Зображення користувача Ігор Каганець.
Ігор Каганець
  • Відвідувань: 3
  • Переглядів: 4

Три кроки для поліпшення виборчої системи і захисту від масового психозу

Президентські вибори яскраво продемонстрували, що нинішня виборча система є небезпечною для існування державності. Сьогодні народ обрав кіношного Голобородька, завтра він обере Чебурашку, а післязавтра – табуретку. Що робити?

190423demokratiya.jpg

Чи довго чекати змін? Якщо чекати, то довго.
Чи довго чекати змін? Якщо чекати, то довго.

Неприродність існуючої системи

Сенс будь-яких виборів полягає в тому, що спільнота вибирає керівників, спроможних поліпшити життя цієї спільноти. Обрання кращих відбувається лише тоді, коли обирають тих, з ким особисто знайомі завдяки спільній продуктивній діяльності. Тобто мають бути дві обов’язкові умови здійснення повноцінних виборів: 1) особисте знайомство з кандидатами, 2) спільна діяльність з ними заради позитивного результату.

Чому це так важливо? Тому що при виборах незнайомої людини вас можуть обманути – і ви проголосуєте не за реальну особистість, а за створений піарщиками фантом. Якщо ви не здійснювали з кандидатом спільну діяльність, ви неспроможні оцінити його ділові якості. Причому йдеться саме про продуктивну діяльність. Наприклад, людина, з якою приємно відпочити і посміятися, може привести спільноту до краху.

За такого підходу стає очевидним, що періодичний виборчий психоз спричинений не поганими виборцями, а поганою виборчою системою. Виборцям  штучно створюють ситуацію, яка суперечить людській природі і здоровому глузду: їх примушують вибирати з того, чого вони не знають. Звідси суцільні стреси, конфлікти, розділення суспільства.

Як вирішити цю проблему?

Ідеальне вирішення полягає у створенні багатоступеневої системи, коли люди обирають кращих у своїх громадах, тобто спільнотах персонально знайомих людей. Громади можуть бути будь-якими – територіальними, діловими, духовними. Головне, щоб вони були націлені на досягнення позитивних цілей, адже тоді можна побачити найбільш цілеспрямованих і компетентних. Первинні громади обирають лідерів зі свого середовища. Обрані лідери формують громади другого рівня і обирають з-поміж себе кращих. Так само роблять громади третього рівня і так далі. На кожному рівні усі знають один одного в реальних справах.

За таких умов все населення реально займається політикою, тобто діяльністю, спрямованою на узгодження багатьох інтересів (слово «політика» означає «багато інтересів»). Якщо низова громада переобирає лідера, то це змінює склад громади вищого рівня. Відтак знизу догори котяться хвилі переобрання. Весь народ являє собою динамічну багаторівневу систему громад. Такий народ і називається нацією – структурованою і самокерованою спільнотою, що усвідомлює себе політичною одиницею, суверенним гравцем.

Така форма державного правління називається Республіка, тобто «суспільна справа». В українській традиції вона називалася Сокупія (Скупія, Скіфія, Скуфь), тобто «зібрання», «купа». Правова система, яка забезпечувала діяльність Сокупії, називалась Копним правом, або Купним правом. Відтак перехід до багаторівневої виборчої системи є поверненням до перевіреної віками традиції народного самоуправління – на вищому рівні еволюційної спіралі.

Проте для такого «великого повернення» до людської природи, традиції і здорового глузду необхідна цілеспрямована політична робота протягом тривалого часу. Натомість необхідність вдосконалення існуючої виборчої системи є нагальною. Вибори 2019 року показали, що виборче законодавство держави влаштоване так, що може знищити саму державу. Загроза зростає з розвитком нових технологій комунікацій і впливу на людську свідомість. Відтак чергові вибори можуть перетворитися на акт колективного самогубства, установлення тиранії або потрапляння в рабську залежність від іншої держави.

Тому нинішня або наступна Верховна Рада повинна змінити виборче законодавство в напрямку поліпшення компетентності електорату. Як це зробити? Крок за кроком, поступово.  

Крок 1: Електронне голосування

Сенс першого кроку полягає в тому, щоб максимально полегшити громадянам акт волевиявлення і захистити від фальсифікацій. Голосування відбувається дистанційно, а кожний виборець завжди може переглянути історію своїх голосувань і переконатися, що його голос дістався саме його обранцю.

