тепер лідери країн-учасниць повинні узгодити дати саміту. Президент Франції Еманнюель Макрон сподівається, що це відбудеться в найближчі тижні. Примітно, що французький лідер 1 жовтня закликав реалізувати формулу Штайнмаєра, назвавши її "компромісною".

Ключова проблема - ніхто не бачив тексту листа ОБСЄ, під яким представник України залишив підпис. Спецпредставник ОБСЄ Мартін Сайдік взагалі сказав, що підписи стоять не під одним загальним документом, а під окремими листами.

Тобто чисто теоретично кожна зі сторін могла погодиться на своє трактування формули. Підтвердженням цього можна вважати повідомлення російських ЗМІ про те, що представники терористичних організацій ЛНР і ДНР підписали "особливу думку" до формули Штайнмаєра. А саме, що всі дії України щодо імплементації формули повинні нібито узгоджуватися з бойовиками.

На брифінгу Зеленський спробував пояснити, що Україна вкладає в формулу Штайнмаєра.

"Тимчасовий закон про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької і Луганської областей, відомий також в суспільстві як закон про особливий статус Донбасу, починає діяти на постійній основі за умови, коли там відбудуться місцеві вибори, проведені відповідно до Конституції України та законодавства України, а також після публікації звіту ОБСЄ, що вибори відбулися за стандартами ОБСЄ та міжнародним стандартам демократичних виборів. Це означає, що ніяких виборів під дулом кулеметів не буде і не може бути", - заявив президент Зеленський. І додав: щоб на території ОРДЛО відбулися вибори, всі війська повинні бути виведені, а захоплену ділянку українсько-російського кордону передати під контроль України.

Тепер Верховна Рада повинна імплементувати формулу Штайнмаєра в українське законодавство. Нинішній закон про особливий статус розрахований до кінця року.

Фракція Європейська солідарність виступила категорично проти формули, назвавши її "легітимізацією російської окупації Донбасу і анексії Криму".

Фракція Голос, в свою чергу, вимагає провести 2 жовтня закрите засідання Ради, щоб Зеленський пояснив свій план з протидії російській агресії.

Батьківщина також засудила формулу і закликала Зеленського проконсультуватися з фракціями.

Екс-представник України в ТКГ Роман Безсмертний вважає згоду на формулу Штайнмаєра величезною помилкою, яка "межує зі злочином".

"Росію не цікавить питання виведення збройних сил. Їх цікавить, щоб Україна десь і колись черкнула свій підпис під словом "вибори". Коли Росія це отримає, то я навіть не сумніваюся, що вони підуть на той шлях, на який вони пішли по Криму. Вибори будуть проведені. Що скаже ОБСЄ, їх мало цікавить", - сказав Безсмертний.

Нардеп від Слуги народу і член комітету з питань зовнішньої політики Святослав Юраш сказав, що не бачить в цій ситуації капітуляції інтересів України.

"Я бачу, навпаки, шлях до миру, який ми обіцяли", - заявив він. Він упевнений, що Зеленський зустрінеться зі своєю фракцією і пояснить стратегію врегулювання російсько-української війни в Донбасі.

Екс-міністр закордонних справ Павло Клімкін вважає, що формула Штайнмаєра не має ніякого сенсу без дорожньої карти її імплементації та виконання умов безпеки.

"Тобто питань стало більше, ніж було. Суспільство вимагатиме відповідей на них. Таких, які не вирішують проблему окупації Донбасу за рахунок України", - написав Клімкін на Facebook.

З ним згодна глава правління громадянської мережі ОПОРА Ольга Айвазовська. "Якщо ми не маємо плану з деталями, запобіжниками, гарантіями, етапами, то ми заплатили занадто велику ціну за формулу, яка з юридичної точки зору є нікчемним документом", - написала вона на Facebook.

