Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Як це зробили? Чорний піар проти Порошенка - дослідження Детектор медіа

Світ:

Інформаційна війна проти Петра Порошенка розгорталась навколо таких основних меседжів – «колосальне збагачення за рахунок президентства» і «спроба зірвати вибори». Це не повний перелік, але саме з цими тезами пов’язані інші напрями розкручуавання фейків і маніпуляцій.

Детектор медіа провело масштабне розслідування щодо чорного піару – “чорнухи”, маніпуляцій, відвертої брехні у передвиборчій президентській кампанії стосовно Петра Порошенка. Журналісти не тільки розібрались, які саме тези форсувались і просувались, але й якими засобами це робилось, через які канали, в які періоди і чому саме так, пише FORPOST.

«Проти Порошенка окремі сайти поширювали відверті фейки, звинувачення у фальсифікаціях чи підготовці зриву виборчого процесу взагалі, миттєвому збагаченні та створенні ще одного “Межигір’я”. Негатив проти Петра Порошенка сконцентрований на певних сайтах — Politeka.net (26,07 % від усіх текстів із негативною тональністю, де згадується Порошенко), Znaj.ua (22,2 %) та Strana.ua (18,8 %). Проти Володимира Зеленського найбільше текстів із негативною тональністю зустрічалися на сайтах Gazeta.ua (16,42 %) та Obozrevatel.com (13,43 %)» – йдеться у статті аналітиків ІМІ за результатами медіамоніторингу.

Ось кілька прикладів фейків від згаданих сайтів:

Ці матеріали концентрувались навколо основних наративів “топлення” Петра Порошенка від сайтів Znaj.ua і Politeka.net:

  • результати першого туру виборів були сфальсифікованими, Порошенко особисто доклав до цього руку
  • Порошенко схожий на Януковича і вже готує свої багатства для втечі
  • результати й перебіг другого туру також будуть зазнавати впливу з Банкової
  • життя іншого кандидата Володимира Зеленського перебуває під загрозою.

Окремо розганялась тема “Порошенка-диктатора”. Його почали малювати в середині 2018 року й активно форсували у період воєнного стану наприкінці 2018-го. Тоді звинувачення у «зриві виборів за допомогою воєнного стану» на адресу чинного президента лунали у ЗМІ як Росії, так і України. Активно до таких заяв вдавалися політики-опоненти. Зокрема, Юлія Тимошенко казала про це ще задовго до пропозиції ввести воєнний стан – 5 липня 2018-го.

Знов згадувати тему зриву виборів почали в агітаційний період перед другим туром виборів.

Окрема тема – це нападки на родину президента, зокрема, на першу леді – Марину Порошенко. Скандали навколо її благодійної діяльності, підтримки і просуванні реформ, особливо, медичної та реформи освіти, її роботи над інклюзивною освітою – здригали інформаційний простір особливими періодами.

Одна з тем, що найбільше просувалась і була використана мінімум тричі за кілька років з однаковими тезами, текстами й оформленням – заробляння грошей на дітях-інвалідах. Вона з’являлась у листопаді 2017 року, в середині 2018-го і між першим і другим турами президентських виборів у 2019-му.

Вперше теза “Марина Порошенко грабує дітей-інвалідів” з’явилась у нібито люксембурзькому виданні. Його “люксембурзькість” була швидко спростована. Його “розкусив” Дмитро Золотухін – заступник міністра інформаційної політики. Походження сайту пов’язують з росією. Крім того, саме російські змі розпалювали вогнище цього скандалу, “новина” про Марину Порошенко і “крадіжки” на благочинності з’явились чи не у кожному московитському виданні.

Механізм використання подібних маніпуляцій:

Приміром, маловідомий ресурс дає стару новину, про яку всі забули. Із сайту статтю “запускають” у соцмережі, де та часто поширюється не тільки ботами, а й реальними користувачами за рахунок “шокуючого” і “сенсаційного” контенту. Часом і ніякої “армії ботів” насправді не потрібно. На жаль, далеко не всі шукають першоджерело.

Що ж стосується самої інформації, викладеної у цих “новинах”, то вона також була багато разів спростовано. Найяскравіше – Ольгою Гальченко, координаторкою програми «Права людини та правосуддя» Міжнародного фонду «Відродження». Саме із фондом “Відродження” пов’язували “злочини” дружини президента.

«Оказывается, через фонд «Відродження», сотни миллионов долларов шли на бедных детей, но оседали в Марининых карманах. Стоп. Я же в этом самом фонде работаю. Какие дети, какие миллионы, какой Порошенко? Вот оно, время удивительных историй. И ничего, что у «Відродження» нет никакой мультимиллионной программы помощи детям с инвалидностью», — написала пані Ольга у своєму Фейсбуці одразу після другого туру виборів.

За словами пані Гальченко, вона виявила, що сайт Luxembourg Herald насправді зареєстрований в Азії та «фінансується росіянами». Також, уточнила вона, всі інші статті на цьому ресурсі були або вкрадені, або передруковані з видання The Guardian.