Як забезпечити ідентифікацію виборців і захистити голосування від хакерського зламу? Так, як це робиться в системах інтернет-банкінгів, наприклад «Приват24». Понад те, сервіс «Голосування» можна вмонтувати в особистий кабінет клієнта банку. Наприклад, людина авторизується в своєму інтернет-банкінгу, серед списку звичних послуг знаходить меню «Голосувати» і здійснює свій вибір так, наче робить переказ.  

Що це дає?

  • Голосування здійснюється з комп’ютера чи смартфона.
  • Разом з голосуванням можна підтримати грошима свого обранця чи партію.
  • Можна переглянути архів попередніх голосувань.
  • Використовується надійна система ідентифікації і захисту, давно відпрацьована банками.

Хто в цьому зацікавлений?

1. Зацікавлені виборці, оскільки можуть голосувати дистанційно, контролювати свій вибір, а також легко підтримувати грошима своїх політиків.

2. Зацікавлені політики і політичні партії, оскільки можуть легко і цілком легально отримати підтримку від прихильників. Це відкриває перспективи для неолігархічних проектів.

3. Зацікавлені банки, оскільки отримують нових клієнтів і збільшення фінансової активності вже існуючих.

4. Зацікавлена держава, оскільки результати голосування визначаються швидко і надійно,  різко зменшуються бюджетні витрати на вибори, а населення заохочується до глибшого переходу на безготівкову систему розрахунків.  Збільшується довіра до держави, зменшується виборчий психоз. 

Крок 2: Обирає той, хто наповнює державну скарбницю

З економічної точки зору сенс виборів полягає в обранні людей, які розпоряджаються спільними грошима. Відтак обирає той, хто дає гроші. Звідси випливає, що право голосу мають лише ті, які мають позитивний баланс внесків у бюджет. Натомість ті категорії виборців, якій більше отримують від держави, ніж дають, отримують право дорадчого голосу. Категорії громадян з дорадчим голосом визначаються законом про вибори, ухваленим Верховною Радою.  

Крок 3: Обирають люди, які досягли зрілості

Як ми вже говорили, політика – це узгодження багатьох інтересів. Для виконання цієї складної функції потрібні не лише знання, а й життєвий досвід і зріле мислення. Згідно з прадавньою традицією і даними сучасної науки, людина досягає зрілості лише після 30 років. Понад те, до 30 років людей зазвичай взагалі не цікавить політика. Водночас молодь, з причини природної довірливості і недостатнього життєвого досвіду, найбільш вразлива щодо прямого обману і маніпуляцій. Відтак для підвищення якості загальнодержавних виборів доцільно підняти вікову планку від 18 до 30 років.

З чого почати?

Запропоновані заходи дозволяють суттєво підвищити якість електорату, відтак підвищити ефективність державного управління. Ці заходи не потребують багато часу, а витрати на їх запровадження окупляться найближчими виборами. 

З чого почати? Можна піти шляхом Естонії, де поряд з електронним голосуванням існує традиційна система. Хто бажає таємного голосування – той голосує паперовим бюлетенем у кабінці, всі інші заходять у свій «Приват-24» чи «Ощад 24/7», підтримують своїх політиків грошима і спокійні, що їхній голос зарахували саме їхньому обранцю.

Зрозуміло, що це лише компроміс, адже реально ефективні вибори можуть відбуватися тільки у громадах персонально знайомих людей, що мають досвід спільної продуктивної діяльності. Проте втілення запропонованих заходів створює умови для плавного переходу до природовідповідної виборчої системи.   

Якщо вас цікавить розвиток цієї теми, ви можете підтримати наш проект щедрими дарами.
Наші інтереси: 

Вдосконалюємо існуючу систему, творимо нову. 

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Можна піти шляхом Естонії, де поряд з електронним голосуванням існує традиційна система.

Хто бажає таємного голосування - той голосує паперовим бюлетенем у кабінці, всі інші заходять у свій "Приват-24" чи "Ощад 24/7", підтримують своїх обранців грошима і спокійні, що їхній голос зарахували саме їхньому обранцю.

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Коментарі

Зображення користувача Костянтин Струк.
0
Ще не підтримано

Бувають і такі випадки, коли людина не може досягнути зрілості і після 30-ти років.

Поки дихаю - сподіваюсь!

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Зрілість визначається не кількістю років від народження, а вихованням, освітою, життєвим досвідом, громадянською позицією і громадянською активністю.