Джерело

Наші інтереси: 

Розібратися, що підписали в Мінську 1 жовтня.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Арсен Дубовик.
0
Ще не підтримано

І... скорочується склад Верховного Суду з 200 до 100 суддів. ((джерело)
"12 вересня Верховна Рада підтримала в першому читанні законопроєкт Зеленського про діяльність органів суддівського врядування, яким скорочується склад Верховного Суду з 200 до 100 суддів, запроваджується новий порядок формування Вищої кваліфікаційної комісії суддів, створюється при Вищій раді правосуддя комісія доброчесності та етики, розширюється список посад, на які поширюється люстрація."

Ігор Каганець каже:
Підозрюю, що готується комплексна зміна всієї системи: закони - інвестиції - концесії - інфраструктура - державне управління - податки.
Ось черговий штрих:
<a href="https://www.ar25.org/node/43689" class="bb-url" rel="nofollow">Уряд України скоротив кількість митниць: було 26, стало 16</a>

Валерій Зміївський каже:<blockquote class="bb-quote-body">Фундаментальним може бути зміна статей Конституції, або це пов'язане з приватизацією землі.
Якщо клоун Зе спробує втиснути в Конституцію "ДНР-ЛНР", то він одразу ж отримає відставку від активної частини населення. Ми ще не знаємо, що стоїть за приватизацією землі, бо так може статися, що Крим повернеться до складу України, а всі землі будуть скуплені чекістами і російськими олігархами.</blockquote>

"Є десь, у якійсь далекій землі, таке дерево, що шумить верховіттям у самому небі, і Бог сходить ним на землю вночі..." (М. В. Гоголь)

Коментарі

Зображення користувача Іван Ведь.
0
Ще не підтримано

Перший крок до врегулювання ситуації в країні. Але питань більше ніж відповідей.. І головне з них, хто пролив першу кров!

Гарно, дуже гарно.

Зображення користувача Арсен Дубовик.
0
Ще не підтримано

Скан листа на ім'я посередника на переговорах з врегулювання ситуації на Донбасі від ОБСЄ Мартіна Сайдіка

(Джерело)

"Є десь, у якійсь далекій землі, таке дерево, що шумить верховіттям у самому небі, і Бог сходить ним на землю вночі..." (М. В. Гоголь)

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Схоже, що все закінчиться піаром, як і було задумано. Зеленський скаже, що зробив усе можливе. Всім спасибі :)

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Зображення користувача Валерій Зміївський.
0
Ще не підтримано

Так звана "формула Штайнмайєра" є нічим іншим як новітнім планом "Молотова-Ріббентропа" 21 століття по захопленню України. Як це вже історично склалося, активну участь в ньому бере фашизоїдна путінська росія і корумпована постнацистська Німеччина. Політичні еліти цих двох держав так і не зробила правильних висновків з другої світової війни. Все йде до нового Майдану

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

По-перше, зовнішня політика України, її безпека, оборона і макроекономіка визначаються Штатами, а їм потрібна сильна, незалежна, економічно розвинена Україна.

По-друге, бойовики Лугандонії бояться включення в Україну, і вже заявили, що ніяких виборів за правилами України.

По-третє, про "формулу Штайнмаєра" Порошенко розповідав ще у 2016 році, а Зеленський піариться на своїй "боротьбі за мир", як і обіцяв (йому треба протягом хоча б півроку втримати високий рейтинг).

По-четверте, ЄС піариться на тому, що "щось робить для миру".

По-п’яте, у Путіна заявляють, що це їхня перемога, і відволікають увагу населення Мордору від його власних проблем.

І найголовніше: ВІЙНА З МОРДОРОМ - ЦЕ МІЖЦИВІЛІЗАЦІЙНА ВІЙНА І ВОНА ТРИВАТИМЕ ДЕСЯТКИ, А ТО Й СОТНІ РОКІВ. Жодні "формули" тут нічого не вирішують.

На мою думку, увесь цей галас навколо "формули Штайнмаєра" - це відволікання уваги від чогось дуже важливого, системного і фундаментального, що вже робиться в Україні і має реалізуватися протягом півроку або року.