Одне з найпоширеніших звинувачень на адресу Порошенка – збагачення. Звідси ростуть ноги усієї ненависті, усіх фотожаб, знущань, мемів тощо. Розберемось?

«Я подивилася декларації Петра Порошенка за три роки. Дійсно, найбільше він збагатився у 2018 році, усе через компанію зі Швейцарії і той “славнозвісний” траст (У 2016 році Петро Порошенко заявив, що передав частину своєї власності, зокрема корпорацію Roshen, у трастовий фонд Rothschild Trust. Трастовий фонд керує активами власника протягом встановленого договором часу. Власник не втручається в процес управління, але отримує прибутки, які виникають у процесі управління. — Ред. детектор медіа)», – парламентська аналітикиня руху Чесно Оксана Ставнійчук про декларацію Петра Порошенка за 2018 рік.

Тобто, найбільший пункт збагачення – це передача бізнесу у сліпий траст. Бізнесу, від якого протягом всього президентства Порошенка вимагали відмовитись. Бізнесу, який він передав в управління незнайомим людям і отримував з цього відсотки. Що тут не так? Все так. Просто це банальна, але витончена маніпуляція.

Так, на початку квітня президент Порошенко задекларував за минулий рік дохід у розмірі 1 мільярда 556 мільйонів 273 тисяч гривень. Такі дані вказані в його електронній декларації, опублікованій у Єдиному державному реєстрі декларацій. Зокрема, він задекларував 1,1 млрд гривень дивідендів від компанії Rothschild Trust Schweiz AG та 400 мільйонів гривень дивідендів від публічного акціонерного товариства «Закритий недиверсифікований корпоративний інвестиційний фонд “Прайм Ессетс Кепітал”». Проте тоді не всі ЗМІ, які писали про зростання доходів президента, згадали, що значна частина доходів була отримана у вигляді, зокрема, таких дивідендів. Натомість нерідко ЗМІ використовували формулювання, які натякали читачам на отриманні Порошенком доходів не від фінансових вкладень, а від «збагачення на українцях» і «багатіння від корупційних схем».

Значну вагу зіграв посил про “втому від Порошенка” і “відпусти вже, твій час скінчився”. Тут особливо відзначився сайт Znaj.ua, який публікував виключно компліментарні матеріали про Зеленського і виключно негативні про Порошенко. І тут не цурались найогидніших брехливих фейків.

І на останок, звісно, реформа. Звісно, медична. Але.

«Медична реформа — це системна робота всієї галузі. Зокрема, Міністерства охорони здоров’я, органів місцевої влади, конкретних медичних закладів і самих лікарів. Звісно, була політична воля Петра Порошенка на загальну імплементацію медреформи, але на практиці зміни впроваджуються профільними установами. До прикладу, у 2018 році була створена Національна служба здоров’я України (НСЗУ) — центральний орган виконавчої влади. Саме ця установа, а не апарат Президента, реалізує головний принцип медреформи “гроші йдуть за пацієнтом” — оплачує вартість реально наданих медичних послуг напряму медичним закладам. Тому я вважаю, що з боку Зеленського закид про “погану медреформу” був не більше ніж популістичною заявою. Бо, наприклад, вже в самих медичних закладах, а не у глави держави, вирішують, яку саме зарплатню встановлювати конкретному лікарю», — пояснює Отто Стойка, кандидат медичних наук, головний лікар Київського міського Центру здоров’я, експерт ГО «Платформа Здоров’я».

Тож, думаймо.

Наші інтереси: 

Думаймо. І не читаємо сайтів-помийок. Порошенко програв в інформаційній війні, яка виявилася значно жорстокішою, ніж нам здається.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Список сайтів, які забруднюють інформаційний простір брехнею і сміттям:
boloto.in.ua

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Коментарі

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Список сайтів, які забруднюють інформаційний простір брехнею і сміттям:
boloto.in.ua

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Зображення користувача Ія Подолянка.
0
Ще не підтримано

Потрібна інфлрмація .але треба було її подати "до того" .перед виборами а не після бою. а скільки тих боїв ще буде?Порушено правило -бий першим.Потрібно прийняти закон- за брехню за лиття бруду у у такого Змі забрати ліцензії на рік.на два роки В загалі Змі повинні перестати культивувати брехню. виховуватихлобу .ненависть.. Я була на зустрічі з Порошенком і його командою. Зустріч була досить теплою.. .між аудитрією і командою Порошенка було повне взаєморозуміння.Люди тісним гуртом провожали його до автомобіля одночасно фотографуючись з ним. Настрій мені зіпсував чоловік.з яким я сиділа поряд на зупинці чекаючи на маршрутку..який лив бруд на Порошенка.Щоб очистити цього цьго чоловіка від бруду в йогодумі.інформаційного сміття потрібен сильний розчинник.

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Цим мали займатися державні структури, але вони цього не зробили. Тому
українцям довелося самотужки розбиратися, де правдиве джерело, а де брехливе.

Проте є гіпотеза, що це було зроблено спеціально:

Хто здійснює соціальну селекцію під прикриттям виборів 2019

Все, що робиться з власної волі, – добро!