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Самий найдосконаліший закон про вибори не захистить від волевиявлення політично незрілого, етнічно байдужого і безвідповідального електорату!

Припустимо на мить, що на цих виборах був би застосований закон про вибори, діючий в будь-якій європейській країні... Результат був би той же самий - обрання Володимира Зеленського.

Поразку Петра Порошенка спричинив не закон про вибори, а:

- байдужість третини електората, яка не взяла участь у виборах;
- низька політична культура більшої частини електорату;
- відсутність національної гідності у більшої частини електорату;
- безвідповідальність більшої частини електорату;
- потужна пропагандистська діяльність ЗМІ, що знаходяться під контролем ворога.

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Зображення користувача Алекс Гун.
0
Ще не підтримано

Є така наука - біоенергетика людини. Вона стверджує, що більшість людей обирають собі подібних. Тобто, людина підсвідомо голосує за того кандидата, у якого структурно подібне біополе. Тому кожна рада - від сільської до Верховної віддзеркалює рівень виборців.

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Активна меншість зобов'язана змінити виборчу систему, інакше вона буде знищена безумними натовпами.

Алекс Гун каже:
Є така наука - біоенергетика людини. Вона стверджує, що більшість людей обирають собі подібних. Тобто, людина підсвідомо голосує за того кандидата, у якого структурно подібне біополе. Тому кожна рада - від сільської до Верховної віддзеркалює рівень виборців.

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Якщо реалізувати запропоновані заходи, то вибори здійснюватимуть зрілі люди, які наповнюють бюджет. Хоч там як, а якість обранців суттєво зросте.

Важливо, що для цього потрібні мізерні витрати. Електронний реєстр виборців уже є - https://www.drv.gov.ua

Захищений доступ до нього здійснюють державні банки.

Залишилося лише написати модуль електронного голосування. Це доволі проста річ, адже голосування мало чим відрізняється від здійснення банківського переказу.

Справді, адже результати виборів можуть визначатися кількістю банківських переказів - хто отримав більшу кількість переказів (саме переказів, а не грошей), той переміг.

Доцільно також встановити мінімальну суму переказу, наприклад, 100 гривень.

Кандидати отримують автоматичну підтримку від своїх прихильників, а банки і ЦВК - свій відсоток. Всі задоволені.

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Зображення користувача Арсен Дубовик.
0
Ще не підтримано

А виборці бачитимуть олігархів, які вкладають в кандидата свій ресурс в надії його "відбити" за каденцію "новообраного". Чудово!

Цитата:
Доцільно також встановити мінімальну суму переказу, наприклад, 100 гривень.
Кандидати отримують автоматичну підтримку від своїх прихильників, а банки і ЦВК - свій відсоток. Всі задоволені.

"Є десь, у якійсь далекій землі, таке дерево, що шумить верховіттям у самому небі, і Бог сходить ним на землю вночі..." (М. В. Гоголь)

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Тут йдеться лише про підвищення якості електорату. Проте, що більша концентрація розумних людей, то важче просувати різні олігархічні оборудки.

Арсен Дубовик каже:
А виборці бачитимуть олігархів, які вкладають в кандидата свій ресурс в надії його "відбити" за каденцію "новообраного". Чудово!
Цитата:<blockquote class="bb-quote-body">Доцільно також встановити мінімальну суму переказу, наприклад, 100 гривень.
Кандидати отримують автоматичну підтримку від своїх прихильників, а банки і ЦВК - свій відсоток. Всі задоволені.</blockquote>

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Можна піти шляхом Естонії, де поряд з електронним голосуванням існує традиційна система.

Хто бажає таємного голосування - той голосує паперовим бюлетенем у кабінці, всі інші заходять у свій "Приват-24" чи "Ощад 24/7", підтримують своїх обранців грошима і спокійні, що їхній голос зарахували саме їхньому обранцю.

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Я спостерігаю, як проблема виборів перевертається з ніг на голову!
Жодна система голосування - електронна чи паперова - не захистить від безвідповідального чи злочинного виборця. Жодна!

Потрібна величезна пропагандивно-виховна робота з населенням/електоратом, щоб 95% електорату брали участь у виборах.

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Демократія в її сучасному вираженні, зокрема в Україні, урівнює у виборчих правах свідомих і відповідальних громадян, що живуть і працюють на благо суспільства і власне благо, з безвідповідальними і асоціальними громадянами.