Після цього про "формулу" просто забудуть.

Валерій Зміївський каже:
Так звана "формула Штайнмайєра" є нічим іншим як новітнім планом "Молотова-Ріббентропа" 21 століття по захопленню України. Як це вже історично склалося, активну участь в ньому бере фашизоїдна путінська росія і корумпована постнацистська Німеччина. Політичні еліти цих двох держав так і не зробила правильних висновків з другої світової війни. Все йде до нового Майдану

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Зображення користувача Валерій Зміївський.
0
Ще не підтримано

Фундаментальним може бути зміна статей Конституції, або це пов'язане з приватизацією землі.
Якщо клоун Зе спробує втиснути в Конституцію "ДНР-ЛНР", то він одразу ж отримає відставку від активної частини населення. Ми ще не знаємо, що стоїть за приватизацією землі, бо так може статися, що Крим повернеться до складу України, а всі землі будуть скуплені чекістами і російськими олігархами.

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Підозрюю, що готується комплексна зміна всієї системи: закони - інвестиції - концесії - інфраструктура - державне управління - податки.

Ось черговий штрих:

Уряд України скоротив кількість митниць: було 26, стало 16

Валерій Зміївський каже:
Фундаментальним може бути зміна статей Конституції, або це пов'язане з приватизацією землі.
Якщо клоун Зе спробує втиснути в Конституцію "ДНР-ЛНР", то він одразу ж отримає відставку від активної частини населення. Ми ще не знаємо, що стоїть за приватизацією землі, бо так може статися, що Крим повернеться до складу України, а всі землі будуть скуплені чекістами і російськими олігархами.

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Зображення користувача Валерій Зміївський.
0
Ще не підтримано

Якщо так, то чи виникла хоча б одній "розумній" голові ідея реалізувати план будівництва морського каналу в обхід Криму з Чорного до Азовського моря. Цей проект включає: інвестиції, концесії інфраструктуру і податки....

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Так, я чув обговорення цієї ідеї, можливо в якомусь американському журналі. Може це і зроблять.

Валерій Зміївський каже:
Якщо так, то чи виникла хоча б одній "розумній" голові ідея реалізувати план будівництва морського каналу в обхід Криму з Чорного до Азовського моря. Цей проект включає: інвестиції, концесії інфраструктуру і податки....

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Зображення користувача Арсен Дубовик.
0
Ще не підтримано

І... скорочується склад Верховного Суду з 200 до 100 суддів. ((джерело)
"12 вересня Верховна Рада підтримала в першому читанні законопроєкт Зеленського про діяльність органів суддівського врядування, яким скорочується склад Верховного Суду з 200 до 100 суддів, запроваджується новий порядок формування Вищої кваліфікаційної комісії суддів, створюється при Вищій раді правосуддя комісія доброчесності та етики, розширюється список посад, на які поширюється люстрація."

Ігор Каганець каже:
Підозрюю, що готується комплексна зміна всієї системи: закони - інвестиції - концесії - інфраструктура - державне управління - податки.
Ось черговий штрих:
<a href="https://www.ar25.org/node/43689" class="bb-url" rel="nofollow">Уряд України скоротив кількість митниць: було 26, стало 16</a>

Валерій Зміївський каже:<blockquote class="bb-quote-body">Фундаментальним може бути зміна статей Конституції, або це пов'язане з приватизацією землі.
Якщо клоун Зе спробує втиснути в Конституцію "ДНР-ЛНР", то він одразу ж отримає відставку від активної частини населення. Ми ще не знаємо, що стоїть за приватизацією землі, бо так може статися, що Крим повернеться до складу України, а всі землі будуть скуплені чекістами і російськими олігархами.</blockquote>

"Є десь, у якійсь далекій землі, таке дерево, що шумить верховіттям у самому небі, і Бог сходить ним на землю вночі..." (М. В. Гоголь)

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

"Шатун Штайнмаєра" - влучна назва в контексті масової істерики і самопіару.

Все, що робиться з власної волі, – добро!