Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Експерти в Давосі закликають перейти на 4-денний робочий тиждень

Світ:

В ході Всесвітнього Економічного форуму в Давосі обговорювалися наукові дослідження про те, що люди стануть щасливішими, якщо будуть менше працювати.

Зниження кількості робочих днів піде на користь і компаніям, і їх співробітникам, тому світу слід задуматися про масовий перехід на 4-денний робочий тиждень, заявили у Давосі два авторитетні експерти, повідомляє Інтерфакс-Україна.

“Думаю, у нас є хороші експерименти, які показують, що при зниженні тривалості робочого часу люди можуть ефективніше зосередити увагу, їх виробіток залишається таким самим, при цьому якість і креативність найчастіше зростають. І вони більш лояльні до організацій, які готові проявити гнучкість щодо їхнього життя поза роботою”, – заявив в ході форуму психолог Уортонської школи бізнесу при Пенсильванському університеті Адам Грант.

З ним згоден економіст і історик Рутгер Брегман, який нагадує, що провідні уми – економісти, соціологи, філософи – десятиліттями вірили, що з часом людство зможе працювати все менше і менше. Ситуація змінилася лише в 70-ті роки минулого століття.

“Підприємці-капіталісти ще в 20-ті і 30-ті роки виявили позитивний вплив скороченого робочого тижня на продуктивність. Наприклад, Генрі Форд побачив, що після переходу від 60-годинного до 40-годинного робочого тижня його робітники стали продуктивнішими, оскільки менше втомлювалися”, – говорить він.

Крім того, експерти згадали про Дані організації економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР): чим більше часу витрачається на роботу, тим нижча продуктивність праці та ВВП на кожну годину роботи. Так, Південна Корея і Мексика лідирують за кількістю відпрацьованих громадянами годин за рік серед 36 найбільш розвинених країн світу. Однак переробки не підвищують продуктивність праці, яка в обох країнах близька до мінімального рівня в цій групі.

Одна з компаній Нової Зеландії в минулому році перейшла на 4-денний робочий тиждень для експерименту, а потім оголосила, що такий графік стане постійним.

Нагадаємо, що Швеція вже декілька років, як перейшла на 6-ти годинний робочий день.

Наші інтереси: 

Зміни необхідні, бо життя вже не таке, як було навіть 20 років тому. Людина повинна працювати стільки годин і днів в тижні, скільки вважає за потрібне. Краще менше працювати, ніж просто відсижувати свої години. Крім того, бажано прив'язати оплату до продуктивності праці і конкретних результатів праці. 

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

В розвинених країнах це можливо і має реальний сенс, але в наших умовах це неприйнятно!

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Коментарі

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

В розвинених країнах це можливо і має реальний сенс, але в наших умовах це неприйнятно!

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Зображення користувача Альберт Саїн.
0
Ще не підтримано

Я працював в Каравані якраз 4 через 3 по 10 год. в день, ну і був задоволеним таким графіком, адже у мене було аж цілих 3 дні вихідних))

Потім працював у Єві безлімітно але там вже інша історія..

Тепер працюю у Ватсонсі на півставки, спершу 3 міс. графік був 7 через 7 по 6 год. в день ну і було теж навіть дуже добре, адже 6 год. це реально цілком достатньо щоби під кінець робочого дня НЕ зхаритися від тієї роботи, а так як у мене потім був ще й цілий тиждень вихідного то це взагалі була немов як відпустка)) двічі що місяця..XD

Зараз же я працюю (у тому ж магазині) понад 3 міс. 5 через 2 по 4 год. в день.. ну і ну нічо так, теж нормально, краще чим безлімітно або по 8 год. в день 5/2..

Та проте з часом таки доведеться буде знайти ще якусь роботу або на півставки або повну ставку і вже тоді вкалувати цілих 1,5 ставки на двох роботах бо на зарплату мінімального прожиткового мінімум жити просто геть ніяково через яку нічого собі неможливо дозволити окрім як купити їсти і залишитися при цьому ще й умовно кажучи не доїдженим...

Так що якби там не скорочували час або дні, а працювати доведеться буде все одно у двічі або тричі більше.. щоби до їжі можна було щось одягнути, а в одягненому ще й кудись піти у соціум...

Ну і на останок якщо прив"язати оплату до продуктивності то це тоді вийде так що одні будуть працювати 2 год. в день 2 рази в тиждень, а інші 12 год. в день по 6-7 днів в тиждень, по тій простій причині що люди працюють НЕ за своєю компетенцією.. Реально у сотню мною опитуваних людей лишень жменька працює по своїй спеціальності всі решту ж працюють не по ній.. Але найбільше мене вразило це коли людина по спеціальності (яка виявляється що є) продавець працюючи при цьому продавцем була (на той час) НЕ компетентною у роботі у порівнянні з людиною яка взагалі навіть немала освіти..

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Все залежить від робочого циклу установи/фірми, в якій працюєш, і від характеру виконуваної роботи.

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!