І одними законодавчими нормами, тобто обмеженнями виборчих прав для певних категорій громадян, що вже є порушенням демократії, обійтися не можна. Крім того, за якими критеріями обмежувати виборчі права!? Людина може бути просто байдужою, пофігістом; людина може бути вороже настроєною до української державності (лівак або комуніст), але публічно виглядати лояльною; людина може бути інтелектуально обмеженою... тощо.

Тому, окрім законодавчого обмеження виборчих прав для певних категорій населення - психічно хворих, які знаходяться на лікуванні; ув'язнених за злочини тощо, необхідно постійно вести пропагандивно-виховну роботу з населенням, особливо з молоддю.

Нинішні вибори наглядно показали, яку небезпеку несуть ЗМІ, особливо телебачення, що знаходяться у ворожих руках! Держава має право і повинна контролювати свій інформаційний простір. Особливо в умовах війни!

Цитата:
Президентські вибори яскраво продемонстрували, що нинішня виборча система є небезпечною для існування державності. Сьогодні народ обрав кіношного Голобородька, завтра він обере Чебурашку...

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Зображення користувача Любомудр Мандрівник.
0
Ще не підтримано

Хочу додати ще одну точку зору (яка, доречи, вже реалізується, про це трохи нижче).

Читаємо в "вікі" визначення поняття "республіка" :

" Республіка (від лат. res publica - справа громади) - форма державного правління, за якої _верховна влада_ у державі (суверенітет) належить Народу (!!!), а верховні органи державної влади обираються на певний термін, з окресленими Законом повноваженнями; існує поділ влади на гілки: законодавчу, виконавчу, судову. ..."

Читаємо Конституцію України (5 стаття):

"...Стаття 5.
Україна є республікою. (!!!)
Носієм суверенітету і єдиним джерелом влади в Україні є народ. Народ здійснює владу безпосередньо і через органи державної влади та органи місцевого самоврядування.

Право визначати і змінювати конституційний лад в Україні належить виключно народові і не може бути узурповане державою, її органами або посадовими особами. (!!!)

Ніхто не може узурпувати державну владу. ..." (!!!)

Як бачимо, в Конституції - Україна проголошена РЕСПУБЛІКОЮ і український народ є СУВЕРЕНОМ,
тобто носієм верховної влади!!! (наприклад, в монархії сувереном є монарх, під якого розробляються всі закони, та дотримуються їх, і взагалі, все обертається навколо монарха !!!).
Зараз в Україні діє олігархична система влади, народ відсторонено від прийняття будь яких рішень. Народ іноді намагається впливати на рішення деяких гілок влади через протестні акції, але забуває, що "Носієм суверенітету і єдиним джерелом влади в Україні є народ"(!!!) Всі, хто зараз "стоять у корита" не зацікавлені у змінах на користь народові. Тому всі ідеї про зміни системи правління в Україні спроможен реалізувати ТІЛЬКИ Український народ...
(доречи, висвітлювались данні (посилання поки не знайшов), що на тепер з 1991 року, Верховною Радою прийнято приблизно 170 тис. законів, та десь 40% з них не відповідає Конституції України !!!)

ВСІМ ГРОМАДЯНАМ УКРАЇНИ ТРЕБА ЯКОМОГА СКОРІШЕ УСВІДОМИТИ, ЩО АБСОЛЮТНИМ ВОЛОДАРЕМ ТА ХАЗЯЇНОМ В УКРАЇНІ Є УКРАЇНСЬКИЙ НАРОД !!! Президент, Верховна Рада, виконавча влада, суддівська гілка влади, та решта, все це - ПІДЛЕГЛІ УКРАЇНСЬКОМУ НАРОДОВІ, це державні менеджери, що на певний термін найняті на державну службу українським народом!!! (і в принципі, відсутність закону про референдум та закону про імпічмент президента НІЯК не перекреслює можливість організовувати ці заходи вже ЗАРАЗ - для цього достатньо діючої Конституції.)

Виникає питання: "Як домогосподарка зможе керувати державою?"
Відповідь:
"...Ніколи ніякі "домогосподарки" не управляли державою - процес УПРАВЛІННЯ передбачає обов'язкову наявність необхідної кваліфікації та вмінь. Проте потрібно й розуміти, що насправді народовладдя не повинно передбачати
наявність таких вмінь в пересічних громадян, оскільки призначення народу - не управляти державою, а ПРАВИТИ в ній. Процес правління передбачає прийняття народом як власником держави стратегії її розвитку, заснування органів влади, котрі й виконують щоденну функцію управління, та КОНТРОЛЬ за цими органами.
В такому варіанті стає зрозуміло, що приймати правлінські рішення народ повинен не щоденно, а тільки час від часу. По-суті, народ виступатиме в ролі величезної публічної корпорації, а органи влади - ради директорів в ній, котра повністю залежить від волі всіх акціонерів, котрі здійснюють свою владу періодично через загальні збори...."

Виникає друге питання: Через який механізм (інструмент) реалізовувати народовладдя?
Відповідь:
"...Народовладдя (демократія) - фактично проявляється лише через механізми безпосереднього здійснення влади, котрими є збори громадян (віче) та референдуми (плебісцити). Різниця між цими механізмами тільки в тому, що на зборах чи віче можливе попереднє обговорення питання, котре вирішується, а референдум передбачає відповідь у формі "так" чи "ні" на вже заздалегідь сформульоване питання. Проте технологічно здійснити збори (віче) з безпосереднім представництвом мільйонів громадян неможливо - в масштабах України єдиним реальним механізмом безпосереднього волевиявлення є
референдум... "

В Конституції України цей механізм дуже чітко прописано:

"...Стаття 72.

Всеукраїнський референдум призначається Верховною Радою України або Президентом України відповідно до їхніх повноважень, встановлених цією Конституцією.
Всеукраїнський референдум проголошується за народною ініціативою на вимогу не менш як трьох мільйонів громадян України, які мають право голосу, за умови, що підписи щодо призначення референдуму зібрано не менш як у двох третинах областей і не менш як по сто тисяч підписів у кожній області. ... "

Треба зауважити, що зараз нема діючого закону про місцеві та Всеукраїнськи референдуми за народною ініціативою.
(
6 квітня 2018 року Конституційний Суд України ухвалив рішення про неконституційність Закону України &lt;Про всеукраїнський референдум&gt; від 12 листопада 2012 року через порушення процедури його розгляду та ухвалення. На підставі встановлення нелегітимності мети цього закону і невідповідності його положень вимогам Конституції України, Конституційний Суд України дійшов до висновку, що зазначений закон повністю суперечить Основному Закону країни.
"https://www.liga.net/politics/articles/chomu-vladi-ne-potriben-zakon-pro...
)
Як бачимо, Верховна Рада не квапиться приймати закон, який буцімто, повинен надавати можливість народу впливати на рішення тих, "хто у корита".(!!!)

Тоді виникає питання: "Як буде проведено референдум, якщо відсутній Закон України про всеукраїнський референдум?"
Відповідь:
"...Правовою основою для проведення всеукраїнського референдуму за народною ініціативою є Конституція України - Основний Закон нашої держави, що містить юридичні норми прямої дії. (!!!)
В даному випадку право українського народу на безпосереднє управління своєю державою є безумовним правом, котре не може бути обмежене жодним органом державної влади - ні Президентом, ні Верховною Радою.
Основна вимога, визначена Конституцією України - це 3 мільйони підписів громадян України під вимогою проведення референдуму.
Перешкоджання здійснення волевиявлення українського народу органами влади - це узурпація влади народу, що є найважчим державним злочином, котрий слугуватиме підставою для кримінального переслідування, в тому числі і Гаазьким Трибуналом, а також необхідності відставки Президента та розпуску Верховної Ради, якщо вони будуть причетні до факту такої узурпації.
Оскільки Конституція не встановлює інших вимог до процедури проведення референдумів, то, у випадку саботажу з боку органів державної влади, окрім кримінального переслідування, сам народ матиме право на утворення власної Центральної Виборчої Комісії та запуск процедури референдуму за власним сценарієм. ... "(!!!)

Виходячи з цих міркувань, не зважаючи на факт відсутності Закону України про всеукраїнський референдум (це проблема Верховної Ради, але не Українського народу СУВЕРЕНА), ініціативна група небайдужих Українців по областях організовує збір 3 млн. підписів, щоб ініціювати серію Всеукраїнських референдумів (поки планується 2 референдуми). Перший (https://www.feedback.ua/ua/referendum) з питанням: "чи готовий народ взяти на себе відповідальність за Україну, та змінити модель державної влади, яка (модель) буде затверджена на другому референдумі?"

Якщо народ відповість "Так!, нас НЕ влаштовує поточна модель влади!" (акт волевиявлення українського народу) - то фактично вся чинна система влади буде делегітимізована, "повисне у повітрі", стане тимчасовою. Так буде тривати до другого НАРОДНОГО референдуму, на якому буде визначена НАРОДОМ нова модель державної влади!- що потягне за собою ланцюг нових законів...
Це дуже потужна ідея, тому що:
- народний референдум -повністю в конституційному полі;
- народний референдум - не руйнівний (як майдани);
- процес збору підписів - буде пробуджувати і вчити громадян України бути активними власниками держави!;
- запуск референдуму розірве "зачароване коло" зневіри народу в свою спроможність впливати на процеси державотворення!!!
Запуск першого референдуму різко змінить контекст виборів, як Президента, так і Верховної Ради.
(
Зараз в Україні жорстке протистояння між прихильниками Порошенка та Зеленського, що підтверджує патерналістські сподівання громадян ("виберемо гарного президента, а він все зробить за нас") Українському народу негайно треба дорослішати - становитись головним гравцем на "шахівниці" під назвою "Україна", та брати ініціативу у свою руки.
)
Для підтвердження того, що референдум можливий в умовах відсутності закону про референдуми наведу такі данні:
https://www.facebook.com/groups/307486196453186/permalink/500513520483785/ "...
Мария Пасайлюк
7 квітня о 17:44
Сьогодні, 7 квітня 2019 р. 0 14.00 на стадіоні с. Старий Косів відбулися Загальні збори членів територіальних громад с. Вебовець і с. Старий Косів з питання неналежного утримання дороги Т0909 (Косів-Снятин). ... громада шляхом голосування вирішила:
1. Ухвалили Положення про проведення місцевого референдуму.
2. Зборами прийняли рішення щодо проведення місцевого референдуму про висловлення недовіри голові Івано-Франківської ОДА та голові Косівської РДА за неналежне утримання та ремонт дороги Косів-Снятин. (зібрали підписи)
3. Рішенням зборів затвердили склад Комітету уповноважених представників (ініціативну групу) щодо проведення референдуму.
ДАЛІ БУДЕ "
Цей місцевий референдум є результатом невирішеного питання використання акцизу на паливно-мастильні
матер*яли по прямому призначенню, тобто, на ремонт доріг (питання підіймалось ще у 2015 року):
https://www.facebook.com/nikolay.gorbachov.92/posts/1738955559540343

Харків, збір підписів. Ми "ЗА" референдум.
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1720312448071321&amp;set=a.810603622375546&amp;type=3

Може виникнути питання, як примусити "владу" виконувати рішення, прийняті на референдумі?
По перше апелювання до Європейскої спільноти з огляду на спробу узурпації державної влади.
Більш розлого про це розповів Вуйцік Олександр Юрійович, на зустрічи у Вінниці(з 01:33хв.):
(
У Вінниці 13 квітня відбулася зустріч активістів-волонтерів всеукраїнського референдуму з вінницькими патріотами:
https://www.facebook.com/sburbelo/videos/2630684976961272/
Про Всеукраїнський Референдум - з 00:43хв.
Про Гаагу - з 01:33хв.
)
Або більш радикальні засоби (такий досвід в українців є, але є сподівання, що факт подорослішання Українського народу вже примусить тих, "хто у корита" рахуватись з народом!!!)

Зараз дуже жваво обговорюється питання про "Зрілість громадян України". Тут треба пригадати перший Всеукраїнський референдум:
"... 1 грудня 1991 року. На референдум було винесено одне питання: &lt;Чи підтверджуєте Ви Акт проголошення незалежності України?&gt;. Текст Акту, ухвалений Верховною Радою 24 серпня 1991 року, було наведено у виборчому
бюлетені. Громадяни України висловились на підтримку незалежності. У референдумі взяли участь 31 891 742 особи - 84,18 % населення України. З них 28 804 071 особа (90,32 %) проголосувала &lt;За&gt;..."

Зрозуміло, що питання зрілості та активності громадян потребує великих зусиль в просвітницькій площині, але ж сам процес збору підписів, спілкування громадян з волонтерами-збирачами підписів, а також запуск першого в історії України Всеукраїнського референдуму з НАРОДНОЇ ІНІЦІАТИВИ, нададуть народові впевненість в свою спроможність впливати на процеси державотворення!!!

До речі, нещодавно випадково натрапив на передвиборчу програму Зеленського. (https://www.cvk.gov.ua/pls/vp2019/wp009pt021f01=233pt001f01=720.doc)
Дуже цікава (проукраїнська), і там є теж про народовладдя:

"....Народовладдя через референдуми
Одразу хочу запевнити - іду на один термін, щоб змінити систему заради майбутнього.
Торгувати принципами, репутацією, країною заради збереження влади не стану. Буду чесним та відданим Україні та передам її в руки нового покоління політиків.
Хочу нагадати, що саме воля народу, висловлена на референдумі 1 грудня 1991 року - народила Україну як державу. З того часу в нас не було референдумів, на яких народ би щось вирішував.
Мій перший законопроект: &lt;Про народовладдя&gt;. У ньому ми разом закріпимо механізм, за яким тільки Народ України буде формувати основні завдання для влади через референдуми та інші форми прямої демократії. В сучасній Україні це повинно відбуватись із максимальним використанням новітніх технологій..."

-------------
Для спілкування з питань Всеукраїнського референдуму:

Додаткова інформація що до Всеукраїнського референдуму:
https://drive.google.com/drive/folders/1zmgM-YG2NYVKf091j5pgVY1lHHxuK9EP?usp=sharing

"Пізнаймо правду і правда визволить нас!" 

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Республіка - це влада організованих громад (демосів).

Якщо народ перебуває у стані натовпу, то про республіку він може лише мріяти.

Прямі (безпосередні) вибори - це шлях до рабства.

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Зображення користувача Любомудр Мандрівник.
0
Ще не підтримано

"...Синдром набутої безпорадності

П'ятдесят років тому американський психолог Мартін Селігман перевернув
уявлення про нашу свободу волі.

Селігман проводив експеримент над собаками за схемою умовного рефлексу
Павлова. Мета - сформувати рефлекс страху на звук сигналу. Якщо у
російського вченого тварини по дзвінку отримували м'ясо, то у американського
колеги - удар струмом. Щоб собаки не втекли завчасно, їх фіксували в
спеціальній упряжі.

Селігман був упевнений, що коли тварин переведуть у вольєр з низькою
перегородкою, вони будуть втікати як тільки почують сигнал. Адже жива істота
зробить все, щоб уникнути болю, чи не так? Але в новій клітці собаки сиділи
на підлозі і скиглили. Жоден пес не перестрибнув найлегшу перешкоду - навіть
не спробував. Коли в ті ж умови помістили собаку, яка не брала участі в
експерименті, вона з легкістю втекла.

Селігман зробив висновок: коли неможливо контролювати або впливати на
неприємні події, розвивається сильне почуття безпорадності. У 1976 році
вчений отримав премію Американської психологічної асоціації за відкриття
вивченої безпорадності.
..."
Як на мене - це про український народ. Його (Український народ) відсторонено від будь якого впливу на владу, тому він (народ) в стані апатії - "натовпу". З другого боку: "щоб навчитись плавати - треба стрибнути у воду".
Ще одне зауваження, не треба плутати поняття "правління", та "управління"!!! Ще одне зауваження до Вашого бачення: Ви сподіваєтесь, що "натовп" буде відкликати негідних обранців ? Тобто, Ви теж апелюєте до "натовпу"!

"Пізнаймо правду і правда визволить нас!" 

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Натовп починається там, де люди перестають упізнавати один одного. Зазвичай, це починається при збільшенні чисельності групи понад 100-200 осіб.
До 5 осіб - це мала група,
до 20 осіб - це середня група;
до 150 осіб - це велика група;
понад 150 - це натовп.

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Зображення користувача Алекс Гун.
0
Ще не підтримано

Усі люди є платниками податків. Оскільки в кожен товар чи послугу закладаються не тільки витрати виробника, а й податки, банківські кредити, хабарі, відкати тощо. І за все це платить покупець. А бізнесмени тільки перераховують ці кошти до бюджету.

Зображення користувача Рамес Веселий.
0
Ще не підтримано

Онлайн голосування - це звичайно круто, але хто заважає фінальні цифри намалювать такі, як треба ? Тоді повинні бути відкриті на читання бази, щоб кожен міг побудувати статистику.

Я не меч, я тримаю меч.